Aktualna sezona ambrozije je ušla na velika vrata i svjetla reflektora će neko vrijeme biti uperena u nju. Dok pronalazite načine kako si pomoći, ne bi škodilo da znate i što će vam odmoći. Šuška se kako vaša omiljena čašica vina dolazi s određenim nuspojavama za alergije. Kako molim?!
Naime, alkohol sadrži histamin, kemijski spoj koji može izazvati upalu i alergijske reakcije. Ti se spojevi prirodno javljaju u različitim količinama u gotovo svim namirnicama, ali su češći u fermentiranoj hrani (poput alkohola), jer se sadržaj histamina u hrani s vremenom povećava. Redovita konzumacija hrane bogate histaminima može pogoršati sve temeljne alergije povećavanjem upale u tijelu. Uz to, alkohol blokira proizvodnju diamin oksidaze (DAO), enzima u vašem tijelu koji pomaže razgradnji histamina.
Osim histamina, stručnjaci kažu da mnoga prirodna svojstva alkohola mogu pogoršati simptome alergije. “Alkohol također može uzrokovati povišenje i smanjenje krvnog tlaka stezanjem i širenjem krvnih žila, što može pogoršati alergijske reakcije”, kaže dr. Parikh, alergolog. Alkohol je također diuretik, što znači da povećava količinu vode koju izbacujete iz tijela, a dehidracija pogoršava simptome alergije.
Specifični oblici alkohola notorni su neprijatelji osobama s alergijama. “Neke vrste alkohola, poput vina, mogu sadržavati sulfite koji mogu pogoršati simptome alergije“, kaže dr. Parikh. Iako su oni samo prirodni nusproizvodi fermentacije vina, neki su ljudi osjetljivi na njih i već kod konzumiranja imaju simptome poput sezonskih alergija.
Alkohol s visokim udjelom šećera
Slično tome, dr. Parikh kaže da alkohol s visokim udjelom šećera može pogoršati simptome alergije. Visok sadržaj šećera nije ograničen samo na miješana pića – vino također može sadržavati više šećera nego što možete očekivati. Šećer se dodaje vinu kako bi sadržavao više alkohola i imao slatkasti okus. Šećer je ono što se tijekom procesa fermentacije pretvara u alkohol. Neka masovno proizvedena crna vina mogu sadržavati čak 12 grama zaostalog šećera – šećera koji ne fermentira u alkohol – po litri.
Da skratimo priču: da, alkohol može pogoršati vaše alergije. No, to ne znači da u vrijeme alergija morate potpuno izbaciti happy hour – dokle god je umjeren. Također, bistri alkohol poput votke ima manje alergena od ostalih opcija, primjerice vina. Ako odlučite piti vino, pametnije bi se bilo okrenuti bijelom vinu, a uz to uvijek piti i vodu jer ona može pomoći u regulaciji razine histamina. Osim toga, kao što je već spomenuto, dehidracija također može utjecati na vaše alergije. Dakako, za najbolje rezultate bi bilo najbolje da ne konzumirate alkohol uopće ili u vrlo malim količinama.
Pročitaj i ovo:
- Stigla je sezona alergije na ambroziju – evo kojim prirodnim preparatima možete ublažiti simptome
- Koje kapi za nos koristiti kod alergije na ambroziju?
- Crni kim kod alergije na ambroziju
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!