Jeste li znali kako najviše štete okolišu tijekom blagdana često uzrokuju prekomjerna potrošnja i jednokratni materijali? Ali blagdani su i savršena prilika za promišljanje o održivosti i usvajanje navika koje će smanjiti naš utjecaj na okoliš. Planiranje obroka unaprijed jedan je od ključnih koraka kako biste izbjegli bacanje hrane – pripremite samo ono što će se sigurno pojesti i iskoristite ostatke za nove, ukusne obroke.
To je jedan od savjeta koji nesebično dijeli Marina Matijević, pokretačica inicijative ‘Ja bolji građanin’ koja za sebe kaže kako je ‘ekološki osviještena komunikologinja, koja je htjela postati bolji građanin’ pa je prije četiri godine pozvala druge da joj se kroz ovu inicijativu pridruže i otvore dijalog dijeljenja iskustava na tom putovanju.
“U prirodi ljudi je da često odbijaju promjene, što sam i osjetila na početku inicijative. Ipak, vjerujem da svaka, pa i najmanja promjena u pravom smjeru, predstavlja korak naprijed i uvijek ju pozdravljam. Kroz edukaciju i blizak kontakt s građanima svi smo postigli jako puno, ali još uvijek ima prostora za napredak. Danas je svijest o održivosti znatno veća, pogotovo među mojom publikom od koje i ja učim, no izazovi kojima se ja bavim sve više traže našu energiju i posvećenost”, priznaje nam Marina.
Inicijativa ‘Ja bolji građanin’, pak, djeluje u sklopu njezinog mikropoduzeća, što joj omogućava fleksibilnost u organizaciji i provedbi aktivnosti. Najčešće se financira putem radionica na temama održivosti, koje Marina organizira za tvrtke, građane ili škole kao i kroz suradnje i projekte s partnerima koji dijele iste vrijednosti. Te suradnje često uključuju vođenje kampanja na društvenim mrežama i marketing usmjeren na promicanje održivih praksi.
“Pokretanje stranice jaboljigradjanin.com bio je logičan korak u širenju djelovanja i približavanju održivih tema širem krugu ljudi. Trenutačno imam izuzetno posvećenu suradnicu Mateju koja mi pomaže u pisanju članaka te tekstualnoj pripremi za društvene mreže. Njezina kreativnost, energija i predanost neprocjenjivi su za ostvarivanje ove misije. Veliki dio vremena posvećujem komunikaciji s pratiteljima jer su upravo oni moj najvažniji izvor inspiracije. Kroz njihove komentare, pitanja i povratne informacije često dobivam ideje za nove teme i projekte koje obrađujemo. Ta interakcija stvara osjećaj zajedništva i pokazuje koliko je važno osluškivati potrebe zajednice kako bismo zajedno radili na promjenama”, otkriva nam naša sugovornica koja je nedavno po drugi put postala mama, ali po prvi put s ovom razinom svijesti o utjecaju na okoliš’.
Održivi život s bebom, priznaje nam, svakako donosi izazove, ali i brojne prilike za promjene. Primjerice, Marina i njezina obitelj koriste platnene pelene umjesto jednokratnih, odjeću za bebu koju je naslijedila od starijih sestrični, a proizvode za njegu koristi u minimalnim količinama, pažljivo birajući one s prirodnim sastojcima i održivijom ambalažom. Iako ovakav pristup zahtijeva malo više truda i planiranja, osjećaj da doprinosi smanjenju utjecaja na okoliš pruža joj neprocjenjiv osjećaj.
Na kraju, uoči blagdana kada smo svi skloni obilju i gomilanju hrane na blagdanskom stolu i poklona ispod bora, Marina je s nama podijelila nekoliko praktičnih i održivih savjeta:
- Umjesto jednokratnih ukrasa, posegnite za jestivim, prirodnim ili ručno izrađenim dekoracijama poput sušenih agruma, češera, grančica i svijeća.
- Darove zamotajte u reciklirani papir, tkaninu (npr. furoshiki tehnika) ili višekratne vrećice koje se kasnije mogu koristiti.
- Što se tiče darova, umjesto nepotrebnih predmeta, razmislite o poklanjanju iskustava – poput izleta, ulaznica za događaje ili radionica – ili donacijama u ime svojih bližnjih. Ovo ne samo da smanjuje gomilanje stvari, već i stvara nezaboravne uspomene.
“Na društvenim mrežama i na webu jaboljigradjanin.com dijelim mnoštvo ideja i inspiracija za održive blagdane – od kreativnih načina zamatanja poklona, preko prijedloga za održive dekoracije, do recepata za iskoristiti blagdanske ostatke hrane. Pozivam sve da zavire i pronađu jednostavne korake koje mogu poduzeti kako bi njihovi blagdani bili ljepši za njih i nježniji prema našem planetu“, ističe poznata ekologinja.