Ovog tjedna u našoj široj obitelji u većini razgovora koje smo vodili uvijek su se spominjale, između ostalog, i naranče iz našeg vrta. U Dalmaciji sezona naranči pomalo je na izmaku, no još uvijek možete vidjeti pokoju na stablima. Ako ste ikada probali domaće naranče, one kiselkaste, onda znate o čemu pričam.
Ovaj kolač zapravo je jedan stari recept koji je već godinama u našoj obitelji, a tradicionalno ga moji rođaci, ponajviše ujna, spremaju za Božićne blagdane. Ne znam zašto je to tako, ali meni i nije neki blagdanski kolač, više mi je divan citrusni jesenski kolačić. Nisam ništa mijenjala, donosim vam recept u originalu.
U tijesto idu i sok i pulpa naranče, pa iako u njega idu i orasi, oni nisu mljeveni već grubo sjeckani, a što ga čini fino sočnim i nimalo suhim. Uvijek koristim gustin (škrobno brašno) umjesto običnog brašna. S običnim brašnom ovaj kolač ispadne dosta težak, gustin mu daje onaj lagan okus. Sjeckane naranče u tijestu upotpunjuju doživljaj dok grickate ovaj kolačić. Možda za neko druženje ili goste?
Kako bilo, uzmite 8 malih (klasa S) ili 6 većih jaja jer u tijesto ne ide prašak za pecivo.
Glazura od čokolade daje mu poseban touch. Umjesto ove čokoladne glazure možete koristiti svoju omiljenu čokoladnu glazuru 🙂
I da, koristim uobičajenu tepsiju koje inače dobijete s pećnicama.
Uživajte!
Kolač od naranče i oraha
(za 8-12 osoba)
Potrebni sastojci:
Za tijesto:
250 g oraha, grublje nasjeckanih (ne mljevenih!)
150 g kristal šećera
8 manjih jaja
125 g maslaca, otopljenog
4 velike naranče, iscijeđeni sok + pulpa
žličica ribane korice naranče
2 žlice (vrhom pune) škrobnog brašna (Gustin)
1 naranča, iscijeđeni sok (za preljev)
1 limun, iscijeđeni sok (za preljev)
Za glazuru:
100 g tamne čokolade, 72% kakaa
50 g čokolade za kuhanje, 40% kakaa
50 g maslaca
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Tepsiju obložite papirom za pečenje pa ostavite sa strane.
Orahe očistite od ljuski pa ih grublje nasjeckajte. Ostavite sa strane.
Dvije naranče iscijedite pa upotrijebite i sok i pulpu. Preostale dvije naranče ogulite od kore, očistite od eventualnih koštica pa narežite na manje kockice.
Bjelanjke odvojite od žumanjaka pa ih istucite u čvrsti snijeg. Ostavite sa strane.
U drugoj zdjeli žumanjke istucite s šećerom dok ne dobijete svijetložutu smjesu, a potom dodajte maslac, sok, pulpu i nasjeckane naranče, koricu naranče te na kraju škrobno brašno. Između svakog dodavanja sastojka dobro izmiksajte kako bi se svi sastojci spojili.
Polagano, žlicu po žlicu umiješajte bjelanjke stalno miksajući.
Na kraju umiješajte sjeckane orahe pomoću silikonske lopatice.
Pripremljeno tijesto izlijte u tepsiju.
Pecite oko 20 minuta, a prije nego kolač izvadite provjerite pomoću čačkalice da li je kolač pečen. Čačkalica bi trebala biti suha nakon što je izvadite iz tijesta.
U međuvremenu, dok se kolač peče, iscijedite sok jedne naranče i jednog limuna. Tim sokom prelijte još vruć, gotov kolač. Ostavite da se upije, otprilike 10 minuta.
Obje vrste čokolade pomiješajte s maslacem, a potom otopite na pari. Prelijte čokoladnu glazuru preko kolača. Ostavite kolač da se do kraja ohladi na sobnoj temperaturi, a potom ga premjestite u hladnjak. Ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata, najbolje preko noći. Kolač prije posluživanja narežite na prutiće ili kocke pomoću vlažnog noža.
Poslužite ohlađeno.
Napisala: Maja Matus