Bogatstvo koje u sebi čuvaju jabuke poznato je od davnina, a kada se u kombinaciji s njom nađu mrkve i breskve, jasno je da u pitanju može biti samo nešto jako ukusno i zdravo. Ako ste previše sumnjičavi prema gustim sokovima iz trgovine, koji u sebi sadržavaju mnogo aditiva, a malo pravog voća, napravite svoj domaći gusti voćni sok od jabuka, breskvi i mrkve.
Sastojci:
– 1 kg jabuka
– 1 kg breskvi
– 1 kg mrkve
– 800 g šećera
– 40 g limunske kiseline
– 11 litara vode
Mrkvicu očistite i narežite na kolutiće debljine oko 0,5 cm i stavite kuhati u 3 l vode.
Za to vrijeme ogulite i očistite jabuke od koštica i narežite na kriške.
Kada mrkva omekša, dodajte jabuke i kuhajte 15-tak minuta. Breskve ogulite i odvojite koštice, a potom stavite na par minuta kuhati s jabukom i mrkvom.
Kada smjesa postane jako mekana, mrkvu i voće izvadite i usitnite u blenderu.
U vodu u kojoj se sve kuhalo dodajte 800 g šećera i još 8 l vode. Kada se šećer otopi, dodajte blendirano voće i mrkvu te kuhajte još 10-tak minuta, uz obiranje pjenice. Na kraju dodajte 40 g limunske kiseline.
Kao i kod svake pripreme soka, važno je boce prethodno zagrijati u pećnici, a poklopce prokuhati i dobro osušiti.
Jedan dio soka možete ostaviti s “mrvicama” voća i mrkve, a ako niste ljubitelj gustih sokova, možete ga dodatno procijediti. Naravno, i taj “nepotrebni” dio soka možete iskoristiti – u ispasiranu smjesu dodajte šećer i napravite zdrav i ukusan pekmez.
Boce napunite vrućim sokom, zatvorite ih i stavite u pećnicu na 100°C još 15-tak minuta. Ako ćete sok odmah konzumirati, dodatna radnja u pećnici nije potrebna.