Kada uz neki recept stoji ime Jamieja Olivera, njegova izvrsnost nikada nije upitna. Njegovo dinamično kuhanje uvijek iznjedri odlične recepte, a jedan od njih je i ovaj pesto od bosiljka. Pesto je zapravo talijanski umak koji se spravlja od bosiljka s dodatkom maslinovog ulja i začina. Prema Jamiejevom receptu, pesto je zelene boje, no u nekim talijanskim regijama taj je umak crveni. Najčešće se koristi kao dodatak tjesteninama, ali dodaje se i u juhe te kao namaz za kruh.
Pesto je doista odličan izbor uz razna jela, a u prilog mu idu i podaci da sadrži samo 153 kalorije po porciji te samo 0.3 g šećera i 14.4 g masnoća.
Sastojci:
– 1 češanj češnjaka
– morska sol
– svježe mljeveni crni papar
– veći svežanj bosiljka
– 50 g pinjola
– 3 čajne žličice djevičanskog maslinovog ulja
– 50 g parmezana
Priprema:
Izmrvite češnjak u mužaru i dodajte sol. Dodajte bosiljak i pinjole te grublje istucite da dobijete pastu. Umiješajte i maslinovo ulje, nakon toga i parmezan te sve zajedno dobro sjedinite. Ako želite da umak bude rjeđi, dodajte malo vode. Tucite sastojke sve dok ne dobijete fini umak. Dodajte još soli i papra ako je potrebno. Umak možete poslužiti uz meso, ribu ili ga jednostavno preliti preko tjestenine.
Izvor: www.jamieoliver.com