Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Muče vas hemoroidi? Dr. Ina Posavec otkriva zašto nastaju i kako ih držati pod kontrolom
    • Posted on 17. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels, Poliklinika Sinteza
  • Stvaraš. Padaš. Ustaješ. Mijenjaš. – Poduzetnički mindset dijeli znanje s generacijama koje dolaze
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Renata Sedlar
  • Zaboravite na vosak, britvice i urasle dlačice – put do savršeno glatke kože nikada nije bio lakši
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: PHILIPS
  • Samo danas: 30% popusta na sve omiljene brendove!
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Promo
  • Kako za sebe i djecu odabrati siguran proizvod protiv komaraca? (I zašto je to danas važnije no ikad)
    • Posted on 16. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • Foto: Biljkoljupka
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Lifestyle Doza inspiracije Između pravnih spisa i kuhače

  • Doza inspiracije

Između pravnih spisa i kuhače

Razgovor s Majom Matus, mladom pravnicom iz Trogira, u čijim delicijama i fotografijama iz tjedna u tjedan uživaju čitatelji Naturale

  • Posted on 12. rujna 2011.7. listopada 2019.
  • 5 min
  • Autor: Naturala.hr
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Maja Matus nije samo diplomirana pravnica koja posljednjih mjeseci marljivo priprema pravosudni ispit, već i kreativna mlada dama koja već godinama usavršava svoje kulinarsko umijeće. Rezultate svojega kuhanja Maja bilježi prekrasnim umjetničkim fotografijama koje, zajedno s receptima, redovito objavljuje na svom blogu Dalmatiagourmande.

Upoznajte Maju

U Majinim receptima i fotografijama čitatelji Naturala.hr mogu uživati od prvih dana postojanja portala. Ova lijepa Trogiranka, jarica u horoskopu, koja samu sebe vječito tjera na usavršavanje, počela se zanimati za kuhanje, gledajući i degustirajući bakinu kuhinju, a kada je u srednjoj školi u ruke primila kuharicu Ane Ugarković i počela se interesirati za eksperimentiranje s hranom, njeno je kuhanje poprimilo pomalo avanturističke dimenzije. Neobični okusi i kombinacije nisu uvijek završavali najuspješnije, ali Maja nije odustajala u usavršavanju svoje kuhinje.

Utjecaj Mediterana, Dalmacije, zanimanje za putovanja i egzotične zemlje, ali i suprug porijeklom s kontinenta, proširili su Majine kulinarske horizonte pa Maja, osim tradicionalne dalmatinske kuhinje, za koju je majstorica, često priprema i indijske specijalitete ili sushi,  ali i štrukle.

– Mislim da je moja velika prednost to šta sam odrasla u obitelji punoj ljubavi prema Dalmaciji i tradicionalnim jelima, a život u gradiću koji odiše kulturom i ljubavlju prema Dalmaciji, kamenu, vinu, maslinovom ulju i škoju samo je potaknuo moju ljubav prema kuhanju. Nije ni na odmet šta su baka i djed godinama obrađivali svoj vrt, a danas to rade mama i baka, pa uvijek imamo svježe sezonske namirnice.– kaže Maja

Fotografije Maje Matus odišu jednostavnošću, fotografskim umjećem, ali i toplinom njene kuhinje, a Maja smatra da je prezentacija hrane jednako važna kao i samo kuhanje jer nam je rekla da čvrsto zastupa mišljenje da „ hrana prvo privuče oči, a tek potom želudac“. Sa simpatičnom i vedrom majstoricom od kuhače, razgovarali smo toplog ljetnog dana, a visoke temperature su se lakše podnosile uz njen home made sladoled od kokosovog mlijeka i bijele čokolade. 
Zanimalo nas je hoće li Maja jednog dana ukoričiti svoje recepte i izdati svoju kuharicu: 

– Uvijek sam mislila da ću se jednog dana izdati svoju kuharicu koja će biti prezentacija same mene, mog kraja i moje Dalamcije, s receptima i slikama, a još nisam od tog sna odustala iako me poslovne obveze uvelike zaokupljaju.

Majo, što najviše voliš spremati?

