Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Booking.com: Ovo je 5 najsrdačnijih županija u Hrvatskoj u 2025.
    • Posted on 18. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Booking
  • Muče vas hemoroidi? Dr. Ina Posavec otkriva zašto nastaju i kako ih držati pod kontrolom
    • Posted on 17. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels, Poliklinika Sinteza
  • Stvaraš. Padaš. Ustaješ. Mijenjaš. – Poduzetnički mindset dijeli znanje s generacijama koje dolaze
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Renata Sedlar
  • Zaboravite na vosak, britvice i urasle dlačice – put do savršeno glatke kože nikada nije bio lakši
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: PHILIPS
  • Samo danas: 30% popusta na sve omiljene brendove!
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Promo
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Aktualno Kolumne Pekar, lekar, apotekar

  • Kolumne

Pekar, lekar, apotekar

Gluten može biti glavni krivac za bolesti poput Hashimotovog tireoiditisa, reumatoidnog artritisa i dermatitisa

  • Posted on 10. rujna 2015.26. travnja 2019.
  • 6 min
  • Autor: Meri Bura, dr. med.
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Ako se hranite većinu vremena u pekarama, pa tako svaki dan, onda će vam sigurno uskoro trebati liječnik (jer ćete razviti alergije, hormonske poremećaje, bolove u tijelu…), i na kraju ćete sve to platiti kod apotekara, pa i više nego treba, jer nitko vjerojatno neće ući u trag vašim tegobama (koje potiču od umjetnog kruha, prepunog glutena!), nego ćete pojedinačno dobivati razne recepte, vitamine, čajeve, lijekove (za napuhnutost, umor, alergije, dermatitise…).

Zdravlje probavnog sustava najvažniji je preduvjet zdravlja cijelog organizma. Više o cjelovitom pristupu zdravlju pogledajte na www.mulier.hr

Zdrav probavni sustav podrazumijeva:
– zdravu usnu šupljinu (zdrave zube, neobložen jezik, zdravu sluznicu)
– zdrav jednjak (neometano gutanje, odsustvo hijatus hernije te vraćanja želučanog sadržaja u jednjak)
– zdrav želudac (jaku želučanu kiselinu i dovoljnu količinu enzima)
– zdravo tanko crijevo (netaknutu crijevnu sluznicu koja je u stanju raspoznati štetne od korisnih tvari, dovoljan broj “dobrih” bakterija, dovoljnu količinu enzima)
– zdravo debelo crijevo (netaknutu crijevnu sluznicu koja je u stanju reapsorbirati vodu i crijevnom peristaltikom izbaciti stolicu redovito i potpuno iz organizma)

Što može naštetiti zdravoj probavi, pa prema tome i zdravlju cijelog organizma:
– nezdravi zubi i povećan broj štetnih bakterija u ustima
– nedovoljno žvakanje hrane (nedovoljno probavljena hrana ide u želudac i kao takva ga već opterećuje)
– nedovoljno sirove hrane u dnevnom jelovniku (što znači nedovoljno unošenje enzima)
– nedovoljan unos vode (nemogućnost odvijanja životno važnih procesa)
– previše prerađene hrane (sva procesuirana industrijska hrana)
– nestabilna emocionalna stanja i stres (poremećen hormonski sustav)

Unos previše prerađene hrane je jedan od značajnijih problema suvremenog života, a jedna od najčešće konzumiranih prerađenih namirnica je pekarski kruh.

Pekarski kruh

Najčešće sadrži patuljastu pšenicu Triticum aestivum koja je genetski modificirana i ima velike količine škroba (amilopektina) i glutena. Škrob se vrlo brzo u organizmu razgrađuje na glukozu, podiže razinu šećera u krvi, aktivira inzulin te aktivira mehanizme za spremanje viška glukoze u jetru, masno tkivo i mišiće. Takvom učestalom prehranom dolazi do stalnih varijacija šećera u krvi što može rezultirati promjenama raspoloženja, s vremenom dolazi do rezistencije na inzulin što kod nekih žena može rezultirati sa Sindromom policističnih jajnika (jer hormonski sustav je povezan!), te dolazi do nakupljanja masti na trbuhu i bedrima te opterećenju jetre.

