Jesen je savršeno vrijeme za tople, mirisne poslastice koje griju dušu, a ove krafne od bundeve upravo su takva slastica. Ove mekane, pečene krafne prava su jesenska poslastica koja utjelovljuje sve čari sezone u svakom zalogaju.
Spoj bogatog okusa bundeve i toplih začina – cimeta, đumbira i klinčića – stvara harmoniju koja priziva osjećaj ugodnih jesenskih večeri. Tekstura im je meka i vlažna, zahvaljujući pireu od bundeve, koji svaku krafnu čini laganom i topivom u ustima. Priprema je jednostavna, pa su ove krafne idealne i za početnike u kuhinji. Pečene, a ne pržene, nude zdraviju alternativu, a bogatstvo začina poput cimeta, muškatnog oraščića i vanilije osigurava okus kojem je teško odoljeti.
Sastojci za krafne od bundeve:
- 1 1⁄4 šalice višenamjenskog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica začina za bundeve (ili mješavina cimeta, đumbira, muškatnog oraščića i klinčića)
- 1⁄2 žličice soli
- 3⁄4 šalice 100% pirea od bundeve (ne zaslađenog)
- 1⁄3 šalice granuliranog šećera
- 1⁄3 šalice smeđeg šećera
- 2 velika jaja
- 1⁄3 šalice biljnog ulja ili rastopljenog maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Za premaz:
- 1 šalica granuliranog šećera
- 2-3 žlice mljevenog cimeta
- 1⁄4 šalice neslanog maslaca, otopljenog
Priprema krafni od bundeva:
- Zagrijte pećnicu na 175 °C. Lagano namastite kalup za krafne kako bi se spriječilo lijepljenje.
- U velikoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, začin za bundeve i sol. U drugoj posudi sjedinite pire od bundeve, šećere, jaja, biljno ulje i vaniliju. Umiješajte suhe sastojke u mokre sastojke dok ne dobijete homogeno tijesto. Miješajte tijesto rukom dok se suhi i mokri sastojci ne sjedine kako biste izbjegli suhe krafne.
- Napunite kalupe za krafne do 3/4 visine. Pecite 12-15 minuta ili dok krafne ne budu lagano zlatne i ne odskaču na dodir. Iz ovog recepta dobit ćete 12 krafni. Ako radite velike, pecite ih oko 20 minuta. Ohladite krafne 5 minuta u kalupu, a zatim ih pažljivo prebacite na rešetku.
- Kad se krafne dovoljno ohlade, premažite ih otopljenim maslacem. Zatim ih obilato uvaljajte u mješavinu šećera i cimeta dok ne budu prekrivene sa svih strana.

Uživajte u toplim krafnama, idealno uz šalicu kave, čaja ili vruće čokolade!
Ove krafne od bundeve zasigurno će vam postati omiljeni jesenski desert. Jednostavne, a tako posebne, donose toplinu i miris jeseni u svaki dom, pružajući užitak koji će osvojiti baš sve!
Pročitaj i ovo:
- Jesenski cheesecake: Neodoljiva kombinacija jabuka, oraha i cimeta
- Pita od jabuka – recept za najmirisniji jesenski desert
- Muffini od bundeve s cimetom – prava jesenska poslastica







