Projekt Kuhari.com rezultat je rada kulinarskog entuzijasta, Marka Lušića, koji vam u suradnji s kuharima amaterima, ali i profesionalcima, donosi niz recepata koje možete iskušati ili iskoristiti kao inspiraciju za stvaranje novih kulinarskih delicija. Jedan od naših prijedloga je Panacotta kuhara Ivana Buče.
Sastojci
Za 4 osobe potrebno vam je:
– 10 g listića želatine
– 450 ml vrhnja
– 150 ml punomasnog mlijeka
– 150 g šećera
– 1 žlica ekstrakta vanilije
– 4 žlice bijelog ruma
Upute za kuhanje
Listiće želatine stavite u zdjelicu i ulijte hladne vode.
Kada omekša, potopite u vodi i ostavite 10 minuta. Nakon toga ocijedite i stavite u malu tavicu i 4 žlice vode. Na laganoj vatrici, dok voda ne ispari, lagano miješate dok ne postane tekućina.
U drugu tavicu pomiješate vrhnje i mlijeko, dodate šećer te polako pustite da kuha. Miješate to, dodate rum i vaniliju, a zatim maknite s vatre. Nakon toga dodate želatinu i sve dobro promiješate.
U 6 kalupa od 150ml (ili 1 veliku zdjelu) stavite ulje (bez okusa) i nalijete unutra smjesu, pustite da se ohladi i prekrijete plastičnom folijom. Hladi se 4 sata.
Upute za vađenje
Zdjelicu stavite 20 sekundi u vruću vodu. Uzmite špatulu i zarundate okolo te okrenete na tanjur (dva puta). Ako ne ide van, onda vratite u vruću vodu. Kad izađe van, stavite u frižider. Servirati sa svježim ili kuhanim voćem!