Seitan je namirnica poznata više od 2000 godina, stoga prava je šteta ako se barem jednom nije našao na vašoj trpezi. Mnogi kulinarski znalci ističu da se radi o visokokvalitetnom prehrambenom artiklu koji je itekako zdrava zamjena za mesne i ine proizvode te se, u skladu s time, i pripravlja.
Seitan se sastoji od pšeničnog glutena (ako imate celijakiju, obavezno izbjegnite ovaj recept) iznimno bogatog bjelančevinama, a dobiva se na vrlo jednostavan način – ispiranjem tijesta naizmjenice u toploj pa hladnoj vodi sve dok kao produkt ne dobijete svijetlo smeđu gumastu masu. Prilikom tog procesa morate paziti da bijelu vodu, punu škroba, izlijete u wc-školjku umjesto u sudoper jer ga možete začepiti.
Dakle, kod priprave seitana, poanta je dobro isprati tijesto od škroba, a za to je potrebno minimalno sedam pranja ili 30-ak minuta te dobivenu smjesu kuhati oko sat vremena. Ništa lakše!
Seitan se obično reže na šnite, a ako ga mislite kuhati s umakom od raznog povrća ili mahunarki, potrebno ga je prethodno popržiti. Jako je ukusan s maslinovim uljem, bosiljkom i sosom od rajčice. A ako se, pak, odlučite za pečeni seitan, trebate ga prethodno marinirati s vama omiljenim uljima i začinima. Također, možete ga uvaljati i u integralno brašno te popržiti i staviti u sendvič ili jednostavno ”baciti” na roštilj te jesti slasne seitanburgere ili ražnjiće s puno, puno svježeg povrća…
Sastojci:
– 1 kg polubijelog brašna, takozvani 850 tip
– 6 dl vode
– plastična posuda za tijesto
– lonac
– začini po želji
– 2 žlice soja sosa
Priprema seitana:
– Pomiješajte brašno i vodu te zamijesite glatko mekano tijesto.
– Ostavite tijesto da se namače u hladnoj vodi oko 45 minuta, zatim počnite proces ispiranja kako biste odstranili škrob, a zadržali gluten. Tijesto lagano okrećite rukama u vodi kako bi zadržalo oblik kugle.
– Kad voda postane bijela, odstranite je i u plastičnu posudu naspite čistu mlaku vodu te nastavite s ispiranjem tijesta, zatim opet naspite čistu hladnu te tako naizmjenice sve dok ne dobijete najbistriju moguću vodu.
– Od svijetlo smeđe gumaste mase, koja je preostala nakon ispiranja tijesta, oblikujte kuglu te je ostavite u hladnoj vodi oko 10 minuta.
– Tijesto izvadite iz vode, stavite u gazu i zavežite (nemojte ga jako stezati jer će se kuhanjem raširiti) te položite u lonac s vodom na štednjaku u kojemu su još i začini te dvije žlice soja sosa. Ostavite da kuha oko jedan sat.
– Seitan ostavite da se hladi u vodi u kojoj se kuhao. Potom ga izvadite iz gaze te stavite na mrežicu da se ocijedi. Dobiveni seitan možete preliti ocijeđenom vodom te ga tako čuvati u hladnjaku dva do tri dana.
Dobar tek!