Blagdani donose čaroliju u naše domove. Mirisi cimeta, klinčića i đumbira ispunjavaju šire se kuhinjom, a pečenje medenjak kolača može postati ukusna tradicija.
Medenjak kolač je simbol blagdanske radosti i stvaranja uspomena koje će trajati cijeli život. Nadamo se da su vam naši savjeti o tome kako napraviti slasnu fotografiju vaših slastica bili od koristi i da ćete ih primjenjivati u vašoj fotografiji hrane.
S ovim kolačem završavamo 2024. godinu i veselimo se 2025.!
Za ovu objavu smo pripremili samo recept, a u novoj godini uz zanimljive recepte nastavljamo i sa savjetima o fotografiji hrane i proizvoda. No sada je vrijeme smiraja i uživanja! Učenje može čekati. Želimo vam mir i ljubav, zdravlje i blagoslove. Želimo vam sretan Božić i uspješnu 2025.!
Na takve tople želje nas je i podsjetio ovaj medenjak kolač koji je više od jednostavnog deserta. On je simbol blagdanske čarolije, topline i zajedništva. Svaki zalogaj nosi sa sobom bogatstvo okusa i mirisa koji nas vraćaju u najljepše trenutke. Bilo da ga pečete s obitelji, dijelite s prijateljima ili uživate u mirnoj večeri uz šalicu toplog čaja, medenjak kolač je uvijek odličan odabir. Neka vaši blagdani budu ispunjeni ovim slatkim, začinjenim čudom!
A sada, idemo na receptić!
Medenjak kolač
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 35 minuta
Sastojci:
Suhi sastojci:
- 150 g bezglutenskog brašna za kolače
- 115 g bademovog brašna ili fino mljevenih badema ili fino mljevenih lješnjaka
- 2 čajne žlice praška za pecivo
- 2 čajne žlice mljevenog đumbira u prahu
- ½ čajne žlice mljevenog cimeta
- ¼ čajne žlice mljevenog anisa
- ¼ čajne žlice mljevenog klinčića
- ¼ čajne žlice mljevenog korijandera
- ¼ čajne žlice mljevenog kardamoma
- Prstohvat morske soli
Mokri sastojci:
- 2 velika jaja
- 125 ml mlijeka od badema
- 55 ml javorovog sirupa ili meda
- 3 jušne žlice ulja od lana
- 3 jušne žlice šećera šećerne trske
- 2 jušne žlice meda
- 1 čajna žlica naribanog svježeg đumbira
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Glazura od krem sira:
- 250 g krem sira
- 2 jušne žlice meda ili javorovog sirupa
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175˚C s rešetkom u sredini. Kalup za pečenje veličine 13×18 cm premažite maslacem ili u njega stavite papir za pečenje.
- U srednjoj velikoj zdjeli, umutite sve suhe sastojke. Prstima razbijte sve grudice bademovog brašna.
- U velikoj zdjeli, umutite mokre sastojke. Dodajte suhe sastojke u zdjelu s mokrim sastojcima i sve miješajte dok smjesa ne postane glatka.
- Ulijte tijesto u pripremljeni kalup i ravnomjerno ga rasporedite. Pecite dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, oko 35 minuta ili ovisno o jačini vaše pećnice
- Ohladite kolač u kalupu na rešetki 10 minuta. Nožem lagano odvojite rubove kolača od kalupa pa zatim pažljivo izvadite kolač iz kalupa. Pustite da se potpuno ohladi.
- Za glazuru umutite sir i javorov sirup ili med pa ju ravnomjerno rasporedite po kolaču.
- Pospite sjeckanim orasima ili slatkim mrvicama u obliku božićnih dekoracija.