– Najviše volim spremati sezonske, jednostavne stvari, s puno maslinovog ulja, tjestenine, riže, svježeg povrća i sezonskog voća, morske plodove, s začinskim biljem. Na kraju uobičajenog ručka, a trudim se da to bude svaki vikend, nađe se i pokoji desert. Tako najviše volim spremati škampe na buzaru , crni rižot s dosta domaćeg prošeka, tjesteninu s rajčicama, a od kolača obožavam Toskansku pitu.

 

Bez kojeg kuhinjskog aparata, osim naravno štednjaka, ne bi mogla živjeti? 

– Bez svih! Ipak moram naglasiti da mi je itekako prijeko potreban štapni mikser kojeg si još nisam stigla nabaviti, pa kada nešto treba usitniti koristim pasirku za pire krumpir. U tim situacijama shvatim da mi je itekako potreban 🙂 

Ili, recimo zamrzivač. Mali, ali slatki, pogotovo ljeti kada napraviš dozu domaćeg sladoleda u slatkim plastičnim čašicama i imaš ih gdje zamrznuti pa se fino zasladiti usred popodneva kada sunce već prži na +36.

Vezano uz prošlogodišnji uspjeh Masterchefa u Hrvatskoj, zanima nas jesi li se ili bi li se okušala u jednom takvom showu? 

– Teško pitanje. Nikad ne sudi dok ne probaš hodati u tuđim cipelama, zar ne? Budući da nisam probala sudjelovati u nekom tako javnom show-u na TV-u, ne bih mogla dati odgovor na to pitanje. Smatram da je jedan takav show vrijedan pohvale i svaka čast sudionicima istog. Ipak, mislim da me takve stvari ne privlače. Više sam tip koji voli polako napraviti ono što je naumio, bez pritiska i žurbe, ono što se meni u tom trenutku peče ili kuha. 

Ima li ikakve šanse da jedna pravnica u budućnosti pravne spise zamijeni i profesionalno kuhačom? 

– Kuhanje je moja strast koja me oduvijek privlačila i volim nešto raditi dok to ne usavršim i dok ja i svi moji ne budu zadovoljnog nepca i napunjenih trbušćića. Ipak, mislim da se ne bih htjela profesionalno time baviti jer biti kuhar u našoj zemlji nije isto što i biti kuhar recimo u NY ili nekom prestižnom restoranu. Ovdje su kuhari više "idemo trbuhom za kruhom" pa se kuharske usluge, barem u Dalmaciji, traže najviše u jeku turističke sezone, a najviše su plaćeni kuhari u restoranima i hotelima na otocima. Volim kuhati za prijatelje, obitelj i supruga, čak nekada i samo za sebe, volim svoje eksperimentalne recepte koji su mi uspjeli ili one dobro poznate i iskušane u mojoj obitelj podijeliti s drugima. 

Na koji si svoj recept najponosnija, na koji si dobila najviše pozitivnih reakcija? 

– Od dalmatinskih specijaliteta to je recept za Crni rižoto kojeg ste već objavili na stranicama Naturale, a od slatkog to je Toskanska pita koja osim što je najukusniji i jedan od prvih kolača koji sam ispekla, ujedno i kolač koji krije tajnu jednog dugogodišnjeg prijateljstva. No, o tome nekom drugom prilikom 🙂

Ide li ljubav doista preko želuca, što kažeš? 

– Tko zna? Što se tiče mog supruga M. kojeg gledam dok spremam jela koja mu uvijek zamirišu, rekla bih da su mu prvo gladne oči. No, s muškarcima nikad ne znaš, a budući da je isti bik, nikad ne znam da li mu prvo cvili želudac ili oči 🙂

Sve ostale Majine recepte, uključujući i Naturalinom timu omiljeni Cheesecake s malinama možete pratiti na Majinom blogu www.dalmatiagourmande.blogspot.com, kao i na stranicama Naturale – iz tjedna u tjedan.

 

 

 

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Ispunjen život

Volite li se dovoljno?

