Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Vege burger – recept kojeg će htjeti isprobati svi (ne)vegetarijanci
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Usporite i vratite ravnotežu pomoću ove joga rutine
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 5 inspirativnih književnih djela koja morate pročitati
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Ulje crnog kima – prirodom protiv alergija i dišnih smetnji
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Danica Zorin Mijošek: “Istraživanje prirodnih sastojaka i njihova primjena moja je strast”
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
156

Početna stranica Lifestyle Doza inspiracije Između pravnih spisa i kuhače

  • Doza inspiracije

Između pravnih spisa i kuhače

Razgovor s Majom Matus, mladom pravnicom iz Trogira, u čijim delicijama i fotografijama iz tjedna u tjedan uživaju čitatelji Naturale

  • Posted on 12. rujna 2011.7. listopada 2019.
  • 5 min
  • Autor: Naturala.hr
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Maja Matus nije samo diplomirana pravnica koja posljednjih mjeseci marljivo priprema pravosudni ispit, već i kreativna mlada dama koja već godinama usavršava svoje kulinarsko umijeće. Rezultate svojega kuhanja Maja bilježi prekrasnim umjetničkim fotografijama koje, zajedno s receptima, redovito objavljuje na svom blogu Dalmatiagourmande.

Upoznajte Maju

U Majinim receptima i fotografijama čitatelji Naturala.hr mogu uživati od prvih dana postojanja portala. Ova lijepa Trogiranka, jarica u horoskopu, koja samu sebe vječito tjera na usavršavanje, počela se zanimati za kuhanje, gledajući i degustirajući bakinu kuhinju, a kada je u srednjoj školi u ruke primila kuharicu Ane Ugarković i počela se interesirati za eksperimentiranje s hranom, njeno je kuhanje poprimilo pomalo avanturističke dimenzije. Neobični okusi i kombinacije nisu uvijek završavali najuspješnije, ali Maja nije odustajala u usavršavanju svoje kuhinje.

Utjecaj Mediterana, Dalmacije, zanimanje za putovanja i egzotične zemlje, ali i suprug porijeklom s kontinenta, proširili su Majine kulinarske horizonte pa Maja, osim tradicionalne dalmatinske kuhinje, za koju je majstorica, često priprema i indijske specijalitete ili sushi,  ali i štrukle.

– Mislim da je moja velika prednost to šta sam odrasla u obitelji punoj ljubavi prema Dalmaciji i tradicionalnim jelima, a život u gradiću koji odiše kulturom i ljubavlju prema Dalmaciji, kamenu, vinu, maslinovom ulju i škoju samo je potaknuo moju ljubav prema kuhanju. Nije ni na odmet šta su baka i djed godinama obrađivali svoj vrt, a danas to rade mama i baka, pa uvijek imamo svježe sezonske namirnice.– kaže Maja

Fotografije Maje Matus odišu jednostavnošću, fotografskim umjećem, ali i toplinom njene kuhinje, a Maja smatra da je prezentacija hrane jednako važna kao i samo kuhanje jer nam je rekla da čvrsto zastupa mišljenje da „ hrana prvo privuče oči, a tek potom želudac“. Sa simpatičnom i vedrom majstoricom od kuhače, razgovarali smo toplog ljetnog dana, a visoke temperature su se lakše podnosile uz njen home made sladoled od kokosovog mlijeka i bijele čokolade. 
Zanimalo nas je hoće li Maja jednog dana ukoričiti svoje recepte i izdati svoju kuharicu: 

– Uvijek sam mislila da ću se jednog dana izdati svoju kuharicu koja će biti prezentacija same mene, mog kraja i moje Dalamcije, s receptima i slikama, a još nisam od tog sna odustala iako me poslovne obveze uvelike zaokupljaju.

Majo, što najviše voliš spremati?

– Najviše volim spremati sezonske, jednostavne stvari, s puno maslinovog ulja, tjestenine, riže, svježeg povrća i sezonskog voća, morske plodove, s začinskim biljem. Na kraju uobičajenog ručka, a trudim se da to bude svaki vikend, nađe se i pokoji desert. Tako najviše volim spremati škampe na buzaru , crni rižot s dosta domaćeg prošeka, tjesteninu s rajčicama, a od kolača obožavam Toskansku pitu.

 

Bez kojeg kuhinjskog aparata, osim naravno štednjaka, ne bi mogla živjeti? 

– Bez svih! Ipak moram naglasiti da mi je itekako prijeko potreban štapni mikser kojeg si još nisam stigla nabaviti, pa kada nešto treba usitniti koristim pasirku za pire krumpir. U tim situacijama shvatim da mi je itekako potreban 🙂 

Ili, recimo zamrzivač. Mali, ali slatki, pogotovo ljeti kada napraviš dozu domaćeg sladoleda u slatkim plastičnim čašicama i imaš ih gdje zamrznuti pa se fino zasladiti usred popodneva kada sunce već prži na +36.

Vezano uz prošlogodišnji uspjeh Masterchefa u Hrvatskoj, zanima nas jesi li se ili bi li se okušala u jednom takvom showu? 

