Maja Matus nas redovito oduševljava svojim zanimljivim receptima a i ovaj put ima pravu poslasticu za vas. Oduševite sve za stolom ovim izvanrednim jelom, a na blogu Dalmatia Gourmande možete saznati što je Maji poslužilo kao inspiracija za pripremu.
Juha od hokaido tikve i mladog luka
(za 2 osobe)
Potrebni sastojci:
1 hokaido tikva srednje veličine (oko 500 g)
2 mala krumpira, oguljena
3 stabljike divljeg luka, nasjeckanog
1 režanj češnjaka
1 litra vode ili povrtnog temeljca
¼ žličice muškatnog oraščića, ribanog
sol, papar
Priprema:
Tikvu prepoloviti, očistiti od kore i špica, oprati pa meso tikve narezati na manje kockice.
Krumpir oguliti, oprati pa narezati na kockice.
Na malo maslinovog (ili običnog) ulja dinstati tikvu i krumpir oko 3 minute dok malo ne omekšaju, a potom dodati sjeckani divlji luk i češnjak. Dinstati sve zajedno dok divlji luk i češnjak ne puste miris, stalno mijašajući da ne zagori.
Dodati vodu, sol, papar te muškatni oraščić.
Kuhati oko 30 minuta ili dok povrće ne omekša. Povremeno juhicu pogledajte i promiješajte tijekom kuhanja.
Kada je povrće omekšalo, štapnim mikserom povrće izmiksati u kašu, provjeriti slanoću pa poslužiti dok je još vruće.