Iz želje da ojačamo imunitet, zaštitimo srce ili jednostavno budemo “zdraviji”, mnogi od nas svakodnevno posežu za raznoraznim vitaminima. Police su pune bočica koje obećavaju više energije, ljepšu kožu i dugovječnost. No ono što često zaboravljamo jest da više ne znači i bolje.
Liječnici, naime, sve češće upozoravaju da pretjerano uzimanje vitamina, umjesto da nas štiti, može učiniti upravo suprotno – opteretiti srce, bubrege i cijeli organizam. A istraživanja pokazuju da su posebno rizični vitamin E, vitamin D, željezo i omega-3 masne kiseline.
1/ Vitamin E – kad “antioksidans mladosti” postane prijetnja
Uzimate kapsule vitamina E jer ste čuli da štiti stanice od starenja? Ništa neobično. No liječnici ističu da visoke doze (iznad 400 IU dnevno) mogu povećati rizik od moždanog udara i srčanog zatajenja. Dr. Michael Lahey upozorava da dugoročno uzimanje dodataka može stvoriti upravo ono od čega se pokušavamo zaštititi – nestabilnost u krvotoku. Umjesto kapsula, oslonite se na hranu: šaku badema, sjemenki suncokreta ili svježi špinat svaki dan.
2/ Vitamin D – “vitamin sunca” koji lako izmakne kontroli
Vitamin D mnogi uzimaju tijekom zime, no visoke doze mogu povisiti razinu kalcija u krvi, što dovodi do bubrežnih kamenaca i probavnih tegoba. “Kada ima previše kalcija, tijelo više ne može apsorbirati druge hranjive tvari”, objašnjava Dr. Peter Brukner. Ako niste sigurni trebate li ovaj dodatak, napravite jednostavnu krvnu pretragu – jer vitamin D nije bezopasan ako se uzima napamet.

3/ Željezo – prijeko potrebno, ali ne svakome
Osjećate umor pa automatski posegnete za željezom? Mnogi to rade, ali time mogu pogoršati stanje. Previše željeza opterećuje jetru i crijeva, uzrokuje nadutost i zatvor, a može i narušiti ravnotežu crijevne mikroflore. Liječnici zato savjetuju da željezo uzimate samo ako laboratorijski nalazi potvrde manjak.
4/ Omega-3 masne kiseline – više nije uvijek bolje
Smatra se da omega-3 masne kiseline štite srce, ali kod nekih osoba mogu učiniti suprotno. Prevelike doze omega-3 dodataka mogu uzrokovati krvarenje i nepravilan rad srca, osobito kod onih koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi. Dovoljno je 2-3 puta tjedno jesti ribu poput lososa ili skuše – prirodni izvor uvijek je bolja opcija od kapsule.
Zdrav organizam ne traži čuda, nego ravnotežu, umjerenost i svjesnost. Prije nego što posegnete za novim suplementom, zastanite i zapitajte se trebate li to doista i zapamtite: prije uzimanja bilo kakvih vitamina ili dodataka, uvijek se savjetujte s liječnikom – jer samo stručna procjena može odrediti što vašem organizmu doista treba, a što bi mu moglo štetiti. U većini slučajeva, za normalno funkcioniranje dovoljni su uravnotežena prehrana i zdrav način života.







