Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Daniela Trbović: “U 50-oj sam shvatila da je zadnji tren da si krenem ugađati”
    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • Foto: Renato Branđolica
  • Natječaj za najboljeg DIY majstora “Ne bacaj, preuredi!”
    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Myung Sung: Upoznajte korejsku umjetnost “meditacije življenja”
    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Kolač od datulja – desert u kojem će uživati cijela obitelj
    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Znaš li zašto je biljna placenta nešto najbolje što možeš nanijeti na kožu?
    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
159

Početna stranica U fokusu Kolumne Pekar, lekar, apotekar

  • Kolumne

Pekar, lekar, apotekar

Gluten može biti glavni krivac za bolesti poput Hashimotovog tireoiditisa, reumatoidnog artritisa i dermatitisa

  • Posted on 10. rujna 2015.26. travnja 2019.
  • 6 min
  • Autor: Meri Bura, dr. med.
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Ako se hranite većinu vremena u pekarama, pa tako svaki dan, onda će vam sigurno uskoro trebati liječnik (jer ćete razviti alergije, hormonske poremećaje, bolove u tijelu…), i na kraju ćete sve to platiti kod apotekara, pa i više nego treba, jer nitko vjerojatno neće ući u trag vašim tegobama (koje potiču od umjetnog kruha, prepunog glutena!), nego ćete pojedinačno dobivati razne recepte, vitamine, čajeve, lijekove (za napuhnutost, umor, alergije, dermatitise…).

Zdravlje probavnog sustava najvažniji je preduvjet zdravlja cijelog organizma. Više o cjelovitom pristupu zdravlju pogledajte na www.mulier.hr

Zdrav probavni sustav podrazumijeva:
– zdravu usnu šupljinu (zdrave zube, neobložen jezik, zdravu sluznicu)
– zdrav jednjak (neometano gutanje, odsustvo hijatus hernije te vraćanja želučanog sadržaja u jednjak)
– zdrav želudac (jaku želučanu kiselinu i dovoljnu količinu enzima)
– zdravo tanko crijevo (netaknutu crijevnu sluznicu koja je u stanju raspoznati štetne od korisnih tvari, dovoljan broj “dobrih” bakterija, dovoljnu količinu enzima)
– zdravo debelo crijevo (netaknutu crijevnu sluznicu koja je u stanju reapsorbirati vodu i crijevnom peristaltikom izbaciti stolicu redovito i potpuno iz organizma)

Što može naštetiti zdravoj probavi, pa prema tome i zdravlju cijelog organizma:
– nezdravi zubi i povećan broj štetnih bakterija u ustima
– nedovoljno žvakanje hrane (nedovoljno probavljena hrana ide u želudac i kao takva ga već opterećuje)
– nedovoljno sirove hrane u dnevnom jelovniku (što znači nedovoljno unošenje enzima)
– nedovoljan unos vode (nemogućnost odvijanja životno važnih procesa)
– previše prerađene hrane (sva procesuirana industrijska hrana)
– nestabilna emocionalna stanja i stres (poremećen hormonski sustav)

Unos previše prerađene hrane je jedan od značajnijih problema suvremenog života, a jedna od najčešće konzumiranih prerađenih namirnica je pekarski kruh.

Pekarski kruh

Najčešće sadrži patuljastu pšenicu Triticum aestivum koja je genetski modificirana i ima velike količine škroba (amilopektina) i glutena. Škrob se vrlo brzo u organizmu razgrađuje na glukozu, podiže razinu šećera u krvi, aktivira inzulin te aktivira mehanizme za spremanje viška glukoze u jetru, masno tkivo i mišiće. Takvom učestalom prehranom dolazi do stalnih varijacija šećera u krvi što može rezultirati promjenama raspoloženja, s vremenom dolazi do rezistencije na inzulin što kod nekih žena može rezultirati sa Sindromom policističnih jajnika (jer hormonski sustav je povezan!), te dolazi do nakupljanja masti na trbuhu i bedrima te opterećenju jetre.

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu i piru. Kad je tijelo jednom senzibilizirano na gluten (a bitno nakon učestalog dugotrajnog jedenja namirnica s glutenom – sve do jednog trenutka), onda postoji i mogućnost osjetljivosti na druge proteine slične glutenu, a ima ih i u zobi, prosu, kukuruzu, riži, grahu, slanutku, leći, soji, amaranthu, quinoji i heljdi.

Pa prema tome, svatko tko ima ozbiljan zdravstveni problem, uz izbacivanje glutena iz prehrane, treba izbaciti i sve gore navedene namirnice.

Što jesti?

Vrlo jednostavno: kvalitetnu vodu (nikad iz plastike!), povrće (sezonsko), voće (sezonsko), ribu (samo svježu), meso (iz poznatog organskog uzgoja). Uz manju količinu jaja, svježih sireva, fermentiranih namirnica (kefir, kiselo zelje), kvalitetnih biljnih i životinjskih ulja.

