Tradicionalno španjolsko jelo – paella može se pripremiti na stotinu načina. Njeni sastojci mogu varirati ovisno o dostupnosti sezonskih namirnica, ukusu pa i trenutnom raspoloženju kuhara. Originalna paella iz Valencije sadržavala je čak i puževe. Mi donosimo recept za genijalnu paellu s morskim plodovima – paella de marisco.
Sastojci
• 1/2 šalice maslinovog ulja
• 600 g pilećih bataka
• 1/2 šalice nasjeckanog luka
• 2 češnja češnjaka, nasjeckati
• 1/2 zelene paprike, nasjeckati
• 1/2 crvene paprike, nasjeckati
• 100 g krakova lignje
• 100 g očišćenih račića
• 1 žlica soli
• 2 žličice šafrana
• 0,4 l umaka od rajčice
• 1/2 šalice graška
• 3 šalice riže dugog zrna
• 6 šalica vode
• 6 velikih dagnji u školjci
• 6 velikih škampa, neoljuštenih
• 6 velikih jakobovih kapica
• 6 kriški limuna
Priprema
1. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Kad počne lagano vrijeti dodajte piletinu i pržite dok ne dobije zlatnu koricu s obje strane. Zatim ju izvadite i stavite sa strane.
2. Dodajte luk i češnjak i pirjajte ih dok ne omekšaju. Zatim ubacite i paprike, lignje i male račiće te sve zajedno prokuhajte oko 2 minute.
3. Dodajte sol i šafran, rajčicu, grašak, rižu i vodu. Dobro promiješajte sastojke te vratite piletinu u tavu. Kuhajte na srednje jakoj vatri 15 minuta uz često miješanje sastojaka.
4. Dekorativno smjestite škampe na vrh paella-e, poklopite tavu i kuhajte desetak minuta. Potom na vrh dodajte i školjke i nastavite kuhati sve dok riža u potpunosti ne omekša – još barem 5 minuta. Poslužite s kriškama limuna.