  • Posted on 9. rujna 2011.7. listopada 2019.
  • Autor: Ema Jurić; Žena.hr
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Ispunjen život

Sreća je tek korak daleko

  • Posted on 19. rujna 2011.7. listopada 2019.
  • Autor: Josipa Kovač
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Meri Goldašić je Influencerica godine: “Autentičnost uvijek pronađe put”

  • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
  • 1 min
  • Autor: PR objava
  • Foto: Domagoj Karačić
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Tommy Hilfiger: Ljeto u znaku stila, lakoće i bezvremenske elegancije

  • Posted on 6. svibnja 2025.6. svibnja 2025.
  • 2 min
  • Autor: PR objava
  • Foto: promo
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Naša snaga, naš planet: 7 malih koraka koji čine veliku razliku

  • Posted on 22. travnja 2025.22. travnja 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Uskrsni stol: Inspirirajte se ovim šarmantnim idejama za ukrašavanje

  • Posted on 17. travnja 2025.17. travnja 2025.
  • 2 min
  • Autor: naturala.hr
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Bojanje jaja u vinu: Tehnika koja će pisanice pretvoriti u mala remek-djela

  • Posted on 17. travnja 2025.17. travnja 2025.
  • 1 min
  • Autor: naturala.hr
  • Foto: pexels
Šunka u kruhu je uvijek rado viđeno jelo na uskrsnom stolu
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Šunka u kruhu: Recept za savršenu uskrsnu poslasticu

  • Posted on 15. travnja 2025.15. travnja 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Bajkoviti kuglof bez glutena: Čokoladna čarolija na tanjuru i pred objektivom

  • Posted on 14. travnja 2025.14. travnja 2025.
  • 3 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Kako prirodno obojati jaja za Uskrs: 5 trikova za najljepše pisanice

  • Posted on 14. travnja 2025.14. travnja 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Poliklinika Sinteza
Poliklinika Sinteza
Najnovije
  • Meri Goldašić je Influencerica godine: “Autentičnost uvijek pronađe put”

    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • 1 min
    • Foto: Domagoj Karačić
    Pročitaj
  • Tajni doručak – kuhanje izravno na radnoj ploči, bez kompromisa u estetici

    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • 3 min
    • Foto: PR
    Pročitaj
  • Studio Dental Frntić

    Digitalna stomatologija i integracija tehnologija

    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • 3 min
    • Foto: Studio Dental Frntić
    Pročitaj
  • Ova 3 faktora krivci su za demenciju – pogađaju ‘slabe točke’ našeg mozga

    • Posted on 15. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Antistres & Antiage program za žene: Ples, vježbe i edukacija na prekrasnoj lokaciji u Šibeniku

    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • 2 min
    • Foto: PR
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Muče vas hemoroidi? Dr. Ina Posavec otkriva zašto nastaju i kako ih držati pod kontrolom
    • Posted on 17. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels, Poliklinika Sinteza
  • 2
    Stvaraš. Padaš. Ustaješ. Mijenjaš. – Poduzetnički mindset dijeli znanje s generacijama koje dolaze
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Renata Sedlar
  • 3
    Zaboravite na vosak, britvice i urasle dlačice – put do savršeno glatke kože nikada nije bio lakši
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: PHILIPS
  • 4
    Samo danas: 30% popusta na sve omiljene brendove!
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Promo
  • 5
    Kako za sebe i djecu odabrati siguran proizvod protiv komaraca? (I zašto je to danas važnije no ikad)
    • Posted on 16. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • Foto: Biljkoljupka

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
Najnovije objave
  • Praćenje EKG-a kod kuće: Zašto je važno i kako nam u tome može pomoći Omron Complete
    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • Foto: Medikor
  • Ova 3-minutna navika može vam pomoći da živite dulje, tvrde znanstvenici
    • Posted on 15. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Muči vas alergija koja je još gora po noći? Saznajte zašto se simptomi pogoršavaju kad legnete i naučite kako ih brzo i učinkovito ublažiti
    Zašto je alergija gora po noći? 6 krivaca za loš san (i rješenja koja pomažu)
    • Posted on 15. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Može li nam kombucha zaista pomoći da smršavimo?
    • Posted on 14. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: canva
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Prehrana
  • Mindfulness
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
  • Lifestyle
  • Majčinstvo
  • Ekologija i održivost
  • Aktualno
COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.