U slikovitom Generalskom Stolu, inženjerka ekološke poljoprivrede i agroturizma Alina Jantol osmislila je inspirativan projekt – Kupalin Vrt. Riječ je o jestivom krajobrazu, mjestu gdje se zajednica aktivno uključuje u očuvanje prirode, uči o ekosustavima te iz prve ruke doživljava održive prakse.
Alinu posebno inspirira prilika da kroz vlastite projekte traži kreativna rješenja za najveće izazove današnjice, od klimatskih promjena do očuvanja bioraznolikosti. “Moj rad mi omogućava da svaki dan doprinosim boljoj budućnosti, dok svaki projekt donosi novu priliku za učenje i osobni rast”, ističe naša sugovornica naglašavajući strast prema svojoj viziji koja spaja ljubav prema zemlji i strast za edukacijom, stvarajući inicijativu koja ne samo da podržava bioraznolikost, već i potiče ljude na promišljanje o boljem, održivom načinu života.
Prehrambenom sustavu potrebne su korjenite promjene
“Motivacija za pokretanje ovog projekta temelji se na sve većoj svijesti među stručnjacima – ali i među nama samima – da su našem prehrambenom sustavu potrebne korjenite promjene”, otkriva nam Alina razloge koji su je inspirirali za pokretanje ovog projekta. “Sustav hrane danas je i globalna mreža i intimna veza svakog pojedinca s prirodom i drugim živim bićima. Upravo kroz tu povezanost vidim priliku za promjenu.”
Cilj je, naime, stvoriti prostor koji nudi iskustvo održivih praksi i omogućava sudjelovanje zajednice – jedan zajednički, jestivi vrt u kojem se hrana uzgaja i dijeli u skladu s prirodnim procesima.
“Takvo okruženje može ljudima pružiti priliku da iz prve ruke dožive drugačiji način življenja i ophođenja prema hrani” objašnjava nam. “Radom u tom vrtu razvijamo razumijevanje, poštovanje i nove perspektive prema hrani, prirodi i životu općenito.” Kupalin Vrt tako postaje više od obične farme – on je živa učionica i mjesto za okupljanje zajednice, gdje ljudi zajedno rade, uče i povezuju se s prirodom kroz jednostavan, ali duboko smislen čin uzgoja hrane.
Kupalin Vrt mjesto je edukacije i dubljeg povezivanja s prirodom
Ova jedinstvena vizija predstavlja suprotnost konvencionalnim poljoprivrednim metodama, koje se često fokusiraju na masovnu proizvodnju bez obzira na utjecaj na okoliš. „Moj pristup jestivom krajoliku temelji se na suživotu s prirodom, a ne na iskorištavanju – nastojim u svaki djelić zemlje unijeti što više raznolikog života, dati prostor divljini i omogućiti prirodnim procesima da se odvijaju“, objašnjava nam Alina.
Kupalin Vrt mjesto je gdje se kroz razne radionice, poput radionica uzgoja samoniklih biljaka i agroekoloških aktivnosti, ljudi povezuju s prirodom, uče održive prakse i razvijaju poštovanje prema prirodnim procesima.
“Na svakom događaju fokusiramo se na konkretan cilj ili izazov koji želimo riješiti ili implementirati u prostoru”, objašnjava nam te dodaje kako zajednički prikupljaju informacije, osmišljavaju dizajn rješenja i provode ga u vrtu. Ovi događaji omogućuju sudionicima da razviju znanja i vještine za održivi život, potičući zajednički angažman i povezivanje s prirodom.
“Ove jeseni proveli smo pilot-projekt radionice o samoniklim jestivim biljkama, gdje smo se zajedno s desetak sudionika upoznali s ovim biljkama i naučili ih koristiti kao uzbudljive nove sastojke u kuhinji. Pod vodstvom iskusnih sakupljača, sudionici su imali priliku prepoznati, proučiti i sakupiti samoniklo bilje, a zatim smo zajednički osmislili recepte i pripremili obrok”, priča nam naša sugovornica. Takve radionice ne samo da približavaju ljude prirodi, već im pružaju praktično znanje o uzgoju, prikupljanju i pripremi hrane. Zahvaljujući takvim iskustvima, posjetitelji razvijaju svijest o cijelom procesu “od polja do stola” i usvajaju vještine koje mogu primijeniti u svojoj kuhinji.
