Ispred nas je period intenzivnijih druženja s obitelji i prijateljima, provođenja vremena za stolom uz obilje hrane i pića te uz smanjenu tjelesnu aktivnost. Nutricionistica Lucija Bakarić iz Nutricionističkog savjetovališta Nutri kutak otkriva nam kako ona voli razdoblje blagdana, opuštenost i veselje koji zavladaju na Badnji dan i Božić.
Dani iza Božića u njezinoj su obitelji, pak, obilježeni druženjem s prijateljima koje ne viđa često tijekom godine. Njezina mama u tom vremenu u potpunosti preuzima ulogu glavne kuharice i priprema blagdanske ručkove.
“Pripreme za Božić počinju tjednima ranije. Trudimo se nabaviti sezonske namirnice i one iz lokalnog uzgoja, primjerice, domaće neprskane naranče i limune za kolače, kiseli kupus, svježe kupusnjače i meso lokalnih proizvođača. Izbor hrane nam je dosta tipičan za Dalmaciju. Bakalar prema bakinom receptu je obavezan za Badnji dan, za Božić je pašticada s njokima ili pečenje i za Novu godinu su sarme. Slatki dio blagdana je isto više tradicionalan pa se tu nađu orahnjača, makovnjača i prhki keksići s orasima. Moj doprinos bude neki nutritivno bogatiji slatkiš i tu su mi se najbolje pokazale kuglice sa suhim smokvama u čokoladi”, otkriva nam Lucija.
Blagdanski stol često je u hrvatskim obiteljima obilježen obiljem hrane i to Lucija smatra glavnom manom blagdanske prehrane. Ističe kako je s jedne strane problem bacanje hrane a s druge dolazi do prejedanja. To je sigurno jedan od važnijih razloga zašto u ovom razdoblju unosimo previše kalorija.
“Znamo da jedan obilniji božićni ručak neće imati nikakav utjecaj na povećanje naše tjelesne mase. Ali ako se takva prehrana rastegne na 10 dana tijekom kojih će za doručak biti ostaci francuske salate i pršuta, desert 3 vrste kolača, masni mesni ručkovi i večere bez povrtnih priloga popraćeni alkoholnim pićima i sjedenjem za stolom i ispred TV-a možemo govoriti o mogućem povećanju tjelesne mase tijekom blagdana”, upozorava naša sugovornica.
Lucija dodaje kako ne želi govoriti o namirnicama koje su štetne za nas i koje se ne bi smjele naći za stolom jer smatra kako hrana nije otrov niti se treba gledati na nju crno bijelim načinom razmišljanja. Osim ako ne postoje neka zdravstvena ograničenja, sva blagdanska hrana je dobrodošla. Važno je i u ovo blagdansko vrijeme pronaći ravnotežu i zadržati zdraviju rutinu koju gradimo ostatak godine. Taj stav o hrani prenosi i na svoje klijente.
Kao nutricionistica izdvaja 5 savjeta kako uživati u blagdanskoj hrani bez pretjerivanja i lošeg osjećaja:
- Ako znate da vas čeka obilniji ručak ili večera nemojte preskakati doručak. Preskakanje obroka često vodi prejedanju u kasnijim obrocima. Radije iskoristite doručak za unos vlakana, proteina i sezonskog voća.
- Uz mesne obroke jedite kuhano sezonsko povrće, salate i fermentirano povrće poput kiselog kupusa. I za vrijeme blagdana tanjur može biti šaren.
- Ne gledajte na blagdane kao na period kad se ‘ubija’ u hrani i natječe tko može više pojesti.
- Kad pričamo o slatkom, dajte prednost domaćim kolačima i tako zahvalite vašim mama i bakama (i ostalim domaćinima) za trud koji ulažu da blagdani budu posebni. Izbjegavajte veće količine kupovnih slatkiša i grickalica, gaziranih sokova i sokova s više šećera. Ako konzumirate alkohol neka budu umjerene količine popraćene vodom za bolju hidraciju.
- Dio blagdanskog vremena provedite vani na zraku u šetnji. Lagana šetnja smanjuje osjećaj težine i poboljšava raspoloženje.
“Nakon razdoblja blagdana slijedi siječanj kada je aktualna priča o nužnoj detoksikaciji i raznim dijetama. Prvo želim naglasiti da detoksikacija nije potrebna jer se kod nas detoksikacija odvija 24 sata svaki dan i za nju su zaslužni naši organi, prvenstveno jetra. Nakon blagdana idealna će biti lagana mediteranska prehrana sa sezonskim namirnicama koja je prilagođena nama i našem zdravstvenom stanju. Povrće i voće je potrebno jest svaki dan u svježem stanju ili kuhano. Sokovima se poslužite ako ne volite ili iz nekog drugog razloga ne možete jest cijelo voće i povrće. Smanjite konzumaciju mesnih prerađevina, pržene hrane, slatkiša i alkohola. Ostavite neke dane u tjednu kad nećete konzumirati meso već ga zamijenite cjelovitim žitaricama i mahunarkama. Konzumirajte dovoljno tekućine iz juha, čajeva, cijeđenih sokova i vode”, savjetuje Lucija Bakarić.
Na kraju dodaje kako blagdanska prehrana ne treba biti automatski asocijacija na debljanje i nešto negativno.
“Želim da uživate u njoj bez stresa od debljanja a to možete lakše postići ako poslušate koji od ranije navedenih savjeta. Blagdanska hrana je puno više od kalorija i nutritivnih tvari. Ona ‘oživi’ uspomene iz djetinjstva, sjećanje na naše bliske osobe koje nisu više tu s nama, povezuje generacije kroz pripremu jela, podsjetnik je na tradiciju podneblja u kojem živimo i iz kojeg potječemo te je jedan više razlog za okupljanje dragih ljudi. Uživajte u blagdanima, druženju sa svojim bliskim ljudima i hrani koja je na stolu. Želim vam sretan Božić i novu godinu!”, ističe Lucija.
Za kraj, Lucija je s nama podijelila i recept za jednostavne i nutritivno bogate kuglice koje će svima svidjeti, a sastoje se od samo četiri sastojka. Recept vas čeka ovdje.