Klice spadaju u grupu najkvalitetnijih namirnica s iznimno blagotvornim djelovanjem na organizam. Njihovim uzgojem obogaćujete svoju prehranu, osiguravate visokokvalitetnu svježu ishranu tijekom cijele godine (ako živite u hladnijem podneblju) te poboljšavate svjesnost o hrani koju jedete.
Za uzgoj klica, potrebne su vam sjemenke za klijanje organskog porijekla: orašastog voća, mahunarki ili žitarica (mungo grah, slanutak, sjeme lucerne, djeteline, brokule itd.). Pobrinite se da sjeme potiče od provjerenog renomiranog dobavljača te da ima sve potrebne deklaracije.
Pribor potreban za uzgoj klica:
– oveće staklene tegle širokog otvora,
– poklopci za tegle s rupicama (kupite ih u trgovinama sa zdravom hranom ili sami napravite) ili možete koristiti gazu učvršćenu gumicama kao djelotvornu zamjenu.
Dobro operite ruke te se pridržavajte uputstava istaknutih na omotu sjemena. Istresite sadržaj pakiranja na čistu podlogu te proberite i uklonite sjemenke koje su oštećene ili imaju drugačiju boju od ostalih, kamenje, grančice i ostale nečistoće.
Algama povećajte sadržaj minerala u klicama
Stavite malenu žlicu sjemena jedne vrste (ne miješano) ili jednu trećinu kavene šalice u staklenku. Tijekom procesa namakanja i klijanja, obujam sjemena će višestruko porasti. Prelijte sjeme sa šalicom čiste vode. Ako koristite sjeme graška, oraha ili žitarica, ulijte u staklenku tri puta više vode od količine sjemena (npr. na trećinu šalice sjemena ide puna šalica vode).
Kako biste povećali sadržaj minerala u klicama, stavite komad morske trave ili alge u vodu u kojoj se sjemenke namakaju.
Sjeme se mora namakati od 6 do 12 sati, stoga je najbolje staviti ga u vodu prije nego odete na spavanje. Već ujutro bit će spremno za klijanje! Kad je sjeme dovoljno odstajalo u vodi, zatvorite teglu poklopcem s rupicama ili gazom učvršćenu s gumicom te ocijedite vodu.
Odstranite sjemenu lupinu
Sjeme, zatim, temeljito isperite čistom vodom te ponovo procijedite. Teglu sa sjemenkama okrenite naopačke te malo nakrivite kako bi višak vode mogao istjecati. Ostavite je tako da odstoji na čistom, hladom mjestu u kuhinji. Klice isperite više puta dnevno te potom dobro iscijedite.
Kada sjemenke dovoljno proklijaju, (svaka vrsta sjemena ima različito vrijeme klijanja, npr. mungo grahu i slanutku potrebno je oko tjedan dana da proklija), stavite ih u veliku zdjelu punu hladne vode te ih miješajte dok prazna i suha opna, sjemena lupina, ne otpadne.
Bilo bi dobro da odstranite što više lupina jer ćete tako spriječiti truljenje klica te produžiti njihov vijek trajanja. Klice, potom, dobro ocijedite te prekrivene pohranite u hladnjak na tjedan do deset dana, ovisno o vrsti.
Fotografije: Care2.com