Ako tražite novo zanimljivo jelo koje je istovremeno i zdravo, Maja Matus s Dalmatia Gourmande bloga ima pravi recept za vas! Ovi njokići jako su laganog okusa pa se zbog toga mogu poslužti s bilo čime. Njoj su ipak bili najbolji u umaku od smeđeg maslaca i kadulje: na zagrijanoj tavi dodati malo običnog maslaca i na laganoj vatri miješajući pustiti da uhvati blago smeđu boju.
U međuvremenu dodati 2-3 listića svježe kadulje i lagano ih popržiti. Dodati kuhane njokiće i poslužiti!
Njoki od ricotte
(za 2 osobe)
Potrebni sastojci:
500 g ricotta sira
Priprema:
Ricotta sir pomiješajte s parmezanom, oraščićem i soli. Dodajte jaje pa umiješajte brašno, žlicu po žlicu. Iako će vam se smjesa učiniti pomalo gnjecavom, nemojte dodavati više brašna jer će vam njoki biti žilavi i pretvrdi.
Radnu plohu pospite grisom pa istresite pripremljenu smjesu sa ricotta sirom. Oblikujte smjesu u valjak vidine otprilike 3 cm pa dobro uvaljajte u gris sve dok se ne prestane lijepiti za radnu ploču. Meni je bilo potrebno tek pola čaše grisa, pa i manje.
Od pripremljenog valjka pomoću oštrog noža režite njoke debljine 1 cm. Izrezane njoke pospite s još malo grisa.
U međuvremenu, u dublji lonac stavite vodu da zavrije. Kada je voda zavrila blago ju posolite pa dodajte njokiće. Nemojte dodavati sve dojednom da vam se ne slijepe.
Kada se njokići dignu na površinu, ostavite ih da kuhaju još oko 30 sekunda, a potom ih izvadite iz vode i prelijte umakom po želji. Poslužite vruće ili mlako.