Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
  • Vrijeme je za najbolje FOREO Black Friday ponude
    • Posted on 15. studenoga 2022.15. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • Predstavljeni rezultati Greendex istraživanja provedenog među kompanijama, agencijama i medijima u Hrvatskoj
    • Posted on 15. studenoga 2022.15. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • Fisher-Price predstavio suradnju Seke Sveznalice i Maje Šuput
    • Posted on 15. studenoga 2022.15. studenoga 2022.
    • Foto: PROMO
  • Ne propustite: 7 najboljih božićnih sajmova u Europi ove godine
    • Posted on 15. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • Foto: Promo
  • Dečki, imate li problema s libidom i potencijom vrijeme je za – crnu macu!
    • Posted on 15. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • Foto: Unsplash i Promo PR
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
43K
0
342

Početna stranica Zdravlje Zdravi recepti Odaberite savršeno vino uz savršeno jelo

  • Zdravi recepti

Odaberite savršeno vino uz savršeno jelo

Nemojte uz jela posluživati samo gemište i bamuse, vrijeme je da vaše nepce barem s vremena na vrijeme počastite nečim posebnim

  • Posted on 24. listopada 2012.2. rujna 2019.
  • 5 min
  • Autor: Žena.hr
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Odabir dobrog i kvalitetnog vina više nije muška stvar ili stvar nekakvog prestiža. To je danas sve više i više stvar kulture posluživanja jela s pripadajućim pićem, a vino je definitivno nešto što zaslužuje posebno mjesto kod gurmana i ljubitelja dobrog jela i naravno kapljice.

Poznato je da vino sa svojim okusom ne smije narušiti okus jela koje jedete, pa tako niti jelo ne smije narušiti okus vina. Oni se zajedno moraju komplementirati i nadopunjavati na najbolji mogući način. Zato se uvijek postavlja vječito pitanje, koje vino poslužiti s kojim jelom i pri tome ne mislimo samo na njegovu boju, crno, crveno, rose i bijelo, nego i na konkretne vrste određenih vina.

S obzirom da žene još uvijek više-manje zadužene za pripremu jela u vlastitim kućanstvima, kako za obitelj, tako i za druge prigode okupljanja većeg broja gostiju, vrlo je važno da uz jelo koje spravljaju znaju koje će vino najbolje odgovarati. Osim toga, zar ne bi bilo divno da svoje partnera u restoranu zadivite poznavanjem vina i naručivanjem prave vrste u pravo jelo?

No, da ne duljimo, za vas smo pripremili prilično jednostavan popis vrsta vina i jela koje si komplementiraju u svakom pogledu. Nemojte uz jela posluživati samo gemište i bamuse, vrijeme je da vaše nepce barem s vremena na vrijeme počastite nečim posebnim.

Stvar ukusa i tradicije

Naravno, odabir jela i k njemu pripadajućeg vina je vrlo subjektivan, što znači da su mnoge kombinacije moguće. Primjerice, u svijetu je poznato da se uz ribu piju bijela polusuha vina, no Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji, gotovo je nezamislivo jesti ribu bez dobre crne kapljice. Zašto? Naime, u Dalmaciji postoji tradicija uzgoja crnih sorta vinove loze, koje u tom podneblju dobro uspijevaju, te se zbog toga upravo to duboko ukorijenilo u dalmatinsku tradiciju kulinarstva.

Isto vrijedi i za kontinentalnu Hrvatsku u kojoj bolje uspijevaju bijele sorte vinove loze, te nije neobično uz crveno meso piti bijelo vino. Vjerujemo, da takvih primjera ima u mnogim zemljama bogatim vinovom lozom.

Dakle, vino koje ćete izabrati vaš je individualni odabir. Ipak, postoje određena pravila koja su poznata u svijetu enologije, ali i kulinarstva, a to je paring jela i vina. Odaberite najbolje vino za određeno jelo, a koje odgovara vašem osobnom ukusu.

