Na istočnom dijelu Hvara, smjestio se OPG Plame Hvar – mali, ali ambiciozni obiteljski projekt koji spaja održivu poljoprivredu, regeneraciju tla i autentična otočna iskustva. Iza ovog inspirativnog projekta stoji Jelena Jakus, žena koja je gradski život zamijenila povratkom korijenima, posvetivši se radu s prirodom i revitalizaciji zemlje.
Jelena je, odrastajući u malom selu pored Trogira, u obitelji koja se bavila poljoprivredom i stočarstvom, maštala o trenutku kada će to isto selo ostaviti iza sebe – i ta joj se želja i ispunila, ali nakon 15 godina shvatila je da joj nešto nedostaje. “Nakon početnog entuzijazma, osjetila sam da mi nedostaje nešto suštinsko. Sve sam se češće u mislima vraćala na selo, na prirodu, na zemlju. I tada sam shvatila da se želim vratiti”, prisjeća se Jelena.
Upoznavši supruga, otkrila je Gdinj – mjestašce na Hvaru za koje nikada prije nije čula. “Tek kad sam ga upoznala, shvatila sam koliko bogatstvo povijesti, prirode, priča i ljudi ono nosi. I zaljubila sam se.” Obitelj njenog supruga Zorana Jovanovića imala je kamenu kuću u uvali Tvrdni Dolac, staru više od 120 godina, koju su iznajmljivali turistima. Uz kuću, naslijedili su i veliki komad zemlje koji je desetljećima bio zapušten. Korov je prekrivao svaki komadić, no Jelena i Zoran u tome su vidjeli priliku. Potaknuti željom za zdravijim načinom života i osobnim iskustvom s autoimunim bolestima, odlučili su obnoviti zemlju i pokrenuti nešto održivo – tako je rođen OPG Plame Hvar, koji su brendirali pod imenom Plamea.
“Naš se dom nalazi na istočnom dijelu Hvara, nekad poznatom pod nazivom Plame, a njegovi stanovnici kao Plamusi. Ovo je područje specifično po tome što nema vodovod, a uvala Tvrdni Dolac nema ni struju. Energiju dobivamo isključivo iz solarnih panela, a sve što radimo temelji se na održivim praksama”, objašnjava nam Jelena.
Želja im je stvoriti zajednicu i inspirirati druge na regenerativni pristup
U OPG-u Plame Hvar planiraju iskoristiti svaki resurs – čak i otpad od rezidbe maslina i prerade maslinovog ulja – kako bi stvorili ekološki prihvatljive pelete i unaprijedili održivu proizvodnju. “Trenutno se taj otpad često pali ili odlaže u prirodu, a mi taj proces želimo pretvoriti u održivo rješenje koje smanjuje količinu otpada, pomaže u očuvanju okoliša i smanjuje rizik od požara. Planiramo nuditi besplatno čišćenje zemljišta vlasnicima i koristiti taj otpad kao sirovinu za kvalitetne pelete. Iako smo još u fazi učenja i traženja financijske potpore, ovo je važan dio naše vizije”, objašnjava nam naša sugovornica.
Osim toga, OPG Plame Hvar već je započeo s proizvodnjom glistnjaka – prirodnog organskog gnojiva koje revitalizira tlo. “Naš glistnjak omogućuje nam da uzgajamo zdravu hranu na održiv način. Cilj nam je prvenstveno osigurati dovoljne količine za vlastitu proizvodnju, ali ako se pokaže kvalitetnim, planiramo ga ponuditi i drugim poljoprivrednicima te ih potaknuti na vlastitu proizvodnju. Na otoku je često teško doći do kvalitetnih proizvoda, osobito zimi, stoga vjerujemo da je svaka lokalna proizvodnja, posebno ako uključuje recikliranje, izuzetno vrijedna.”
Kompostiranje je još jedan važan dio ove priče. “U početku smo mislili da je dovoljno bacati otpad na hrpu, no ubrzo smo shvatili da i za kvalitetan kompost treba znanje. Danas nemamo praktički nikakav otpad – sve recikliramo i pretvaramo u prirodni ‘smoothie’ za biljke. Potičemo i naše goste da sudjeluju u odvajanju otpada, čime doprinosimo održivosti i smanjenju problema s otpadom u Gdinju, osobito tijekom turističke sezone”, ističe Jelena. U OPG-u Plame Hvar goste potiču da prošeću do vrta, kako bi ga istražili, ubrali košaru sa sezonskim povrćem i upoznali se s ostalim proizvodima koje nude.
