Nedavna studija otkriva da eritritol može izazvati zgrušavanje krvi, a konzumiranje velike količine eritritola može povećati rizik da se to dogodi dva ili više dana nakon konzumacije.
Iako ta poveznica nije konačna, stručnjaci upozoravaju kako treba pripaziti na to koliko eritritola i drugih zamjena za šećer redovito konzumirate.
Što je eritritol?
Eritritol je poznat kao reducirajući šećer ili šećerni alkohol. Okus mu je vrlo sličan šećeru, ali iz njega ne dobivamo kalorije. Šećerni alkoholi, uključujući eritritol, i drugi umjetni zaslađivači zapravo su prilično rasprostranjeni u opskrbi hranom, a razna nadležna tijela za ispitivanje kvalitete hrane smatraju ih ‘savršeno sigurnima za ljude’.
Posebno su popularne zamjene za šećer jer se u kuhanju ili pečenju ponašaju poput šećera, a mogu se koristiti i kao šećer za povećanje volumena’ u proizvodima zajedno s drugim zaslađivačima – kao što su stevija, monk fruit i drugi šećerni alkoholi.
Sastojak koji se nalazi čak i našem tijelu
Naša vlastita tijela također proizvode eritritol kao odgovor na visoke razine glukoze, objašnjavaju stručnjaci. On se obično zadržava u našim stanicama i pomaže u stvaranju energije, ali nešto od toga iscuri i u krvotok, pa ljudi imaju različite razine cirkulirajućeg eritritola u svojim tijelima.
Eritritol se također prirodno nalazi u nekim namirnicama, poput lubenice i neke fermentirane hrane.
Međutim, u toj hrani prisutan je u puno manjim količinama nego što biste ga pronašli u umjetno zaslađenom piću ili desertu. Iz tih razloga, diskutabilno je spada li eritritol u kategoriju ‘umjetnih’ zaslađivača ili ne.
Najpopularniji od svih umjetnih sladila
Proizvodima koji sadrže eritritol može na pakiranju pisati da sadrže samo prirodne zaslađivače. Ipak, tvrtke i dalje trebaju prema propisima navesti eritritol na punom popisu sastojaka. Ali ako u proizvodu postoje dvije ili više vrsta šećernih alkohola, deklaracija ih neće nužno navesti neovisno. Umjesto toga, jednostavno se navode kao ‘šećerni alkoholi’.
Ali kada govorimo o eritritolu u svakodnevnom životu, obično govorimo o njemu kao o umjetnom zaslađivaču koji se obično nalazi u dijetnoj hrani i pićima. I postao je sve popularniji tijekom posljednjeg desetljeća. Sve se više koristi kao ‘nosač s drugim umjetnim sladilima’. U svijetu keto hrane i u svijetu bez šećera, on je najpopularniji od svih umjetnih sladila!
Česte nuspojave eritritola
Razlog zašto su šećerni alkoholi toliko korisni kao alternativni zaslađivači je taj što ih ‘naše tijelo konzumira i onda ih izlučuje’. A budući da ih ne metabolizira, ne dobivamo iz njih nikakve kalorije!
Ali to također dovodi do “gastrointestinalnih tegoba” koje bi neki ljudi mogli osjetiti nakon uzimanja velike količine hrane ili pića koja sadrže šećerne alkohole. Najčešće su to nadutost, opuštena crijeva te, u konačnici, čak i proljev.
Međutim, u usporedbi s drugim šećernim alkoholima, eritritol rjeđe uzrokuje ove probleme, a češće je krivac za njih jedan drugi sastojak – ksilitol! Proizvodi, pak, koji sadrže sorbitol i manitol moraju imati upozorenje na naljepnici da “mogu uzrokovati laksativni učinak.
Što treba znati prije jela ili pijenja proizvoda koji sadrže eritritol?
Ako ste netko tko konzumira puno slatke hrane ili pića, smanjite ih s umjetnim zaslađivačima, a i njih definitivno trebate ograničiti.
Međutim, u usporedbi s drugim šećernim alkoholima, eritritol rjeđe uzrokuje ove probleme, a češće je krivac za njih jedan drugi sastojak – ksilitol! Proizvodi, pak, koji sadrže sorbitol i manitol moraju imati upozorenje na naljepnici da “mogu uzrokovati laksativni učinak.
Što treba znati prije jela ili pijenja proizvoda koji sadrže eritritol?
Ako ste netko tko konzumira puno slatke hrane ili pića, smanjite ih s umjetnim zaslađivačima, a i njih definitivno trebate ograničiti.
Birajte obične zaslađivače poput meda i voća!
U idealnom slučaju, umjesto umjetnih sladila najbolje je odabrati vodu, čaj i druga pića koja uopće ne sadrže te sladila.
Kako bi izbjegli moguće gastrointestinalne učinke, ne bismo trebali jesti više od 10 do 15 grama šećernih alkohola dnevno!
No, osobe koje spadaju u rizične skupine stvaranja krvnih ugrušaka ili imaju bolesti srca trebali bi u potpunosti izbaciti eritritol iz prehrane. Njima liječnici preporučuju da svakako pokušaju izbjeći umjetne zaslađivače i da samo umjereno koriste obične zaslađivače, bilo da se radi o malo meda, voća ili šećera!
Pročitaj i ovo:
- Ovo su znakovi koji otkrivaju treba li vam detoksikacija tijela
- Šećer – ubojica našega zdravlja
- Proteinski shakeovi: Novi proizvodi, stare dvojbe