Crna vina

Vino Barbera – teletina i govedina, hladna mesa, tjestenina s umakom od rajčice, tjestenina s povrćem, pizza, hamburger, zec, kobasica, ovčetina, musaka

Cabernet Franc – paštete i kuskus

Cabernet Sauvignon – piletina, biftek, patka, janjetina, divljač, hamburger, tvrdi kozji sir, tvrdi ovčji i kravlji sir, čokolada, bobice

Chancellor – Janjentina (na ražnju ili lešo), divljač, hamburger

Chianti – Tjestenina s rajčicom, pizza i većina talijanskih jela

Gamay beaujolais – piletina, šunka, purica, kobasica, hladna mesa, tjestenina s povrćem, paštete, kiš, hamburger, kobasice frankfurter, jela s curryem (piletina ili riba), začinjena meksička jela

Meritage – Biftek, janjetina

Merlot – Piletina, biftek, puretina, tuna, šunka, janjetina, zečetina, teletina, kuskus, musaka, začinjena kineska hrana, tvrdi ili meki ovčji sir

Norton – biftek, divljač, kobasice

Petite Sirah – divljač, kuskus, srednje tvrdi ili tvrdi kravlji ili ovčji sir

Pinot Noir – Losos, tuna, školjke, sabljarka, piletina, patka janjetina, fazan, prepelica, zečetina, divljač, guščja pašteta, tvrdi ovčji sir, srednje tvrdi kravlji ili ovčji sir

Sangiovese – pizza, musaka

Syrah – biftek, kobasica, divljač, hamburger, fazan, kuskus, tvrdi ovčji sir

Zinfandel – Piletina, biftek, puretina, patka, janjetina, zečetina, hamburger, kobasice, divljač, jela s curryem (riba ili piletina), musaka, pizza, tvrdi kravlji ili ovčji sir

Cabernet rosé – tjestenina, govedina

 

Bijela vina

Chardonnay – škampi, jastog, rakovi, jakobove kapice, škarpina, prugasti grgeč, druga bijela riba, tuna, kamenice, tjestenina sa školjkama, tjestenina s dagnjama, sirovo povrće, piletina, puretina, teletina

Chenin Blanc – piletina, škampi, kamenice, dagnje, školjke, kiš, salata od tjestenine, tajlandska hrana, začinjena meksička hrana, tvrdi kravlji ili ovčji sir

Colombard – škampi

Cynthiana – biftek, kobasice, teletina

Chianti – tjestenina s umakom od rajčice, pizza i većina talijanskih jela

Gewürztraiminer – sirovo povrće, pašteta, pršut, dimljena riba (haringa, pastrva), salata od piletine, tajlandska hrana, tvrdi kravlji ili ovčji sir, svježe voće

Marsanne – rak, jastog

Muškat (Muscat) – sirovo povrće, tvrdi kravlji ili ovčji sir, bobičasto voće, pudinzi, kreme

Pinot blanc – škampi, prugasti grgeč, dimljena riba (haringa, pastrva), školjke, kamenice, hladna predjela (šunka, sir), tjestenina s umakom od vrhnja, tjestenina s povrćem, sirovo povrće, pršut, salata od piletine, začinjena kineska hrana, tajlandska hrana

Pinot Grigio/Gris – losos, losos sušeni, kamenice, dagnje, hladna predjela (šunka sir), začinjena kineska hrana

Bijeli Rizling (suhi) – piletina, bijela riba, dimljena riba (pastrva, haringa), kamenice, zečetina, kobasice, salata od tjestenine, tjestenina s povrćem, pašteta, pršut, kiš, kobasice frankfurter, jela s curryem (piletina, riba), začinjena kineska hrana, začinjena meksička hrana, tajlandska hrana

Rajnski rizling (polusuhi) – piletina, kobasice, sushi, dimljena riba (pastrva, haringa), kiš, šparoga, hladna mesa, pašteta, pršut, zečetina, salata od piletine, curry (piletina, riba), začinjena kineska hrana, začinjena meksička hrana, tajlandska hrana

Roussanne – rak, jastog

Sauvignon (Fumé) Blanc – losos, škampi, sabljarka, tuna, škarpina, dagnje, rak, školjke, kamenice, tjestenina od školjki, tjestenina od povrća, salata od tjestenine, šparoge, hladna predjela (šunka, sir), sirovo povrće, jela s curryem (riba, piletina), meki kozji sir

Sémilion – losos, jakobove kapice, bijela riba, salata od tjestenine

Seyval blanc – školjke, hladna mesa, paštete

Vidal Blanc – škampe, šparoge

Vignoles – hladna mesa, sirovo povrće

Vin Gris – piletina, losos, sabljarka, tuna, šunka, hladna mesa, paštete, kuskus, dimljena piletina, začinjena meksička hrana

