Falafel je dio svakodnevne kuhinje zemalja bliskog istoka, a izmislili su ga još egipatski beduini. Osim od slanutka, može se pripremati i od boba. U novije vrijeme sve je prisutniji i na Zapadu upravo zbog toga što se lako i brzo pripremaju, vrlo su hranjivi i odlično se uklapaju u bezbroj kombinacija – s povrćem, krumpirima ili s nekim laganim umakom. Mogu biti čak i zamjena za meso u nekim jelima, a u prilog im ide i to što su neodoljivo hrskavi.
Falafeli od slanutka
(za 4 osobe)
Sastojci
400 g slanutka iz limenke (ocijeđenog)
6 komada mladog luka (sitno nasjeckati)
1 jaje
1/2 žličice mljevene kurkume
1 češanj češnjaka (sitno nasjeckati)
1 žličica mljevenog kumina
4 žlice svježeg korijandera
ulje za prženje
malo crvena čili papričica (po želji)
Priprema
1. Slanutak stavite u multipraktik, dodajte mladi luk i izmiksajte u glatki pire. Dodajte jaje, mljevenu kurkumu, češnjak, kumin i 1 žlicu korijandra. Kratko izmiksajte te začinite solju i paprom.
2. Navlaženim čistim rukama od pripremljene mase oblikujte otprilike 16 okruglica.
3. U većoj posudi zagrijte ulje za prženje. Ispržite falafele u dubokom ulju u 2-3 minute ili dok ne poprime zlatnosmeđu boju.
4. Pržene falafele ocijedite od ulja na papirnatim ubrusima te držite na toplom do posluživanja.
Dobar tek!