Osim glutena, problem pekarskog kruha jesu i umjetna bojila i arome, opijati iz pšenice (protein iz pšenice koji se u probavnom sustavu razgrađuje na polipeptide, tzv. egzorfine – koji iz krvotoka prelaze krvno-moždanu barijeru i djeluju na mozak kao opijati, stvarajući ovisnost).

Ova genetski modificirana pšenica nema vitamina A, D, C, B12. Preradom je izgubila većinu kalcija, ali ima puno fosfora (loše za rast kostiju i koštanu pregradnju), omjer omega 3:6 je smanjen u korist omega 6 – što izaziva upale, loš je izvor esencijalnih (prijeko potrebnih) aminokiselina, posjeduje fitinsku kiselinu koja se veže uz minerale kao što su magnezij, željezo, bakar, cink (pa koliko god uzimali minerale u dovoljnoj količini s prehranom, nikad dovoljno jer se ne mogu iskoristiti).

Preosjetljivost na gluten i povezane bolesti

Hashimotov tireoiditis

To je kronična autoimuna upala štitne žlijezde s infiltracijom limfocita (vrsta leukocita). Simptomi koji se pojavljuju su simptomi hipotireoze, dakle smanjene funkcije štitne žlijezde. Dijagnoza se postavlja nakon utvrđivanja povećanog titra antitijela (anti TPA i anti TPO). Najčešće se liječi nadomjesnom hormonskom terapijom hormonima štitnjače. Hashimoto je najčešći uzrok smanjenog rada štitnjače. Često je udružen s drugim hormonskim poremećajima, kao što je Addisonova bolest (smanjeno lučenje kortizola, koje pak može nastati nakon dugih iscrpljujućih perioda stresa uz povećano lučenje kortizola), vitiligo (depigmentacija kože), reumatoidnim artritisom, sistemskim lupus eritomatidesom, tip 1 dijabetesom, smanjenom funkcijom paratireoidnih žlijezda (koje kontroliraju razine kalcija i fosfora u organizmu).

Većina ljudi manifestira simptome smanjene funkcije štitnjače (umor, opadanje kose, suha koža, debljanje), ali neki imaju simptome povećanog rada štitnjače (nervoza, znojenje, hiperaktivnost, izbuljene oči). Smatra se da je jedan od uzroka ove neugodne bolesti i preosjetljivost na gluten. Izbacivanjem glutena iz prehrane uz druge zdravstvene mjere, simptomi bolesti mogu nestati.

Reumatoidni artritis

To je kronična autoimuna bolest koja pogađa simetrično najčešće zglobove na šakama. Najčešća terapija su nesteroidni antireumatici koji smanjuju upalu. No, treba poduzeti mjere da do upale ne dođe. Kriteriji za dijagnozu su: jutarnja ukočenost zglobova koja traje više od 1 sat, artritis više od 3 zgloba, artritis šaka, simetrični artritis i specifični nalazi laboratorija i rentgena.
Prehrana bez glutena, zdrava prehrana, redovita detoksikacija i adekvatne vježbe mogu riješiti ovaj problem.

Dermatitis

To je upalna bolest kože uzrokovana pretjeranom aktivnošću imunih stanica (IgE, nonIgE). Uglavnom se javlja u gradskim sredinama. Pokazatelj je toksičnosti i upale u organizmu. Problem se može riješiti izbacivanjem glutena iz prehrane, uzimanjem većih količina zdravih masti, nadoknadom cinka i vitamina A. S obzirom na to da je koža i emotivni organ, potrebno je smanjiti stres tehnikama koje uravnotežuju lučenje kortizola.

Navedene bolesti, a i mnogi drugi problemi (umor, zamagljenost uma, hormonski poremećaji) mogu se riješiti (djelomično sigurno, a velika je mogućnost i potpuno), izbacivanjem glutena iz prehrane i balansiranim obrocima da bi stabilizirali hormone.
Današnja genetski modificirana pšenica remeti zdravlje cijelog probavnog sustava i izaziva upalu crijeva koja tada nisu u stanju apsorbirati hranjive tvari iz hrane. Tako, imamo ljude koji se prejedaju, a izgladnjeli su. Problem današnjeg suvremenog svijeta nije u prehranjenosti, nego u pothranjenosti.

Sjetite se što bi rekao poznati tenisač Novak Đoković, a on je uspio!
1. Koliko sam vode popio?
2. Pod kolikim sam stresom?
3. I najvažnije: što jedem?

Tečajem pomladite emocije

Ako ste se prepali četrdesetih godina života, tečaj "Pomladite emocije" pruža vam sve što je potrebno za energiziranje i promjenu fokusa. Vrijeme je za ljubav prema sebi, prihvaćanje sebe i vjerovanje sebi. Vjerujem sebi da mi je potrebno nešto lijepo, što će biti korisno.

Želim naučiti koja je hrana najbolja za mene, želim probati fine zelene juhe od kojih ću se osjećati bogovski i juriti sa životom, želim saznati o ženstvenosti, o zavođenju, o onome što nosim u sebi, onome što je lijepo, a ne pokazujem. Želim se masirati, a nakon toga šetati uz more i uživati u zalasku sunca. Želim biti sa sobom i s ljudima koji misle kao ja.

