Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Mirta Lozančić: “Bogatstvo biljnih vrsta i lošinjski zrak su vječita inspiracija prirodne kozmetike Mirta”
    • Posted on 22. veljače 2021.22. veljače 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Selen: 5 prednosti ovog minerala koje će vaše tijelo cijeniti
    • Posted on 22. veljače 2021.22. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Ovaj zeleni smoothie je hidratantan kao tri čaše vode
    • Posted on 22. veljače 2021.22. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Noom dijeta – promjena životnog stila, a ne kratkoročan gubitak kilograma
    • Posted on 22. veljače 2021.22. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
  • Vege burger – recept kojeg će htjeti isprobati svi (ne)vegetarijanci
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
156

Početna stranica U fokusu Kolumne Prehrana kod GERB-a: bez masnog, kave i alkohola

  • Kolumne

Prehrana kod GERB-a: bez masnog, kave i alkohola

Antacidi tipa Gastala i Rupuruta nisu jedini koji pomažu kod GERB-a, jer jednako dobro pomaže i promjena prehrambenih navika, ali i usvajanje dobrih navika zdravog življenja

  • Posted on 8. rujna 2015.26. travnja 2019.
  • 2 min
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Prema vlastitim kliničkim iskustvima, zamijetila sam da veliki broj ljudi boluje od problema povezanih sa “povećanom proizvodnjom” kiseline u želucu te oboljenja poznatog kao gastroezofagealni refluks (GERB). Stoga nije niti čudno da su danas “lijekovi protiv žgaravice” jedni od pripisivanijih lijekova. Ono što se najprije savjetuje bolesnicima je pridržavanje određenih higijensko-dijetetskih uvjeta, a prvenstveno korekcija prehrambenih navika, na što ću se osvrnuti u ovom tekstu.

Što je GERB i kako nastaje?

Da bi u potpunosti razumjeli nastanak problema, osvrnut ćemo se ukratko na anatomiju početnog dijela probavne cijevi, odnosno želuca i jednjaka. Na završetku jednjaka postoji jedan mali “ventil” koji se naziva donji jednjačni sfinkter i čija je zadaća da se zatvara netom što prođe hrana jednjakom do želuca i tako sprečava “vraćanje” hrane iz želuca u jednjak, što bi značilo da je put “jednosmjeran”. Ukoliko donji jednjačni sfinkter ne “radi ispravno”, put postaje “dvosmjeran” i sadržaj želuca se može vratiti u jednjak što izaziva tegobe u vidu žgaravice, peckanja u područja žličice te ponekad dovodi do nespecifičnih grudnih opresija koje se zabunom mogu shvatiti kao tegobe uslijed srčanih oboljenja.

Najčešći uzroci GERB-a su hijatalna hernija (kila želuca), pretilost, konzumiranje obilnih obroka (i posebno zauzimanje “horizontalnog” položaja nakon jedenja takvih obroka), pušenje, trudnoća i određene prehrambene namirnice.

Što jesti i što ne jesti kod GERB-a

Inkriminirane namirnice su one koje izazivaju pojačano lučenje kiseline u želucu i to su najčešće rajčice, citrusno voće, masna hrana (da, i čokolada je uračunata!), povećana količina orašastih plodova (koji također spadaju u “masniju” hranu), punomasni sirevi, začini i začinjena hrana. Također se preporučuje isključenje alkohola, kava i kavovina kao i gaziranih napitaka.

Preporučuje se korištenje čaja od kamilice, dok se ne preporučuje korištenje mente (čajevi i proizvodi koji sadrže mentu). Usto se preporučuje u prehranu uvesti sljedeće namirnice: zobenu kašu, đumbir, banane, dinje, nemasno bijelo meso i bijelu ribu, rižu i couscous. Gazirane napitke zamijenite običnom vodom, a kavu čajem od kamilice.

Važno je modificirati i druge navike kao što je prestanak pušenja, ne odlaziti spavati s “punim želucem “ (posljednji obrok trebao bi biti 2-3 sata prije spavanja), reducirati tjelesnu težinu (smršaviti) te ako je to potrebno modificirati postelju za spavanje (podnica s mogućnošću podizanja uzglavlja). U konvencionalnoj terapiji koriste se antacidi (tipa Gastal, Rupurut i sl.) te IPP (blokatori protonske pumpe) i blokatori H2 receptora. Također postoje i biljni pripravci za ublažavanje tegoba GERB-a o čemu ćemo više napisati drugom prilikom.

www.alenkaadenium.blogspot.com

 

 

Total
0
Shares
0
0
0
Alenka Brozina, dr. med.
Alenka Brozina, dr. med.

Internistica Alenka Brozina, dr. med., bavi se proučavanjem utjecaja prehrane na ljudski organizam i zdravlje. Završila je brojnu stranu i domaću poslijediplomsku edukaciju iz dijetoterapije, kliničke prehrane, sportske medicine i sportske kardiologije, a ljubav prema fitoaromaterapiji produbljuje u školi fitoaromaterapije dr.sc. Stribora Markovića.

Prethodni članak
  • Kolumne

Šalica čaja – alergija na ambroziju

  • Posted on 2. rujna 2015.26. travnja 2019.
  • Autor: Ksenija Krajina Pokupec, dr. med.
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Kolumne

Pekar, lekar, apotekar

  • Posted on 10. rujna 2015.26. travnja 2019.
  • Autor: Meri Bura, dr. med.
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Sanja Tatalović: “Strah je kukavica, a za pobjedu nad kukavicom treba biti odlučan i hrabar”

  • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
  • 4 min
  • Autor: Sanja Tatalović
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Maja Obrovac Glišić: “I ljubav i zdravlje putuju kroz želudac”

  • Posted on 9. veljače 2021.9. veljače 2021.
  • 5 min
  • Autor: Maja Obrovac Glišić, mag. nutr.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Gubitak masnog tkiva: Koliko je zapravo (ne)bitna brojka na vagi?

  • Posted on 3. veljače 2021.3. veljače 2021.
  • 7 min
  • Autor: dr. sc. Sebastijan Orlić
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Tomislav Tomić: 3 pitanja pomoću kojih ćete otvoriti novo životno poglavlje

  • Posted on 27. rujna 2020.25. rujna 2020.
  • 4 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Alenka Brozina, dr. med.: 10 pitanja koja izluđuju oboljele od celijakije

  • Posted on 25. rujna 2020.25. rujna 2020.
  • 3 min
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
  • Foto: unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Frane Herenda, mag.pharm.: “Adaptiraj se uz adaptogene”

  • Posted on 24. rujna 2020.24. rujna 2020.
  • 3 min
  • Autor: Frane Herenda, mag. pharm.
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Tomislav Tomić: Kako s lakoćom dobiti ono što želite?

  • Posted on 15. rujna 2020.15. rujna 2020.
  • 7 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Mozak u službi preživljavanja: Ima li promjene bez patnje?

  • Posted on 26. svibnja 2020.26. svibnja 2020.
  • 3 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: unsplash
Najnovije
  • Usporite i vratite ravnotežu pomoću ove joga rutine

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • 5 inspirativnih književnih djela koja morate pročitati

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Ulje crnog kima – prirodom protiv alergija i dišnih smetnji

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Promo Pr
    Pročitaj
  • Danica Zorin Mijošek: “Istraživanje prirodnih sastojaka i njihova primjena moja je strast”

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 10 min
    • Foto: Privatna arhiva
    Pročitaj
  • Vikend u Gorskom Kotaru: Kuće za odmor koje će vas oduševiti

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
Instagram
Izdvojeno
  • 1
    Mirta Lozančić: “Bogatstvo biljnih vrsta i lošinjski zrak su vječita inspiracija prirodne kozmetike Mirta”
    • Posted on 22. veljače 2021.22. veljače 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • 2
    Selen: 5 prednosti ovog minerala koje će vaše tijelo cijeniti
    • Posted on 22. veljače 2021.22. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 3
    Ovaj zeleni smoothie je hidratantan kao tri čaše vode
    • Posted on 22. veljače 2021.22. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 4
    Noom dijeta – promjena životnog stila, a ne kratkoročan gubitak kilograma
    • Posted on 22. veljače 2021.22. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
  • 5
    Vege burger – recept kojeg će htjeti isprobati svi (ne)vegetarijanci
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
156
Najnovije objave
  • Bez laktoze: 3 deserta koja ćete s guštom pripremiti, a još slađe pojesti
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Tjeskoba nakon prekida veze: Kako znati je li prekid bio ispravna odluka?
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
  • Kako ojačati imunitet? Istražili smo najučinkovitije načine
    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • Foto: Hug Your Life Promo
  • Wellness na poslu: Kako biti zadovoljan i zdrav na radnom mjestu?
    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići