Ako ste ikad pripremali pržene pogačice od naribanih tikvica, već ste upoznati sa procesom pripreme ovog jela – prilagođena verzija recepta koja koristi tikvice umjesto krumpira je popularnija na našim prostorima. U svakom slučaju, ako niste probali latke dosad, ne znate što propuštate!
Za 24 palačinke će vam biti potrebno:
- 1 luk srednje veličine, oguljen
- 1,5 kilograma krumpira, oguljenog
- 2 velika jaja
- 2 velike žlice višenamjenskog brašna
- 6 velikih žlica biljnog ulja
- 6 velikih žlica maslaca, neslanog
- sol
- crni papar
Za serviranje:
- kiselo vrhnje
- pire od jabuke
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 95 stupnjeva, a u pećnicu stavite dva pleha za pečenje. Pećnica će čuvati toplinu palačinki.
Grubo usitnite luk i krumpir multipraktikom ili blenderom ili ga jednostavno grubo naribajte. Ostavite ih u cjedilu da se dobro ocijede. U velikoj zdjeli lagano istucite jaja i u njih umiješajte brašno.
Stavite luk i krumpir na čistu krpu, pokrijte ih krpom i pritisnite tako da ispuste što je moguće više tekućine. Nakon toga ih ubacite u veliku zdjelu s jajima i brašnom, začinite soli i paprom. Smjesu miješajte rukama ili drvenom kuhačom, ali nemojte ju previše izmiješati.
U velikoj tavi s debelim dnom na srednje jakoj vatri zagrijte 1 veliku žlicu ulja i 1 veliku žlicu maslaca – pazite, ne bi se trebali početi dimiti! Ubacite u tavu nešto manje od četvrtine šalice smjese krumpira i oblikujte palačinku. Pržite više palačinki odjednom, samo pazite da se ne dodiruju – vjerojatno će vam u tavu stati 3 do 4 palačinke odjednom.
Pržite ih oko 4 do 5 minuta, dok im donja strana ne postane zlatno smeđa; potom ih pržite na drugoj strani dok ne bude iste boje. Nakon što ih izvadite iz tave, stavite ih na papirnate ručnike da se ocijede i začinite soli i paprom. Kako se ne bi ohladile dok pržite ostatak smjese, stavite ih na plehove u pećnici.
Između svakog seta palačinki pažljivo prebrišite tavu papirnatim ručnikom, dodajte opet 1 žlicu ulja i maslaca i nastavite s prženjem, sve dok ne dovršite smjesu.
Palačinke se serviraju vruće, a kao preporuku za serviranje predlažemo da ih uparite s kiselim vrhnjem ili pireom od jabuke.