Implementacija inovativnih mjera za smanjenje emisije CO₂
Održivost je ključni fokus projekta Kupalin Vrt, a Alina implementira i inovativne mjere kako bi smanjila emisije CO₂ i povećala svijest o odgovornom ponašanju prema prirodi.
“Konvencionalna poljoprivreda često se oslanja na oranje, što kratkoročno poboljšava strukturu tla, ali istovremeno otpušta velike količine ugljika u atmosferu. Moderni agroekološki sustavi nastoje se udaljiti od te prakse”, objašnjava i nastavlja: “Trenutno implementiram no-till gredice, koje se sastoje od dodavanja organske tvari na površinu tla, uz korištenje alata za prozračivanje umjesto njegovog preokretanja. Također, koristim praksu pregonskog napasivanja, koja uključuje intenzivno, ali kratkoročno napasivanje određenih dijelova pašnjaka. Ova metoda održava zdravlje tla i potiče veći rast vegetacije, koja u sebe ugrađuje ugljik iz atmosfere, dok aktivnosti životinja pomažu pohranjivanju tog ugljika u tlo.”
Alina također planira i implementaciju voćnjaka kao trajnih nasada, što dodatno smanjuje potrebu za oranjem tla. Rastuća stabla ne samo da pohranjuju ugljik u biomasu, već značajno doprinose bioraznolikosti i stvaranju stabilnijeg, održivijeg ekosustava.
Kupalin Vrt je oaza koja pruža priliku za duboko i autentično povezivanje s prirodom
Uz rad u vrtu, Kupalin Vrt nudi i prostore za odmor i opuštanje, stvarajući estetski privlačan ambijent koji posjetiteljima omogućuje povezanost s prirodom.
“Daljnjim razvojem vrta planiram stvoriti ambijent koji će sve više podsjećati na park, gdje će posjetitelji moći uživati u ljepoti prirode i provoditi vrijeme u refleksiji. Inspiraciju pronalazim u engleskim parkovima, poput Parka Maksimir u Zagrebu, no moj cilj je stvoriti jestivi park koji kombinira estetsku ljepotu s funkcionalnošću”, govori nam naša sugovornica i dodaje: “U ovim prostorima, posjetitelji će moći uživati u mirnim stazama, sjesti ispod stabala ili se opustiti uz vodene površine. Kako se radi o ekosustavu prikladnom za ljude u prostoru će se nalaziti stvarne niše za odmor i opuštanje.”
Dugoročni ciljevi i vizija usmjereni su na održivost i jačanje zajednice
“Jedan od ključnih aspekata budućeg razvoja je voćnjak, koji će igrati važnu ulogu u jačanju održivosti vrta. Ovaj projekt zahtijeva pažljiv dizajn i ulaganja, ali vjerujem da će rezultati, plodovi i prednosti rasti i gomilati se s vremenom”, govori nam Alina te objašnjava kako svoje ideje i nastojanja želi dijeliti s drugima, stoga se planira kretati u smjeru zadrugarstva. To će omogućiti jaču suradnju među sudionicima i pridonijeti zajedničkom uspjehu.
Alina, također, radi i na razvoju kamp smještaja i ureda kako bi omogućili ljudima koji teško napuštaju svoje poslove da rade u opuštenijem okruženju. U Kupalinom Vrtu moći će uživati u podršci drugih ljudi i jednostavnim životnim užicima, kao što su hranjivi i zdravi obroci. Ova kombinacija rada i relaksacije stvorit će prostor gdje se mogu povezati s prirodom, zajednicom i samima sobom.
Kupalin Vrt nadilazi okvire običnog projekta, a svojom strašću i predanošću Alina stvara temelj za održivu budućnost, potičući zajednicu da aktivno sudjeluje u očuvanju prirode i stvaranju održivih ekosustava.
U Europi žene zauzimaju samo oko 30 % vodećih pozicija u poljoprivrednim i stočarskim gospodarstvima. Kako bi promijenili ovu situaciju, Smion u suradnji s EIT Food inicijativom provodi program Empowering Women in Agrifood (EWA) koji ohrabruje i osnažuje žene u razvoju proizvoda i usluga, pokretanju startupa i poticanju poduzetništva u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.
Pročitaj i ovo:
- Advent u Beču: Vrijeme je za nezaboravne, čarobne trenutke!
- Booking.com pokreće sljedeću fazu programa za održivost
- Dobre stvari padaju s neba: U vukovarskom Podunavlju pošumljeno 10.000 m2