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu i piru. Kad je tijelo jednom senzibilizirano na gluten (a bitno nakon učestalog dugotrajnog jedenja namirnica s glutenom – sve do jednog trenutka), onda postoji i mogućnost osjetljivosti na druge proteine slične glutenu, a ima ih i u zobi, prosu, kukuruzu, riži, grahu, slanutku, leći, soji, amaranthu, quinoji i heljdi.

Pa prema tome, svatko tko ima ozbiljan zdravstveni problem, uz izbacivanje glutena iz prehrane, treba izbaciti i sve gore navedene namirnice.

Što jesti?

Vrlo jednostavno: kvalitetnu vodu (nikad iz plastike!), povrće (sezonsko), voće (sezonsko), ribu (samo svježu), meso (iz poznatog organskog uzgoja). Uz manju količinu jaja, svježih sireva, fermentiranih namirnica (kefir, kiselo zelje), kvalitetnih biljnih i životinjskih ulja.

Osim glutena, problem pekarskog kruha jesu i umjetna bojila i arome, opijati iz pšenice (protein iz pšenice koji se u probavnom sustavu razgrađuje na polipeptide, tzv. egzorfine – koji iz krvotoka prelaze krvno-moždanu barijeru i djeluju na mozak kao opijati, stvarajući ovisnost).

Ova genetski modificirana pšenica nema vitamina A, D, C, B12. Preradom je izgubila većinu kalcija, ali ima puno fosfora (loše za rast kostiju i koštanu pregradnju), omjer omega 3:6 je smanjen u korist omega 6 – što izaziva upale, loš je izvor esencijalnih (prijeko potrebnih) aminokiselina, posjeduje fitinsku kiselinu koja se veže uz minerale kao što su magnezij, željezo, bakar, cink (pa koliko god uzimali minerale u dovoljnoj količini s prehranom, nikad dovoljno jer se ne mogu iskoristiti).

Preosjetljivost na gluten i povezane bolesti

Hashimotov tireoiditis

To je kronična autoimuna upala štitne žlijezde s infiltracijom limfocita (vrsta leukocita). Simptomi koji se pojavljuju su simptomi hipotireoze, dakle smanjene funkcije štitne žlijezde. Dijagnoza se postavlja nakon utvrđivanja povećanog titra antitijela (anti TPA i anti TPO). Najčešće se liječi nadomjesnom hormonskom terapijom hormonima štitnjače. Hashimoto je najčešći uzrok smanjenog rada štitnjače. Često je udružen s drugim hormonskim poremećajima, kao što je Addisonova bolest (smanjeno lučenje kortizola, koje pak može nastati nakon dugih iscrpljujućih perioda stresa uz povećano lučenje kortizola), vitiligo (depigmentacija kože), reumatoidnim artritisom, sistemskim lupus eritomatidesom, tip 1 dijabetesom, smanjenom funkcijom paratireoidnih žlijezda (koje kontroliraju razine kalcija i fosfora u organizmu).

Većina ljudi manifestira simptome smanjene funkcije štitnjače (umor, opadanje kose, suha koža, debljanje), ali neki imaju simptome povećanog rada štitnjače (nervoza, znojenje, hiperaktivnost, izbuljene oči). Smatra se da je jedan od uzroka ove neugodne bolesti i preosjetljivost na gluten. Izbacivanjem glutena iz prehrane uz druge zdravstvene mjere, simptomi bolesti mogu nestati.

Reumatoidni artritis

To je kronična autoimuna bolest koja pogađa simetrično najčešće zglobove na šakama. Najčešća terapija su nesteroidni antireumatici koji smanjuju upalu. No, treba poduzeti mjere da do upale ne dođe. Kriteriji za dijagnozu su: jutarnja ukočenost zglobova koja traje više od 1 sat, artritis više od 3 zgloba, artritis šaka, simetrični artritis i specifični nalazi laboratorija i rentgena.
Prehrana bez glutena, zdrava prehrana, redovita detoksikacija i adekvatne vježbe mogu riješiti ovaj problem.