Viognier – bijela riba, kiš, tjestenina s povrćem

 

 

 

 

  

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Zdrave priče

Propolis – prirodni penicilin

  • Posted on 23. listopada 2012.2. rujna 2019.
  • Autor: Iva Smiljan, mag. pharm.
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Zdrave priče

Med smiruje noćne napadaje kašlja

  • Posted on 26. listopada 2012.2. rujna 2019.
  • Autor: Marta Malenica
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Chrissy Teigen: Zdravija verzija banane split celebrity kuharice

  • Posted on 17. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Sara Kostović: Chia puding s mljevenim orasima i voćem

  • Posted on 13. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 1 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Sara Kostović
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

  • Posted on 4. listopada 2022.4. listopada 2022.
  • 7 min
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Sara Kostović: Proteinski kruh koji je gotov u tren oka

  • Posted on 11. kolovoza 2022.3. kolovoza 2022.
  • 1 min
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Jamie Oliver: Semifreddo bez glutena koji je ukusan u svako doba godine

  • Posted on 29. srpnja 2022.29. srpnja 2022.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Vedrana Orlović: Ledeno osvježenje od viška kefira i smoothieja

  • Posted on 27. srpnja 2022.27. srpnja 2022.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Vedrana Orlović: Ljetno osvježenje stiže u obliku ljubičastog i zelenog sladoleda

  • Posted on 22. srpnja 2022.22. srpnja 2022.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Zdravi sladoled od dinje primamit će vas svojom bojom, a zatim i okusom

  • Posted on 15. srpnja 2022.15. srpnja 2022.
  • 3 min
  • Autor: Zrinka Zekulić
  • Foto: Zrinka Zekulić
Najnovije
  • Aleksandra Dojčinović najavljuje zimu cool Lei Lou kolekcijom

    • Posted on 14. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • 3 min
    • Foto: Maja Kljaić
    Pročitaj
  • Sezona vrhunskih partyja u Splitu produžena “Keep Walking” eventom

    • Posted on 14. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • 2 min
    • Foto: Promo
    Pročitaj
  • Advent kod Matoša pretvara Gornji grad u najromantičniju blagdansku kulisu!

    • Posted on 14. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • 3 min
    • Foto: promo
    Pročitaj
  • Ne bacajte koru od banane: Prava je saveznica za lijepu i njegovanu kožu

    • Posted on 14. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash i Pexels
    Pročitaj
  • Kako je u Egiptu nastala piramida teška 20 tona – od plastike iz rijeke Nil

    • Posted on 14. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • 2 min
    • Foto: 100YR CLEANUP
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Vrijeme je za najbolje FOREO Black Friday ponude
    • Posted on 15. studenoga 2022.15. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • 2
    Predstavljeni rezultati Greendex istraživanja provedenog među kompanijama, agencijama i medijima u Hrvatskoj
    • Posted on 15. studenoga 2022.15. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • 3
    Fisher-Price predstavio suradnju Seke Sveznalice i Maje Šuput
    • Posted on 15. studenoga 2022.15. studenoga 2022.
    • Foto: PROMO
  • 4
    Ne propustite: 7 najboljih božićnih sajmova u Europi ove godine
    • Posted on 15. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • Foto: Promo
  • 5
    Dečki, imate li problema s libidom i potencijom vrijeme je za – crnu macu!
    • Posted on 15. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • Foto: Unsplash i Promo PR

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
342
Najnovije objave
  • Koja je tajna doživotnih ženskih prijateljstava?
    • Posted on 13. studenoga 2022.11. studenoga 2022.
    • Foto: Unsplash
  • Movember je: Žene, pošaljite svog muškarca na pregled prostate!
    • Posted on 12. studenoga 2022.11. studenoga 2022.
    • Foto: Unsplash
  • Panoramski kotač glavna je atrakcija ovogodišnjeg zagrebačkog Adventa
    • Posted on 11. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • Foto: PROMO
  • Prof. Mislav Gjurić: Društvene mreže su povod da sve više ljudi želi korigirati nos
    • Posted on 11. studenoga 2022.11. studenoga 2022.
    • Foto: Poliklinika SInteza
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2022 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići