U prijevodu s talijanskog panna cotta znači ˝kuhano vrhnje˝ te predstavlja lagan i osvježavajući desert koji je dušu dao za ljetne sparine. Odlično prija u kombinaciji s bilo kakvim voćnim preljevom. Maja Matus panna cottu upotpunjava slasnim malinama što u prijevodu znači ˝pun pogodak˝. Za još dobitnih recepata i krasnih fotografija posjetite njen blog Dalmatia Gourmande.
Panna Cotta s malinama
(za dvije osobe)
Potrebni sastojci:
· 240 ml vrhnja za šlag (Z’bregov ili neko drugo gušće vrhnje, ne tekuće)
· 1 žličica bourbon vanilije u prahu ili 1/2 mahune vanilije
· 50 g kristal šećera
· 2 lista želatine
· 120 ml punomasnog mlijeka
· svježe maline, za posluživanje
Priprema:
· Pomiješajte u lončiću vrhnje za šlag šećerom i vanilijom pa zagrijavajte na laganoj vatri. Kada smjesa zavrije, skinite ju s vatre. Ako ste koristili štapić vanilije, izvadite ga iz vrhnja.
· U međuvremenu, listove želatine namočite u hladnoj vodi oko 5 minuta, a potom ih dobro ocijedite od vode i umiješajte u vrući smjesu s vrhnjem. Dobro promiješajte da se želatina rastopi.
· Pripremljenu smjesu ohladite najmanje 10 minuta pa tek potom dodajte mlijeko. Promiješajte da se smjesa spoji pa ulijte u čaše ili kalupe.
· Ostavite u hladnjaku najmanje 6 sati, a najbolje preko noći da se krema fino stisne i ohladi.
· Poslužite dobro ohlađeno, ukrašeno s svježim malinama. Maline također možete skuhati s malo šećera pa napraviti preljev kojim ćete preliti Panna Cottu prije posluživanja.
Dobar tek!