Tradicionalni Varaždinki recept Dijana Lemon s portala Kuhari.com isprobala je davnih dana, a sada svoje umjeće izrade klipiča dijeli s čitateljima Naturale – ovo jednostavno moramo isprobati! Za zdraviju varijantu Naturalci preporučuju da koristite ili bezglutensko ili pak integralno prašno.
Sastojci za 10 osoba (za oko 25 klipiča)
1 kg brašna
6 dl mlijeka
2.5 dl ulja
8 dkg svježeg kvasca
2.5 dkg soli
2 dkg šećera
malo sezama ili kumina
Priprema
– Kvasac se stavi dizati s malo toplog mlijeka (oko 2 dcl), malo brašna i šećera.
– U prosijano brašno dodamo sol, ulje, dignuti kvasac i s ostatkom mlijeka zamjesimo mekano tijesto.
– Tijesto se mora jako dugo i dobro mjesiti da bude rahlo. (Kad ga mjesimo dobro je misliti na nešto što nas muči – kažu Varaždinci).
– Ostavimo ga da se diže na toplom.
– Kad se tijesto diglo iz njega napravimo 25 komada kuglica te ih stavimo na plohu da se ponovno dižu.
– Svaka kuglica se razvalja na otprilike 20 cm.
– Tijesto se počne zamatati odozdo prema gore i pri tome se rasteže na duljinu tako da klipiči izgledaju oko 25 cm duljine. Složimo ih na protvan i opet stavimo da se dižu.
– Premažemo ih žumanjkom i posipamo kuminom ili sezamom.
– Peku se na 200-220 stupnjeva oko 10-12min (ovisno o pećnici).
Autor: Dijana Lemon