Dermatitis

To je upalna bolest kože uzrokovana pretjeranom aktivnošću imunih stanica (IgE, nonIgE). Uglavnom se javlja u gradskim sredinama. Pokazatelj je toksičnosti i upale u organizmu. Problem se može riješiti izbacivanjem glutena iz prehrane, uzimanjem većih količina zdravih masti, nadoknadom cinka i vitamina A. S obzirom na to da je koža i emotivni organ, potrebno je smanjiti stres tehnikama koje uravnotežuju lučenje kortizola.

Navedene bolesti, a i mnogi drugi problemi (umor, zamagljenost uma, hormonski poremećaji) mogu se riješiti (djelomično sigurno, a velika je mogućnost i potpuno), izbacivanjem glutena iz prehrane i balansiranim obrocima da bi stabilizirali hormone.
Današnja genetski modificirana pšenica remeti zdravlje cijelog probavnog sustava i izaziva upalu crijeva koja tada nisu u stanju apsorbirati hranjive tvari iz hrane. Tako, imamo ljude koji se prejedaju, a izgladnjeli su. Problem današnjeg suvremenog svijeta nije u prehranjenosti, nego u pothranjenosti.

Sjetite se što bi rekao poznati tenisač Novak Đoković, a on je uspio!
1. Koliko sam vode popio?
2. Pod kolikim sam stresom?
3. I najvažnije: što jedem?

Tečajem pomladite emocije

Ako ste se prepali četrdesetih godina života, tečaj "Pomladite emocije" pruža vam sve što je potrebno za energiziranje i promjenu fokusa. Vrijeme je za ljubav prema sebi, prihvaćanje sebe i vjerovanje sebi. Vjerujem sebi da mi je potrebno nešto lijepo, što će biti korisno.

Želim naučiti koja je hrana najbolja za mene, želim probati fine zelene juhe od kojih ću se osjećati bogovski i juriti sa životom, želim saznati o ženstvenosti, o zavođenju, o onome što nosim u sebi, onome što je lijepo, a ne pokazujem. Želim se masirati, a nakon toga šetati uz more i uživati u zalasku sunca. Želim biti sa sobom i s ljudima koji misle kao ja.

Želim doći u Šibenik, 18. rujna, i započeti ovu zimu s divnim sunčanim uspomenama. I neka se netko bavi sa mnom!

Kako?
Ovako: Emotivni balans

Kroz igru, kroz druženje, tri dana u našoj predivnoj Dalmaciji, dođite opustite svoj um, uživajte u svom tijelu…kroz niz aktivnosti koje revitaliziraju i oplemenjuju. Jer tijelo i um su neodvojivi.

>>Mulier programi u 2015.

 

 

Total
0
Shares
0
0
0
Meri Bura, dr. med.
Meri Bura, dr. med.

Meri Bura, dr.med., osnivačica je holističkog centra Mulier i kreatorica Mulier metode koja se bazira na individualnom pristupu, rješavanju uzroka problema te zdravoj kralježnici, hormonima i emocijama kao preduvjetima dobrog fizičko-emotivnog zdravlja. Cjelokupni rad dr. Bura usmjeren je na integraciju znanstvenih i holističkih metoda, od svakodnevne prakse do zdravstvene politike.

Prethodni članak
  • Kolumne

Prehrana kod GERB-a: bez masnog, kave i alkohola

  • Posted on 8. rujna 2015.26. travnja 2019.
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Kolumne

Imaš diplomu, partnera, stan… A sreću?

  • Posted on 14. rujna 2015.26. travnja 2019.
  • Autor: Sanja Tatalović Aditi
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Kako za sebe i djecu odabrati siguran proizvod protiv komaraca? (I zašto je to danas važnije no ikad)

  • Posted on 16. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
  • 4 min
  • Autor: Martina Tuta
  • Foto: Biljkoljupka
Pročitaj
  • Kolumne

Sezona krpelja je počela: Kako uživati u prirodi bez brige

  • Posted on 24. ožujka 2025.24. ožujka 2025.
  • 4 min
  • Autor: Martina Tuta
  • Foto: Pexels, Biljkoljupka Instagram
Kreativna fotografija hrane: Jela ne moraju uvijek biti na tajuru, poslužena na klasičan način… na stolu s beštekom i salvetom.
Pročitaj
  • Kolumne

Kreativna fotografija hrane: Levitacija i crveno-zeleni ples okusa i estetike

  • Posted on 21. ožujka 2025.22. ožujka 2025.
  • 4 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Kolumne

