Maja Kefeček bavi se promicanjem zdrave i prirodne prehrane. Iskoristite njezin recept za starter za beskvasni kruh te pripremite zdravu domaću alternativu. Iako se priprema domaćeg kruha čini kao gnjavaža, to ne mora biti tako. Tajna dobrog kruha je u dobrom tijestu, pri čemu je ključno vrijeme tijekom kojeg se odvija proces vrenja. Budući da to vrijeme može proći dok se vi bavite drugim poslovima, priprema tijesta i nije tako mukotrpan zadatak.
Prema receptu za starter Maje Kefeček možete sami pripremiti prirodni kvasac i ispeći domaći kruh. Sama se autorica bavi promoviranjem zdrave i prirodne prehrane, a posebno osmišljavanjem raznolikih recepata za domaći kruh i peciva. Njezine ideje možete pogledati na Facebook stranici ili joj se pridružiti na nekoj od radionica.
Starter za beskvasni kruh s raženim brašnom
1. dan, ujutro
U većoj staklenci pomiješajte 1 dl mlake vode i 30 g raženog brašna. Poklopac samo stavite na staklenku kako bi zrak mogao prodirati u nju. Staklenku stavite na toplije mjestu u kuhinji – najbolja temperatura je 20-25°C. Staklenka bi trebala stajati tri dana, a svako jutro i večer biste trebali promiješati mješavinu. Trebali bi se pojaviti mjehurići.
4. dan, ujutro
Dodajte 1 dl mlake vode i 90 g raženog brašna i promiješajte. Dobit ćete malo gušće tijesto.
4. dan, navečer
Proces vrenja već je započeo i tijesto bi trebalo malo narasti. Iz staklenke izlijte pola sadržaja te dodajte 1 dl mlake vode i 60 g raženog brašna te promiješajte.
5. dan, ujutro
Ponovite prethodni postupak: izlijte sve osim 0,5 dl, dodajte 1 dl mlake vode i 1 dl (60 g) raženog brašna, promiješajte i ostavite.
5. dan, navečer
Ako se tijesto udvostručilo i izgleda pjenasto, vaš je prirodni kvasac gotov. Ako ne izgleda tako, ponovite postupak još jednom: izlijte sve osim 0,5 dl, dodajte 1 dl mlake vode i 1 dl (60 g) raženog brašna, pomiješajte i ostavite.
Beskvasni kruh s ciklom
– 150 g startera (recept u knjizi „Kruh i peciva“, kiselo tijesto)
– 300 g vode
– 1 žlica soli
– 1 veća cikla
– 500 g polubijelog pirovog ili pšeničnog brašna
Posudu stavite na vagu i ulijte starter, vodu i sol. Dodajte naribanu ciklu i brašno. Pomiješajte sastojke da se povežu, a dobivenu smjesu potom pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji preko noći.
Pećnicu zagrijte na 200°C.
Četvrtasti kalup ili pliticu za pečenje obložite papirom za pečenje i istresite smjesu (smjesa je mekanija). Ako radite okrugli kruh na plitici za pečenje lagano ga oblikujte u krug masnim rukama da se tijesto ne lijepi. Možete posuti brašnom za ukras i zarezati nožem.
Pecite oko 45 minuta, ohladite na rešetki i poslužite.
Napomene
Umjesto cikle možete naribati krumpir, batat, bundevu, mrkvu ili čičoku. Kruh možete pripremiti i s kvascem tako da u smjesu dodate 1⁄4 žličice suhog kvasca pa ostavite da se diže cijelu noć. Ako na raspolaganju imate manje vremena, možete staviti jedan cijeli suhi kvasac i prilagoditi količinu tekućine (tj. stavite umjesto startera toliko vode)
Ovakav kruh s kvascem možete pripremiti i bez glutena tako da koristite 300 g prosenog brašna, 100 g rižinog brašna, 100 g aru praha ili kukuruznog škroba te 2-3 žlice ljuspica ili praha psylliuma.Ovakav kruh s kvascem možete pripremiti i bez glutena tako da koristite 300 g prosenog brašna, 100 g rižinog brašna, 100 g aru praha ili kukuruznog škroba te 2-3 žlice ljuspica ili praha psylliuma.
U Majinoj kuharici Slano i slatko od brašna možete pronaći još domaćih, ukusnih i zdravih ideja za pripremu raznovrsnih jela.