Maja Matus donosi recept za mala slatka peciva koja će vas vratiti u djetinjstvo. Više o Maji i o inspiraciji za njene fenomenalne recepte potražite na Dalmatia Gourmande blogu.
Ohridski gavrecinja
(za 20ak komada)
Potrebni sastojci:
1 kg glatkog pšeničnog brašna (tip 550)
40 g svježeg kvasca
250 ml mlakog mlijeka
250 ml mlake vode
200 ml običnog ulja (soja, suncokret…)
1 žlica morske soli
1 žlica kristal šećera
kristal šećer, lan, sezam, kim, mak…, za posipanje
Priprema:
Kvasac dignuti u 250 ml mlake vode s 1 žlicom šećera i 1 žlicom brašna. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se kvasac digne.
U posebnoj zdjeli pomiješati brašno sa soli pa dodati dignuti kvasac, mlako mlijeko i ulje. Zamijesiti glatko tijesto. Tijesto nije potrebno dizati.
Tijesto izvaljati u obliku tankog prutića, otprilike debljine 5 cm, pomoću noža rezati tijesto na komade otprilike 2 cm debljine (kao da radimo velike njoke), pa svaki dio tijesta ponovno izvaljati i oblikovati u gavrecinje (oblik je sličan Američkim donuts tj. krafnama).
U loncu zavriti 1 litru obične vode pa u vodu spustiti gavrecinje. Pazite da ih u lonac ne ubacite jednu preko druge, neka budu fino razdvojeni kako se ne bi lijepili.
Kada se tijesto podigne na površinu, izvadimo ih vani pomoću šuplje žlice i poslažemo na unaprijed pripremljenoj tepsiji premazanoj uljem.
Svaki komad tijesta odmah posuti sa željenim posipom (šećer, mak, sezam, lan…) pa staviti peći na 180°C dok ne porumene (otprilike nekih 15 -20 minuta, ovisno o pećnici).