Želim doći u Šibenik, 18. rujna, i započeti ovu zimu s divnim sunčanim uspomenama. I neka se netko bavi sa mnom!

Kako?
Ovako: Emotivni balans

Kroz igru, kroz druženje, tri dana u našoj predivnoj Dalmaciji, dođite opustite svoj um, uživajte u svom tijelu…kroz niz aktivnosti koje revitaliziraju i oplemenjuju. Jer tijelo i um su neodvojivi.

>>Mulier programi u 2015.

 

 

Total
0
Shares
0
0
0
Meri Bura, dr. med.
Meri Bura, dr. med.

Meri Bura, dr.med., osnivačica je holističkog centra Mulier i kreatorica Mulier metode koja se bazira na individualnom pristupu, rješavanju uzroka problema te zdravoj kralježnici, hormonima i emocijama kao preduvjetima dobrog fizičko-emotivnog zdravlja. Cjelokupni rad dr. Bura usmjeren je na integraciju znanstvenih i holističkih metoda, od svakodnevne prakse do zdravstvene politike.

Prethodni članak
  • Kolumne

Prehrana kod GERB-a: bez masnog, kave i alkohola

  • Posted on 8. rujna 2015.26. travnja 2019.
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Kolumne

Imaš diplomu, partnera, stan… A sreću?

  • Posted on 14. rujna 2015.26. travnja 2019.
  • Autor: Sanja Tatalović Aditi
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Lidija Marković Rosati: Vježbe koje će vas vratiti na ‘pravi put’

  • Posted on 25. veljače 2021.25. veljače 2021.
  • 4 min
  • Autor: Lidija Rosati
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Mara Doljak: Vježbe koje otvaraju srce prema bezuvjetnoj ljubavi

  • Posted on 23. veljače 2021.23. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Mara Doljak, mag. pharm.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Sanja Tatalović: “Strah je kukavica, a za pobjedu nad kukavicom treba biti odlučan i hrabar”

  • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
  • 4 min
  • Autor: Sanja Tatalović
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Maja Obrovac Glišić: “I ljubav i zdravlje putuju kroz želudac”

  • Posted on 9. veljače 2021.9. veljače 2021.
  • 5 min
  • Autor: Maja Obrovac Glišić, mag. nutr.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Gubitak masnog tkiva: Koliko je zapravo (ne)bitna brojka na vagi?

  • Posted on 3. veljače 2021.3. veljače 2021.
  • 7 min
  • Autor: dr. sc. Sebastijan Orlić
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Tomislav Tomić: 3 pitanja pomoću kojih ćete otvoriti novo životno poglavlje

  • Posted on 27. rujna 2020.25. rujna 2020.
  • 4 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Alenka Brozina, dr. med.: 10 pitanja koja izluđuju oboljele od celijakije

  • Posted on 25. rujna 2020.25. rujna 2020.
  • 3 min
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
  • Foto: unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Frane Herenda, mag.pharm.: “Adaptiraj se uz adaptogene”

  • Posted on 24. rujna 2020.24. rujna 2020.
  • 3 min
  • Autor: Frane Herenda, mag. pharm.
  • Foto: pexels
Najnovije
  • Slatko spavaj: Kako koristiti snove za donošenje odluka?

    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Jeste li već čuli za airbreath® OXYGEN – suplementarni kisik koji smanjuje umor i poboljšava energiju?

    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • 4 min
    • Foto: Privatna arhiva
    Pročitaj
  • Tao of Pooh: Kako živjeti jednostavnije prema knjizi Benjamina Hoffa?

    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Dugovječnost: Ovo je najbolje piće za poticanje dugog i zdravog života

    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Suha koža i svrbež: Isprobajte 5-minutni trik za trenutno olakšanje

    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
Instagram
Izdvojeno
  • 1
    Daniela Trbović: “U 50-oj sam shvatila da je zadnji tren da si krenem ugađati”
    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • Foto: Renato Branđolica
  • 2
    Natječaj za najboljeg DIY majstora “Ne bacaj, preuredi!”
    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • 3
    Myung Sung: Upoznajte korejsku umjetnost “meditacije življenja”
    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 4
    Kolač od datulja – desert u kojem će uživati cijela obitelj
    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 5
    Znaš li zašto je biljna placenta nešto najbolje što možeš nanijeti na kožu?
    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
159
Najnovije objave
  • Termalne plaže i prekmurska kuhinja u sigurnom zagrljaju prirode
    • Posted on 25. veljače 2021.25. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Dobar vid: Otkrijte najbolje rješenje za vid bez ograničenja
    • Posted on 25. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • Foto: Promo
  • Stres: Biljkama protiv najvećeg neprijatelja današnjice
    • Posted on 25. veljače 2021.25. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Cinque Terre: 7 lokacija koje svakako morate posjetiti
    • Posted on 25. veljače 2021.25. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.