Potrebni sastojci (za 2 osobe):
Za njoke:
400 g Butternut tikve
80 g krem sirnog namaza
50 g maslaca
sol, papar
muškatni oraščić
glatko brašno
Za umak:
500 g svježih šampinjona
1 glavica luka
2 dl vode
50 ml bijelog vina
sol, papar
Priprema:
Bundevu prepolovite, ogulite joj koru pa očistite od sjemenki.
Narežite bundevu na manje kockice pa je stavite kuhati s malo vode dok ne omekša (nekih 10-15 minuta).
Kuhanu bundevu propasirajte kao pire krumpir, posolite, popaprite, dodajte muškatni oraščić, krem sir i maslac (po želji možete dodati i 1 cijelo jaje), pa pomoću glatkog pšeničnog brašna umijesite glatko tijesto.
Tijesto oblikujte u malene valjkiće, režite pomoću noža pa pomoću vilice oblikujte njoke.
Stavite njoke kuhati u slanu kipuću vodu oko 5 minuta.
Gotove njoke ocijedite.
Za pripremu umaka na maslinovom ulju dinstajte sitno sjeckani luk pa dodajte narezane šampinjone.
Dinstajte šampinjone dok ne omekšaju, podlijte ih vodom i vinom pa kuhajte 10 minuta.
Na kraju posolite i popaprite, pa poslužite s njokima.
Napisala: Maja Matus