U ove vruće dane, pored klimatskih promjena, česta je tema što piti i što jesti po ovakvim vrućinama. Kako se svaki razgovor vraća na vrućinu, visoku temperaturu i tjelesne tegobe, nije zgorega vratiti i prehranu i unos tekućine na jednostavna počela, namirnice koje su nam pri ruci.
Ali, već ste vjerojatno slušali ili čitali o važnosti vode za zdravlje organizma, kako se čuvati od visokih temperatura i uopće sav taj klimatski jazz. Pravilna ravnoteža tekućine može život olakšati, što je posebno važno ako čovjeka muči neko stanje povezano s bubrezima, krvnim tlakom, kožom i cirkulacijom. 8 čaša vode dnevno dosta je napadan primjer zato što se shvaća doslovno kao pravilo za sve jednako, ali u konačnici, u praksi neku mjeru trebate imati za početak. Krenite s 8 čaša, pa pronađite mjeru koja vam odgovara, ali ne zaboravite što pijete. Kada govorimo o tekućini, važni su i njeni izvori, namirnice i načini konzumacije, i tu se mnogi ne snalaze, a mnogi bivaju žrtvama blještavog šušura marketinga šećernih proizvoda.
Prije svega, sva se tekućina zbraja – bilo iz hrane ili pića. Potom, nije isto ako pijete tekućinu koja je gusto koncentrirana i bogata solima i šećerom na jednom kraju spektra, te običnu vodu na drugom kraju spektra. Za primjere uzmimo gazirani šećerom prebogati cola napitak i vodu iz krastavaca. Od viška šećera i soli ćete biti žedniji, od vode iz krastavaca nećete. Kako pomiriti ove dvije strane, i uživati u napitku koji donosi ukusno osvježenje, hladi i hidrira? Ne treba puno razmišljati, majka priroda ima gotova rješenja. Jedno od njih je tipično ljetno povrće, puno vode. Krastavac, kukumar, gurka, komar plod je iz porodice tikvenjača (Cucurbitaceae), bogat sadržajem vode i esencijalnih tvari vitamina i minerala, korisnih fitokemikalija i antioksidansa.
Brojne su reklame koje se natječu da izaberete njihovo piće – od ledenog čaja do raznih mjehurićastih slatkih pića. Evo jednog brzog, ekonomičnog i praktičnog rješenja u hrani i za ljetno piće.
Voda s krastavcima
Recept koji se koristi u različitim varijantama i poznat je od davnina, zadnjih godina je ponovno osvanuo i dobio na popularnosti. Nova popularna varijanta dobila je ime po gospođi koja ju je predstavila, a zove se Cynthia Sass, pa otud naziv Sassy water. Vi možete napraviti svoju kombinaciju sa sličnim sastojcima, i nazovite je kako god želite. Evo jednog primjera:
– 2 L vode
– 1 mali krastavac, oguljene kore i narezan na tanke šnite
– 1 limun, iz organskog uzgoja, nešprican, narezan na tanke šnite
– 10 –do 15 listića metvice
– 1 čajna žličica ribanog korijena đumbira
– 1 listić korijandera
– ½ žličice SteviQ stolnog sladila na bazi stevije
– Naprstak, dašak zamjene soli (kalijeve ili magnezijeve)
Limun i krastavac narežite na ploške, ubacite u jedan vrč veće zapremine, dodajte vodu i uspite ostale sastojke. Jednom promiješajte i pustite u hladnjaku da se ohladi, može i preko noći. Ako brzo popijete sadržaj, jednom dopunite vodu, potom sastojke bacite i napravite svježe. Vodu s krastavcima nastojite popiti u jednom danu i sutra uvijek radite svježu. Ako ste ljubitelj sangrije, možete dodati i deci bijeloga vina na 2 L. Neki vole dodati i mlade zelene tikvice, tvrdu koru lubenice, limetu, grejp ili naranču umjesto limuna. Također, opcija je dodati žlicu jabučnog octa ili soka cijeđene jabuke (ne kupovnog nektara sa šećerom).
Salata s krastavcima
– 200 g skuta sira
– 1 krastavac
– 1 rajčica
– 1 paprika
– 1 glavica luka
– 1 naribana mrkva
– sol, papar
– 2 čajne žlice maslinovog ulja
– 2 čajne žlice lanenog ulja
Prilog: 2 mlada kuhana krumpira srednje veličine
Ovo je balansiran, hranjiv, cjelovit i lako probavljiv obrok za ljeto koji se radi od jednostavnih i svugdje dostupnih sastojaka. Također je povoljna za budžet, čisti probavu, i hrani tijelo za funkciju na visokim ljetnim temperaturama.
Zamjene – umjesto skuta sira može poslužiti i domaći mladi kravlji sir, posni malomasni sir, ricotta, zrnati sir ili quark, a za vegane i tofu. Umjesto kuhanog krumpira možete poslužiti rižu, proso ili druge žitarice, a ako nije prikladno kuhati bilo što, onda čisti kukuruzni ili drugi beskvasni integralni kruh.
www.dolibasic.nutricionizam.com