Ako se hranite većinu vremena u pekarama, pa tako svaki dan, onda će vam sigurno uskoro trebati liječnik (jer ćete razviti alergije, hormonske poremećaje, bolove u tijelu…), i na kraju ćete sve to platiti kod apotekara, pa i više nego treba, jer nitko vjerojatno neće ući u trag vašim tegobama (koje potiču od umjetnog kruha, prepunog glutena!), nego ćete pojedinačno dobivati razne recepte, vitamine, čajeve, lijekove (za napuhnutost, umor, alergije, dermatitise…).
Zdravlje probavnog sustava najvažniji je preduvjet zdravlja cijelog organizma. Više o cjelovitom pristupu zdravlju pogledajte na www.mulier.hr
Zdrav probavni sustav podrazumijeva:
– zdravu usnu šupljinu (zdrave zube, neobložen jezik, zdravu sluznicu)
– zdrav jednjak (neometano gutanje, odsustvo hijatus hernije te vraćanja želučanog sadržaja u jednjak)
– zdrav želudac (jaku želučanu kiselinu i dovoljnu količinu enzima)
– zdravo tanko crijevo (netaknutu crijevnu sluznicu koja je u stanju raspoznati štetne od korisnih tvari, dovoljan broj “dobrih” bakterija, dovoljnu količinu enzima)
– zdravo debelo crijevo (netaknutu crijevnu sluznicu koja je u stanju reapsorbirati vodu i crijevnom peristaltikom izbaciti stolicu redovito i potpuno iz organizma)
Što može naštetiti zdravoj probavi, pa prema tome i zdravlju cijelog organizma:
– nezdravi zubi i povećan broj štetnih bakterija u ustima
– nedovoljno žvakanje hrane (nedovoljno probavljena hrana ide u želudac i kao takva ga već opterećuje)
– nedovoljno sirove hrane u dnevnom jelovniku (što znači nedovoljno unošenje enzima)
– nedovoljan unos vode (nemogućnost odvijanja životno važnih procesa)
– previše prerađene hrane (sva procesuirana industrijska hrana)
– nestabilna emocionalna stanja i stres (poremećen hormonski sustav)
Unos previše prerađene hrane je jedan od značajnijih problema suvremenog života, a jedna od najčešće konzumiranih prerađenih namirnica je pekarski kruh.
Pekarski kruh
Najčešće sadrži patuljastu pšenicu Triticum aestivum koja je genetski modificirana i ima velike količine škroba (amilopektina) i glutena. Škrob se vrlo brzo u organizmu razgrađuje na glukozu, podiže razinu šećera u krvi, aktivira inzulin te aktivira mehanizme za spremanje viška glukoze u jetru, masno tkivo i mišiće. Takvom učestalom prehranom dolazi do stalnih varijacija šećera u krvi što može rezultirati promjenama raspoloženja, s vremenom dolazi do rezistencije na inzulin što kod nekih žena može rezultirati sa Sindromom policističnih jajnika (jer hormonski sustav je povezan!), te dolazi do nakupljanja masti na trbuhu i bedrima te opterećenju jetre.
Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu i piru. Kad je tijelo jednom senzibilizirano na gluten (a bitno nakon učestalog dugotrajnog jedenja namirnica s glutenom – sve do jednog trenutka), onda postoji i mogućnost osjetljivosti na druge proteine slične glutenu, a ima ih i u zobi, prosu, kukuruzu, riži, grahu, slanutku, leći, soji, amaranthu, quinoji i heljdi.
Pa prema tome, svatko tko ima ozbiljan zdravstveni problem, uz izbacivanje glutena iz prehrane, treba izbaciti i sve gore navedene namirnice.
Što jesti?
Vrlo jednostavno: kvalitetnu vodu (nikad iz plastike!), povrće (sezonsko), voće (sezonsko), ribu (samo svježu), meso (iz poznatog organskog uzgoja). Uz manju količinu jaja, svježih sireva, fermentiranih namirnica (kefir, kiselo zelje), kvalitetnih biljnih i životinjskih ulja.
Osim glutena, problem pekarskog kruha jesu i umjetna bojila i arome, opijati iz pšenice (protein iz pšenice koji se u probavnom sustavu razgrađuje na polipeptide, tzv. egzorfine – koji iz krvotoka prelaze krvno-moždanu barijeru i djeluju na mozak kao opijati, stvarajući ovisnost).
Ova genetski modificirana pšenica nema vitamina A, D, C, B12. Preradom je izgubila većinu kalcija, ali ima puno fosfora (loše za rast kostiju i koštanu pregradnju), omjer omega 3:6 je smanjen u korist omega 6 – što izaziva upale, loš je izvor esencijalnih (prijeko potrebnih) aminokiselina, posjeduje fitinsku kiselinu koja se veže uz minerale kao što su magnezij, željezo, bakar, cink (pa koliko god uzimali minerale u dovoljnoj količini s prehranom, nikad dovoljno jer se ne mogu iskoristiti).