Collio: Vinska oaza na samo dva i pol sata od Zagreba

  • Posted on 11. ožujka 2025.11. ožujka 2025.
  • 3 min
  • Autor: Mirela Sorić
  • Foto: Privatna arhiva
Pročitaj
  • Kolumne

Priroda zna kako ojačati imunitet! Evo što može učiniti za tebe kad je koristiš pametno

  • Posted on 21. veljače 2025.21. veljače 2025.
  • 5 min
  • Autor: Martina Tuta
  • Foto: canva, instagram
Osim spektakularnih plaža, lunarnog krajolika i surfanja, Lanzarote skriva i nešto što mnogi turisti ne očekuju – nevjerojatna vina
Pročitaj
  • Kolumne

Lanzarote – raj za pustolove, surfere i ljubitelje vina

  • Posted on 4. veljače 2025.4. veljače 2025.
  • 3 min
  • Autor: Mirela Sorić
  • Foto: Goran Hrubi/Gita Hržin/Privatni album
Pročitaj
  • Kolumne

Detox za tijelo i dušu: Kako se resetirati prateći prirodni zimski bioritam

  • Posted on 28. siječnja 2025.27. siječnja 2025.
  • 7 min
  • Autor: Martina Tuta
  • Foto: pexels, biljkoljupka
Pročitaj
  • Kolumne

London – meka za vinoljupce koji znaju što traže (i žele još više istražiti)

  • Posted on 14. siječnja 2025.16. siječnja 2025.
  • 4 min
  • Autor: Mirela Sorić
  • Foto: Privatna arhiva, Instagram
Poliklinika Sinteza
Poliklinika Sinteza
Najnovije
  • Kako za sebe i djecu odabrati siguran proizvod protiv komaraca? (I zašto je to danas važnije no ikad)

    • Posted on 16. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • 4 min
    • Foto: Biljkoljupka
    Pročitaj
  • Meri Goldašić je Influencerica godine: “Autentičnost uvijek pronađe put”

    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • 1 min
    • Foto: Domagoj Karačić
    Pročitaj
  • Tajni doručak – kuhanje izravno na radnoj ploči, bez kompromisa u estetici

    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • 3 min
    • Foto: PR
    Pročitaj
  • Studio Dental Frntić

    Digitalna stomatologija i integracija tehnologija

    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • 3 min
    • Foto: Studio Dental Frntić
    Pročitaj
  • Ova 3 faktora krivci su za demenciju – pogađaju ‘slabe točke’ našeg mozga

    • Posted on 15. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Booking.com: Ovo je 5 najsrdačnijih županija u Hrvatskoj u 2025.
    • Posted on 18. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Booking
  • 2
    Muče vas hemoroidi? Dr. Ina Posavec otkriva zašto nastaju i kako ih držati pod kontrolom
    • Posted on 17. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels, Poliklinika Sinteza
  • 3
    Stvaraš. Padaš. Ustaješ. Mijenjaš. – Poduzetnički mindset dijeli znanje s generacijama koje dolaze
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Renata Sedlar
  • 4
    Zaboravite na vosak, britvice i urasle dlačice – put do savršeno glatke kože nikada nije bio lakši
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: PHILIPS
  • 5
    Samo danas: 30% popusta na sve omiljene brendove!
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Promo

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
Najnovije objave
  • Antistres & Antiage program za žene: Ples, vježbe i edukacija na prekrasnoj lokaciji u Šibeniku
    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • Foto: PR
  • Praćenje EKG-a kod kuće: Zašto je važno i kako nam u tome može pomoći Omron Complete
    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • Foto: Medikor
  • Ova 3-minutna navika može vam pomoći da živite dulje, tvrde znanstvenici
    • Posted on 15. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Muči vas alergija koja je još gora po noći? Saznajte zašto se simptomi pogoršavaju kad legnete i naučite kako ih brzo i učinkovito ublažiti
    Zašto je alergija gora po noći? 6 krivaca za loš san (i rješenja koja pomažu)
    • Posted on 15. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Prehrana
  • Mindfulness
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
  • Lifestyle
  • Majčinstvo
  • Ekologija i održivost
  • Aktualno
COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.