U gradu Klanjcu održana je sedma po redu manifestacija „ Babičini kolači“, natjecanje zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka, a u organizaciji Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca te pod glavnim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.
Uz 34 babice natjecateljice i njihove starinske poslastice, izvedbe Trikralskih zvezdara i tamburaškog sastava „Ekipa“, atmosferu su pjesmom i plesom zadržali brojni posjetitelji i gosti.
Prije službenog programa ocjenjivačka komisija s vrsnim gastronomskim znalcima: Slavkom Večerićem, počasnim članom Hrvatske kulinarske Akademije i predsjednikom ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božicom Brkan, glavnom urednicom internetskog magazina Oblizeki i Markom Živaljićem, predsjednikom Kuharskog saveza KZŽ i vlasnikom agroturizma Majsecov mlin, kušali su redom sve kolače ocjenjujući pritom originalnost (autohtonost) recepta, izgled i okus kolača te usmenu prezentaciju kolača same natjecateljice.
S druge strane, Senka Jurina, poznata hrvatska folkloristkinja ocijenila je vizualni nastup babica te izlagačko mjesta u kategoriji „Izvorno zagorsko“.
Prema njihovim ocjenama prvo mjesto zauzela je Svečak Manda iz Huma na Sutli s kolačem pod nazivom Putica za vinske svece, na drugom je mjestu Hršak Vesna iz Petrovskom s Kiflicama s jabučnim octom, dok je treće mjesto osvojila Martinec Marija iz Zaboka ispekavši Starinski kolač za djecu i bolesnike. U kategoriji „Izvorno zagorsko“ pobijedila je Hršak Vesna.
Svim natjecateljicama uručene su pohvalnice za sudjelovanje te darovi pokrovitelja Termi Tuhelj i Termi Jezerčica, dok su županica Sonja Borovčak te gradonačelnik Željko Kolar uručili pobjednicama zaslužene pobjedničke lente zajedno s prigodnim poklonima. Manifestaciju je svojim dolaskom uveličala i zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol.
Autohtonost, veselje, predanost tradiciji i ondašnjim običajima te dobra zabava i mrvice kolača koje su ostale nakon službenog programa, dokaz su još jedne uspješne manifestacije „Babičini kolači“, jedinstvene manifestacija Krapinsko-zagorske županije kojom ona promiče vrijednosti žena, obitelji te živom čuva gastronomsku tradiciju Zagorja.
Kao i svake godine, nakon manifestacije i natjecanja bit će izdana i knjiga svih recepata kolača natjecateljica, koja će se moći kupiti u knjižarama Alfe i Profila, a čiju će naslovnicu krasiti logotip „Babičinih kolača“ koji je ispekla prošlogodišnja pobjednica Slavica Vlahović iz Klanjca.
Sve dodatne informacije možete potražiti na web stranici Babičini kolači. Sljedeća manifestacija održava se 2014. u Humu na Sutli.
Pobjednički recepti
Putica za vinske svece (Magda Svečak)
Tijesto:
40 dag glatkog brašna
½ kocke germe
malo soli i šećera
1 dl ulja
2,5 dl mlijeka
Nadjev:
4 veća luka
15 dag špeka
3 jaja
5 žlica kiselog vrhnja
15 dag sira
sol
biber
Priprema:
Umijesi tijesto, razvaljaj i stavi u pleh tako da se tijesto podigne malo i po rubovima.
Za nadjev luk izrezati na ploške, pržiti na malo masti i vode da luk omekša. U luk dodati špek izrezan na sitne kockice. Soliti i biberiti po želji. Luk i špek rasporediti po tijestu. Preliti s istučenim jajima s vrhnjem (jaja začiniti po želji). Gore naribati sir i peći oko 25 minuta.
Kiflice s jabučnim octom (Vesna Hršak)
Tijesto:
30 dkg brašna
25 dkg putra ili margarina
2 žlice jabučnog octa
4 žlice vode
Nadjev:
domaći pekmez od šljiva
Priprema:
Zamijesiti tijesto od navedenih sastojka i ostaviti preko noći da odstoji. Tijesto tanko izvaljati i izrezati male kvadratiće. Na svaki kvadratić staviti domaćeg šljivovog pekmeza i zarolati kiflice. Peći na 180º C dok blago porumene još tople uvaljati u šećer.
Starinski kolač za djecu i bolesnike (Marija Martinec)
Tijesto:
1 kg brašna
12 dag maslaca
1 jaje
2 žutanjka
2 dl mlijeka
3 žlice kiselog vrhnja
4 dag kvasa
1 prašak za pecivo
1 žlica domaće svinjske masti
malo šećera
sol
Nadjev:
25 dag suhih šljiva
25 dag suhih smokava
25 dag suhih grožđica
12 dag badema
12 dag lješnjaka
12 dag oraha
kora od svježe naranče
kora od svježeg limuna
25 dag šećera
2 dl ruma
Priprema:
Napraviti nadjev. Nožem na sitno narezati šljive, smokve, grožđice, bademe, lješnjake, orahe, svježu narančinu koru i svježu limunovu koru. U masu dodati šećer i rum. Sve zajedno dobro rukom promiješati. Pustiti da odstoji 24 sata. Zamijesiti tijesto i ostaviti da odstoji na toplom pola sata. Nakon toga tijesto još jednom promijesiti, razvaljati i staviti da još jednom odstoji. Na razvaljano tijesto ravnomjerno razmazati nadjev te ga pomoću stolnjaka zarolati. Prije pečenja kolač premazati mješavinom ½ male žličice ulja i žumanjka. Kalup veličine 30×20 cm u kojem se peče premazati maslacem. Peći 45 minuta na 180º C.