Preosjetljivost na gluten i povezane bolesti
Hashimotov tireoiditis
To je kronična autoimuna upala štitne žlijezde s infiltracijom limfocita (vrsta leukocita). Simptomi koji se pojavljuju su simptomi hipotireoze, dakle smanjene funkcije štitne žlijezde. Dijagnoza se postavlja nakon utvrđivanja povećanog titra antitijela (anti TPA i anti TPO). Najčešće se liječi nadomjesnom hormonskom terapijom hormonima štitnjače. Hashimoto je najčešći uzrok smanjenog rada štitnjače. Često je udružen s drugim hormonskim poremećajima, kao što je Addisonova bolest (smanjeno lučenje kortizola, koje pak može nastati nakon dugih iscrpljujućih perioda stresa uz povećano lučenje kortizola), vitiligo (depigmentacija kože), reumatoidnim artritisom, sistemskim lupus eritomatidesom, tip 1 dijabetesom, smanjenom funkcijom paratireoidnih žlijezda (koje kontroliraju razine kalcija i fosfora u organizmu).
Većina ljudi manifestira simptome smanjene funkcije štitnjače (umor, opadanje kose, suha koža, debljanje), ali neki imaju simptome povećanog rada štitnjače (nervoza, znojenje, hiperaktivnost, izbuljene oči). Smatra se da je jedan od uzroka ove neugodne bolesti i preosjetljivost na gluten. Izbacivanjem glutena iz prehrane uz druge zdravstvene mjere, simptomi bolesti mogu nestati.
Reumatoidni artritis
To je kronična autoimuna bolest koja pogađa simetrično najčešće zglobove na šakama. Najčešća terapija su nesteroidni antireumatici koji smanjuju upalu. No, treba poduzeti mjere da do upale ne dođe. Kriteriji za dijagnozu su: jutarnja ukočenost zglobova koja traje više od 1 sat, artritis više od 3 zgloba, artritis šaka, simetrični artritis i specifični nalazi laboratorija i rentgena.
Prehrana bez glutena, zdrava prehrana, redovita detoksikacija i adekvatne vježbe mogu riješiti ovaj problem.
Dermatitis
To je upalna bolest kože uzrokovana pretjeranom aktivnošću imunih stanica (IgE, nonIgE). Uglavnom se javlja u gradskim sredinama. Pokazatelj je toksičnosti i upale u organizmu. Problem se može riješiti izbacivanjem glutena iz prehrane, uzimanjem većih količina zdravih masti, nadoknadom cinka i vitamina A. S obzirom na to da je koža i emotivni organ, potrebno je smanjiti stres tehnikama koje uravnotežuju lučenje kortizola.
Navedene bolesti, a i mnogi drugi problemi (umor, zamagljenost uma, hormonski poremećaji) mogu se riješiti (djelomično sigurno, a velika je mogućnost i potpuno), izbacivanjem glutena iz prehrane i balansiranim obrocima da bi stabilizirali hormone.
Današnja genetski modificirana pšenica remeti zdravlje cijelog probavnog sustava i izaziva upalu crijeva koja tada nisu u stanju apsorbirati hranjive tvari iz hrane. Tako, imamo ljude koji se prejedaju, a izgladnjeli su. Problem današnjeg suvremenog svijeta nije u prehranjenosti, nego u pothranjenosti.
Sjetite se što bi rekao poznati tenisač Novak Đoković, a on je uspio!
1. Koliko sam vode popio?
2. Pod kolikim sam stresom?
3. I najvažnije: što jedem?
Tečajem pomladite emocije
Ako ste se prepali četrdesetih godina života, tečaj "Pomladite emocije" pruža vam sve što je potrebno za energiziranje i promjenu fokusa. Vrijeme je za ljubav prema sebi, prihvaćanje sebe i vjerovanje sebi. Vjerujem sebi da mi je potrebno nešto lijepo, što će biti korisno.
Želim naučiti koja je hrana najbolja za mene, želim probati fine zelene juhe od kojih ću se osjećati bogovski i juriti sa životom, želim saznati o ženstvenosti, o zavođenju, o onome što nosim u sebi, onome što je lijepo, a ne pokazujem. Želim se masirati, a nakon toga šetati uz more i uživati u zalasku sunca. Želim biti sa sobom i s ljudima koji misle kao ja.
Želim doći u Šibenik, 18. rujna, i započeti ovu zimu s divnim sunčanim uspomenama. I neka se netko bavi sa mnom!
Kako?
Ovako: Emotivni balans
Kroz igru, kroz druženje, tri dana u našoj predivnoj Dalmaciji, dođite opustite svoj um, uživajte u svom tijelu…kroz niz aktivnosti koje revitaliziraju i oplemenjuju. Jer tijelo i um su neodvojivi.