– Teško pitanje. Nikad ne sudi dok ne probaš hodati u tuđim cipelama, zar ne? Budući da nisam probala sudjelovati u nekom tako javnom show-u na TV-u, ne bih mogla dati odgovor na to pitanje. Smatram da je jedan takav show vrijedan pohvale i svaka čast sudionicima istog. Ipak, mislim da me takve stvari ne privlače. Više sam tip koji voli polako napraviti ono što je naumio, bez pritiska i žurbe, ono što se meni u tom trenutku peče ili kuha. 

Ima li ikakve šanse da jedna pravnica u budućnosti pravne spise zamijeni i profesionalno kuhačom? 

– Kuhanje je moja strast koja me oduvijek privlačila i volim nešto raditi dok to ne usavršim i dok ja i svi moji ne budu zadovoljnog nepca i napunjenih trbušćića. Ipak, mislim da se ne bih htjela profesionalno time baviti jer biti kuhar u našoj zemlji nije isto što i biti kuhar recimo u NY ili nekom prestižnom restoranu. Ovdje su kuhari više "idemo trbuhom za kruhom" pa se kuharske usluge, barem u Dalmaciji, traže najviše u jeku turističke sezone, a najviše su plaćeni kuhari u restoranima i hotelima na otocima. Volim kuhati za prijatelje, obitelj i supruga, čak nekada i samo za sebe, volim svoje eksperimentalne recepte koji su mi uspjeli ili one dobro poznate i iskušane u mojoj obitelj podijeliti s drugima. 

Na koji si svoj recept najponosnija, na koji si dobila najviše pozitivnih reakcija? 

– Od dalmatinskih specijaliteta to je recept za Crni rižoto kojeg ste već objavili na stranicama Naturale, a od slatkog to je Toskanska pita koja osim što je najukusniji i jedan od prvih kolača koji sam ispekla, ujedno i kolač koji krije tajnu jednog dugogodišnjeg prijateljstva. No, o tome nekom drugom prilikom 🙂

Ide li ljubav doista preko želuca, što kažeš? 

– Tko zna? Što se tiče mog supruga M. kojeg gledam dok spremam jela koja mu uvijek zamirišu, rekla bih da su mu prvo gladne oči. No, s muškarcima nikad ne znaš, a budući da je isti bik, nikad ne znam da li mu prvo cvili želudac ili oči 🙂

Sve ostale Majine recepte, uključujući i Naturalinom timu omiljeni Cheesecake s malinama možete pratiti na Majinom blogu www.dalmatiagourmande.blogspot.com, kao i na stranicama Naturale – iz tjedna u tjedan.

 

 

 

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Ispunjen život

Volite li se dovoljno?

  • Posted on 9. rujna 2011.7. listopada 2019.
  • Autor: Ema Jurić; Žena.hr
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Ispunjen život

Sreća je tek korak daleko

  • Posted on 19. rujna 2011.7. listopada 2019.
  • Autor: Josipa Kovač
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Doza inspiracije

5 inspirativnih književnih djela koja morate pročitati

  • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Danica Zorin Mijošek: “Istraživanje prirodnih sastojaka i njihova primjena moja je strast”

  • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
  • 10 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Privatna arhiva
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Bez laktoze: 3 deserta koja ćete s guštom pripremiti, a još slađe pojesti

  • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Tjeskoba nakon prekida veze: Kako znati je li prekid bio ispravna odluka?

  • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Što (ne)uredan radni stol govori o vama? Evo što pokazuje istraživanje

  • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Poduzetnik.biz
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Slatko Valentinovo: Romantični kolačići gotovi u tren oka

  • Posted on 12. veljače 2021.12. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Valentinovo: Uradi-sam pokloni koji će raznježiti vaše bolje polovice

  • Posted on 12. veljače 2021.12. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Krafne u koje smo se zaljubili po receptu Spomenke Sarage

  • Posted on 12. veljače 2021.12. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Privatna arhiva
Najnovije
  • Vikend u Gorskom Kotaru: Kuće za odmor koje će vas oduševiti

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Bez laktoze: 3 deserta koja ćete s guštom pripremiti, a još slađe pojesti

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Tjeskoba nakon prekida veze: Kako znati je li prekid bio ispravna odluka?

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 4 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Kako ojačati imunitet? Istražili smo najučinkovitije načine

    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • 4 min
    • Foto: Hug Your Life Promo
    Pročitaj
  • Wellness na poslu: Kako biti zadovoljan i zdrav na radnom mjestu?

    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
Instagram
Izdvojeno
  • 1
    Vege burger – recept kojeg će htjeti isprobati svi (ne)vegetarijanci
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 2
    Usporite i vratite ravnotežu pomoću ove joga rutine
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 3
    5 inspirativnih književnih djela koja morate pročitati
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 4
    Ulje crnog kima – prirodom protiv alergija i dišnih smetnji
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • 5
    Danica Zorin Mijošek: “Istraživanje prirodnih sastojaka i njihova primjena moja je strast”
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Privatna arhiva

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
156
Najnovije objave
  • Migrena i glavobolja: Obratite pažnju na faktore koji ih potenciraju
    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
  • Zdrava i bujna kosa: Nekoliko koraka do savršene frizure
    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
  • Falkensteiner Lido – nova investicija poznatog hotelskog lanca
    • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Zaštićeno: Stres: Biljkama protiv najvećeg neprijatelja današnjice
    • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.