Preveliki unos kalorija tijekom zime, tromost tijela zbog slabe fizičke aktivnosti koja je dodatno potaknuta proljetnim umorom – može nas poprilično usporiti. Kako biste ubrzali svoj metabolizam – uvedite u svoju prehranu namirnice koje će ga ubrzati i približiti vas toliko željenom cilju gubitka kilograma.
Sigurno vam se dogodila da ste čvrsto odlučili skinuti kilograme, ali je napredak na putu prema vitkom i zdravom tijelu izostao, a vi ste umorni i razočarani i spremni na odustajanje zaključili kako na vas niti jedna dijeta ne djeluje. Nemojte još odustati! Donosimo vam neke od najboljih namirnica koje će probuditi vašu jetru i potaknuti je na sagorijevanje više masnoće što će ubrzati mršavljenje, a usput će biti korisne i za cjelokupno zdravlje.
Zeleno lisnato povrće
Osim što je krcato nutrijentima, antioksidansima i korisnim fitokemikalijama, smanjuje osjećaj gladi i štiti vas od karcinoma, srčanih bolesti, katarakte i demencije. Zato pripremite salatu, smiksajte zeleni kašasti sok, skuhajte blitvu, špinat, brokulu i uživajte u jelu znajući da vam čini dobro.
Leguminoze
U tu skupinu ubrajamo grah, leću, grašak itd. One su najbolji izvor vlakana koja će smanjiti razinu šećera u krvi i držati probavu pod kontrolom. Imaju visoki sadržaj kalija koji smanjuje rizik od dehidracije, hipertenzije i moždanog udara. Samo ih ne zaboravite namočiti u vodi s malo limunova soka ili jabučnog octa dan prije pripreme.
Luk i češnjak
Ova ubojita kombinacija je bogata fitokemikalijama koje će pokidati masne zalihe u vašem tijelu, a usput vas riješiti virusa, bakterija i gljivica. Uz to će smanjiti razinu kolesterola i rizik od srčanih bolesti.
Kajenski papar i chilli
Ljute papričice učinkovito smanjuju rizik od pretjerane količine inzulina u krvi koji dovodi do pohrane masti, tako što ubrzava metabolizam i smanjuje razinu šećera u krvi. Nemojte se bojati začiniti svoje jelo, a i dan možete započeti čašom tople vode u koju ste iscijedili pola limuna i dodali pola žličice kajenskog papra.
Kurkuma
Ovaj začin porijeklom iz Indije bogati je izvor beta-karotena u prirodi. Beta-karoten – kurkumin štiti jetru od slobodnih radikala i smanjuje nakupljanje masti u jetrenim stanicama. Dodajte i ovaj ukusan začin pokojem jelu.
Cimet
Istraživanja su pokazala da se šećer iz hrane probavlja do dvadeset puta bolje, ako u nju dodamo ¼ – 1 žličicu cimeta. Možete u svoje pahuljice dodati cimeta ili prije obroka pomiješati pola žličice cimeta i pola žličice meda i zasladiti se.
Laneno ulje ili sjemenke lana
Ove korisne sjemenke i ulje privlače na sebe toksine topljive u mastima i pomažu da se oni izbace iz tijela. Uz toksine, polako odlaze i masti, a budući su lanene sjemenke pune sluzi pomažu u drenaži naših crijeva.
Ovu ukusnu hranu koja topi masnoće nije teško uvrstiti u jelovnik i načiniti s njom ukusna i lagana jela – pada nam na pamet curry od piletine s kurkumom, kukuruzne tortilje punjene grahom i začinjene kajenskim paprom, juha od graška…Naturala vam želi uspjeh na putu do zdravog života cijele godine!