Grašak.
Zeleni, okrugli, maleni… Budi divne uspomene iz djetinjstva!
Grašak se u mojoj obitelji počeo saditi davno prije nego sam ja došla na svijet, a za to su bili zaslužni baka i djed. Taj komadić vrta oduvijek je bio naš spas, a u posljednje vrijeme gdje ne možete znati koliko pesticida/olova i sl. ima u namirnicama koje kupujete, još sam više zahvalna na tom komadiću zemlje!
Kao djeca, brat i ja smo znali s bakom i djedom otići u vrt, a najdraži odlasci bili su upravo na proljeće kada bi sve grahorice i mahunarke cvjetale divnim bijelim cvjetovima, a ja bih znala otkinuti još mlade mahune graška dok su se u njima tek počela stvarati zrnca graška. Tako su bili slatki da bi ih se uvijek prejela i da me na kraju bolio trbuh. S druge strane, kao dijete obožavala sam bajku Kraljevna na zrnu graška i uvijek bi maštala kako će i naš grašak jednog dana izrasti toliko u visinu da će dotaknuti nebo. I dan danas volim grašak u bilo kojem obliku!
Jeste li ikada probali od mladog graška napraviti namaz? Ako niste, svakako probajte! Grašak je toliko zahvalna namirnica da ga zaista možete pomiješati s bilo čime, a uvijek će vam dati onaj svoj fantastični okus! Budući da sam radila domaći kruh od raženog brašna sa svim sjemankama koje su mi se našle u kući, odlučila sam to iskoristiti i napraviti namaz od graška.
Kruh sam radila od oka tako da sam raženo brašno skuhala s malo vode i napravila kašu, dodala oko 2 žličice soli, po 50 g svake od sjemenki (suncokret, buča, lan, sezam), malo pšeničnog brašna te zamijesila tijesto s svježim kvascem kojeg sam digla u malo toplog mlijeka.
Tijesto mi je zbog kaše bilo dosta ljepljivo pa sam dodavala raženo brašno dok nisam dobila kompaktnu smjesu (sveukupno oko 1 kg raženog brašna i negdje oko 200 g bijelog pšeničnog brašna). Zamijesila sam tri duguljaste štruce kruha i ispekla ih dok nisu porumenjeli. Gotovi kruh sam malo ohladila, narezala, a svaku krišku premazala s malo domaćeg maslinovog ulja i tostirala (možete ih na kratko zapeći u pećnici na visokoj tekperaturi dok ne uhvati laganu koricu).
Namaz sam premazala preko kruha i poslužila kao predjelo 🙂
Namaz od graška i mente
(za 4 osobe)
Potrebni sastojci
– 240 g svježeg mladog graška, očišćenog
– 1 žlica soka od limuna, svježe iscijeđenog
– 1 manji svježi luk ili češnjak (po želji)
– 2 žlice svježeg mladog kozjeg sira
– 1 žlica listića mente, sitno nasjeckanih
– 1 žlica pinjola, sitnije nasjeckanih
– maslinovo ulje
– sol, svježe mljeveni papar
Priprema
Grašak očistite, operite i stavite u hladnu posoljenu vodu. Kada voda zavrije, kuhajte grašak dok vam na polovici ne omekša, a potom ga ocijedite. Isperite pod mlazom hladne vode pa ostavite sa strane.
U blenderu izmiksajte na najmanjoj brzini grašak s sokom limuna, sirom, soli i paprom. Dodajte maslinovo ulje, toliko koliko je potrebno da dobijete glatku smjesu nalik namazu.
Smjesu premjestite u zdjelu pa pomiješajte s pinjolima, sitno sjeckanim mladim lukom i listićima mente.
Kruh lagano tostirajte u pećnici ili u tosteru, a potom ga namažite pripremljenim namazom.
Napisala: Maja Matus
www.dalmatiagourmande.blogspot.com