Maja Matus nije samo diplomirana pravnica koja posljednjih mjeseci marljivo priprema pravosudni ispit, već i kreativna mlada dama koja već godinama usavršava svoje kulinarsko umijeće. Rezultate svojega kuhanja Maja bilježi prekrasnim umjetničkim fotografijama koje, zajedno s receptima, redovito objavljuje na svom blogu Dalmatiagourmande.
Upoznajte Maju
U Majinim receptima i fotografijama čitatelji Naturala.hr mogu uživati od prvih dana postojanja portala. Ova lijepa Trogiranka, jarica u horoskopu, koja samu sebe vječito tjera na usavršavanje, počela se zanimati za kuhanje, gledajući i degustirajući bakinu kuhinju, a kada je u srednjoj školi u ruke primila kuharicu Ane Ugarković i počela se interesirati za eksperimentiranje s hranom, njeno je kuhanje poprimilo pomalo avanturističke dimenzije. Neobični okusi i kombinacije nisu uvijek završavali najuspješnije, ali Maja nije odustajala u usavršavanju svoje kuhinje.
Utjecaj Mediterana, Dalmacije, zanimanje za putovanja i egzotične zemlje, ali i suprug porijeklom s kontinenta, proširili su Majine kulinarske horizonte pa Maja, osim tradicionalne dalmatinske kuhinje, za koju je majstorica, često priprema i indijske specijalitete ili sushi, ali i štrukle.
– Mislim da je moja velika prednost to šta sam odrasla u obitelji punoj ljubavi prema Dalmaciji i tradicionalnim jelima, a život u gradiću koji odiše kulturom i ljubavlju prema Dalmaciji, kamenu, vinu, maslinovom ulju i škoju samo je potaknuo moju ljubav prema kuhanju. Nije ni na odmet šta su baka i djed godinama obrađivali svoj vrt, a danas to rade mama i baka, pa uvijek imamo svježe sezonske namirnice.– kaže Maja
Fotografije Maje Matus odišu jednostavnošću, fotografskim umjećem, ali i toplinom njene kuhinje, a Maja smatra da je prezentacija hrane jednako važna kao i samo kuhanje jer nam je rekla da čvrsto zastupa mišljenje da „ hrana prvo privuče oči, a tek potom želudac“. Sa simpatičnom i vedrom majstoricom od kuhače, razgovarali smo toplog ljetnog dana, a visoke temperature su se lakše podnosile uz njen home made sladoled od kokosovog mlijeka i bijele čokolade.
Zanimalo nas je hoće li Maja jednog dana ukoričiti svoje recepte i izdati svoju kuharicu:
– Uvijek sam mislila da ću se jednog dana izdati svoju kuharicu koja će biti prezentacija same mene, mog kraja i moje Dalamcije, s receptima i slikama, a još nisam od tog sna odustala iako me poslovne obveze uvelike zaokupljaju.
Majo, što najviše voliš spremati?
– Najviše volim spremati sezonske, jednostavne stvari, s puno maslinovog ulja, tjestenine, riže, svježeg povrća i sezonskog voća, morske plodove, s začinskim biljem. Na kraju uobičajenog ručka, a trudim se da to bude svaki vikend, nađe se i pokoji desert. Tako najviše volim spremati škampe na buzaru , crni rižot s dosta domaćeg prošeka, tjesteninu s rajčicama, a od kolača obožavam Toskansku pitu.
Bez kojeg kuhinjskog aparata, osim naravno štednjaka, ne bi mogla živjeti?
– Bez svih! Ipak moram naglasiti da mi je itekako prijeko potreban štapni mikser kojeg si još nisam stigla nabaviti, pa kada nešto treba usitniti koristim pasirku za pire krumpir. U tim situacijama shvatim da mi je itekako potreban 🙂
Ili, recimo zamrzivač. Mali, ali slatki, pogotovo ljeti kada napraviš dozu domaćeg sladoleda u slatkim plastičnim čašicama i imaš ih gdje zamrznuti pa se fino zasladiti usred popodneva kada sunce već prži na +36.
Vezano uz prošlogodišnji uspjeh Masterchefa u Hrvatskoj, zanima nas jesi li se ili bi li se okušala u jednom takvom showu?
– Teško pitanje. Nikad ne sudi dok ne probaš hodati u tuđim cipelama, zar ne? Budući da nisam probala sudjelovati u nekom tako javnom show-u na TV-u, ne bih mogla dati odgovor na to pitanje. Smatram da je jedan takav show vrijedan pohvale i svaka čast sudionicima istog. Ipak, mislim da me takve stvari ne privlače. Više sam tip koji voli polako napraviti ono što je naumio, bez pritiska i žurbe, ono što se meni u tom trenutku peče ili kuha.
Ima li ikakve šanse da jedna pravnica u budućnosti pravne spise zamijeni i profesionalno kuhačom?
– Kuhanje je moja strast koja me oduvijek privlačila i volim nešto raditi dok to ne usavršim i dok ja i svi moji ne budu zadovoljnog nepca i napunjenih trbušćića. Ipak, mislim da se ne bih htjela profesionalno time baviti jer biti kuhar u našoj zemlji nije isto što i biti kuhar recimo u NY ili nekom prestižnom restoranu. Ovdje su kuhari više "idemo trbuhom za kruhom" pa se kuharske usluge, barem u Dalmaciji, traže najviše u jeku turističke sezone, a najviše su plaćeni kuhari u restoranima i hotelima na otocima. Volim kuhati za prijatelje, obitelj i supruga, čak nekada i samo za sebe, volim svoje eksperimentalne recepte koji su mi uspjeli ili one dobro poznate i iskušane u mojoj obitelj podijeliti s drugima.
Na koji si svoj recept najponosnija, na koji si dobila najviše pozitivnih reakcija?
– Od dalmatinskih specijaliteta to je recept za Crni rižoto kojeg ste već objavili na stranicama Naturale, a od slatkog to je Toskanska pita koja osim što je najukusniji i jedan od prvih kolača koji sam ispekla, ujedno i kolač koji krije tajnu jednog dugogodišnjeg prijateljstva. No, o tome nekom drugom prilikom 🙂
Ide li ljubav doista preko želuca, što kažeš?
– Tko zna? Što se tiče mog supruga M. kojeg gledam dok spremam jela koja mu uvijek zamirišu, rekla bih da su mu prvo gladne oči. No, s muškarcima nikad ne znaš, a budući da je isti bik, nikad ne znam da li mu prvo cvili želudac ili oči 🙂
Sve ostale Majine recepte, uključujući i Naturalinom timu omiljeni Cheesecake s malinama možete pratiti na Majinom blogu www.dalmatiagourmande.blogspot.com, kao i na stranicama Naturale – iz tjedna u tjedan.