Kupine su namirnica bogata vlaknima i vitaminima, a zbog bogatstva antioksidansima svrstavaju se među najzdravije namirnice. Volimo ih kao voće, vino, u sokovima ili čajevima, a sada ih možemo jesti tijekom cijele zime i to u vidu ukusnog džema.
Sastojci:
– 2 kg kupina
– 2 kg smeđeg šećera
– 1 limun
– 1 dcl crnog vina
– 1 pakiranje želina
Kupine dobro operite, pospite ih šećerom i ostavite preko noći da puste sok. Ujutro im dodajte sok i koricu jednog limuna pa smjesu stavite kuhati. Kad se šećer rastopi, maknite ih s vatre i prema želji propasirajte kako biste izbjegli koštice.
Propasiranu smjesu vratite na vatru, dodajte želin i kad ponovno zakipi dodajte crno vino. Kuhajte još 5 – 6 minuta te ga toplog pospremite u prethodno oprane i sterilizirane staklenke. Nakon što ih zatvorite, preokrenite ih na 10-ak minuta i pustite da se ohlade.