Svaka radionica osmišljena je da sudionike potakne na povezivanje s prirodom
U Plamei održivu viziju žele prenijeti i na druge ljude putem iskustvenih radionica. Prve su radionice bile posvećene kuhanju, isprva samo za goste u njihovoj kući. No veliko oduševljenje gostiju i želja da sudjeluju u pripremi jela, potaknuli su Jelenu na širenje ovog iskustva i ostalim turistima na otoku Hvaru. “Shvatila sam da turisti ne žele samo uživati u gotovim jelima, već da žele sudjelovati u cijelom procesu – od vrta do stola. To nas je inspiriralo da osmislimo radionice koje povezuju prirodu, gastronomiju i edukaciju”, objašnjava nam naša sugovornica.
U planu su i radionice vrtlarenja koje će organizirati s drugim poljoprivrednicima iz Gdinja. Jedna od suradnica je Karolina, koja se bavi permakulturnim vrtlarenjem i vodi popularni YouTube kanal Vrtlarenje s Karolinom. Također, planiraju radionice sakupljanja i kuhanja samoniklog jestivog bilja, kojeg na Hvaru ima u izobilju.
“Već sada uspješno organiziramo radionice sakupljanja biljaka za čaj i pripreme čajeva, uz ugodna druženja i priče o otočnoj tradiciji. Svaka radionica osmišljena je tako da potakne sudionike na povezivanje s prirodom, što donosi brojne benefite za fizičko i mentalno zdravlje. Uz to, radionice pružaju priliku za učenje, druženje i, na kraju, hedonističko uživanje u svemu što priroda nudi”, govori nam Jelena.
Dugoročna vizija je stvoriti održivo imanje koje će biti samodostatno, ali i inspiracija drugima
Dugoročna vizija OPG-a Plame Hvar je regenerirati zemlju i stvoriti raznolik ekosustav prepun jestivih biljaka i stabala.
“Trenutno imamo 1,5 hektar zemlje, od čega je obnovljeno 20%. Naš cilj je regenerirati svih 1,5 hektara i obogatiti ga jestivim biljkama i stablima, stvarajući raznoliki ekosustav. Puno eksperimentiramo s različitim biljkama, poput planike (Arbutus unedo), koja je često podcijenjena i premalo iskorištena, a raste diljem Mediterana. Veseli nas istraživanje i učenje, a svaki kvalitetan proizvod koji nastane kao rezultat tog procesa donosi nam ogroman osjećaj ispunjenja”, objašnjava nam Jelena dijeleći svoju strast te nastavlja: “Naša dugoročna vizija je stvoriti održivo imanje koje će biti samodostatno, ali i inspiracija drugima. Želimo biti primjer ljudima koji žele uzgajati vlastitu hranu na regenerativan način, a ne znaju odakle početi.”
Uz poljoprivredu, OPG Plame želi turistima i posjetiteljima otoka Hvara ponuditi iskustva koja nadilaze klasičan odmor, stoga su ovo ljeto odlučili obogatiti ponudu “Piknikom na Hvaru” – turistima će, naime, nuditi košare ili ruksake za piknik ispunjene domaćim proizvodima, kao i delicijama drugih proizvođača s otoka Hvara. Za one koji žele potpuno iskustvo, organizirat će piknike na različitim, pažljivo odabranim lokacijama diljem otoka – od skrivenih uvala do vidikovaca s prekrasnim pogledom.
Kao licencirani planinarski vodič, Jelena planira povezati ovu ideju s vođenim pješačkim turama, promovirajući zdrav način života i iskustvo koje spaja prirodu, lokalnu gastronomiju i aktivan odmor. “Naša je želja da ljudi otkriju razloge skrivene kutke Hvara koji nadilaze samo more i plaže – da se povežu s prirodom, uživaju u lokalnoj hrani i pričama koje ovo mjesto čine posebnim”, zaključuje Jelena.
OPG Plame Hvar primjer je kako se održivost, poljoprivreda i turizam mogu ispreplesti u uspješnu cjelinu. S vizijom, strašću i predanošću, ovaj projekt ne samo da obnavlja zemlju već i mijenja percepciju otočnog života. Zahvaljujući ovakvim inicijativama, Hvar nadmašuje svoju reputaciju najsunčanijeg hrvatskog otoka i prerasta u istinsku oazu inspiracije, netaknute ljepote te održivog suživota s prirodom.
U Europi žene zauzimaju samo oko 30 % vodećih pozicija u poljoprivrednim i stočarskim gospodarstvima. Kako bi promijenili ovu situaciju, Smion u suradnji s EIT Food inicijativom provodi program Empowering Women in Agrifood (EWA) koji ohrabruje i osnažuje žene u razvoju proizvoda i usluga, pokretanju startupa i poticanju poduzetništva u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.