Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Najnježniji jesenski desert: Kesteni u neodoljivo kremastom pireu
    • Posted on 25. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • Foto: canva
  • 5 načina kako ostati optimističan kada vam se čini da je sve protiv vas
    • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • Foto: freepik, pexels
  • Večernja čaša vina dio je vaše rutine? Otkrijte 5 jednostavnih rituala koji pomažu u opuštanju i poboljšavaju vaše zdravlje
    5 zdravih rituala koji su bolji od vaše večernje čaše vina
    • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
  • Odobrili nutricionisti: 10 namirnica koje će vam pomoći da bolje spavate
    • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • Foto: freepik, Pexels
  • 6 zdravih načina kako konzervu tune pretvoriti u proteinski obrok
    • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Prehrana 7 najzdravijih japanskih supernamirnica

    7 najzdravijih japanskih supernamirnica

    U zagrebačkoj Makronovi održana je radionica Japanska superhrana i njezine dobrobiti koju su prezentirali Seigo Okada, Miyuki Hosokawa i Fumi Takeuschi, predstavnici prestižnog makrobiotičkog instituta Seishoku Kyokai iz Osake

    • Posted on 19. veljače 2016.26. travnja 2019.
    • 6 min
    • Autor: Naturala.hr
    • Foto: bio&bio/ Ines Curman Martinko - Naturala.hr
    Total
    0
    Shares
    0
    0
    0
    Total
    0
    Shares
    0
    0
    0

    Japanska tradicionalna hrana simbol je predanosti, posvećenosti detaljima, ali i dugovječnosti te se tradicionalna japanska kuhinja, „Washoku“, nalazi na UNESCO-voj listi zaštićene kulturne baštine. Radi se o društvenom dobru zasnovanom na sklopu vještina, znanja, prakse i tradicije povezanih s proizvodnjom, obradom, pripremom i konzumacijom hrane. „Washoku“ je blisko povezan s respektom prema prirodi i održivom korištenju prirodnih resursa. Te su vrijednosti i danas u živoj svakodnevnoj primjeni, čak i u urbaniziranim japanskim sredinama visoke tehnološke razvijenosti, a posebice se poštuju tijekom blagdanskih razdoblja u godini.

    7 najzdravijih japanskih supernamirnica

    Foto: Ines Curman Martinko

    Obiteljski vođena kompanija Muso, izrasla iz makrobiotičke tradicije, predstavlja fascinantni svijet tradicionalne japanske hrane prema makrobiotičkim principima kroz suradnju s obiteljskim gospodarstvima i lokalnim uzgajivačima. Sve tradicionalne namirnice uzgajaju se prema najvišim standardima ekološke proizvodnje, čuvajući znanja koje se generacijama prenose s koljena na koljeno. Fascinantna je činjenica da se iste recepture i način proizvodnje, primjerice Okinawa Factor miso paste, čuvaju već 680 godina. Tradicionalni proizvodi poput misoa, tamarija, algi itd. predstavljaju svijet malih japanskih sredina gdje se još zadržala minuciozna manufaktura koja odiše posvećenošću, poniznošću i cjelovitim pristupom.

    Okinawa Factor – tradicija Japana dostupna i u Hrvatskoj

    Brand Okinawa Factor podržava Washoku vrijednosti te se kupcima u Hrvatskoj nudi zaista najbolje od tradicionalnih japanskih namirnica (miso, shoyu, zeleni čaj, udon tjestenina…) uzgojenih i prerađenih upravo prema sačuvanim tradicijama. U njihovoj se proizvodnji ne koriste nikakvi aditivi te sam proces dobivanja proizvoda traje čak i do nekoliko godina. Često se u procesu proizvodnje slijedi ciklus izmijene svih godišnjih doba jer se smatra da upravo ovaj krug izmijene energije u prirodi pomaže da se iz početne namirnice, djelovanjem prirodnih enzima, proizvede živa hrana s najvećom mogućom hranjivom vrijednošću. Upravo u vrijeme visoke tehnološke obrade hrane, gdje je cilj proizvesti velike volumene hrane što brže i sa što manje utjecaja iz prirode, ovi su proizvodi nužni za održavanje zdravlja i sklad našeg tijela s promjenama u prirodi.

    7 najzdravijih japanskih supernamirnica

    Foto: Ines Curman Martinko

    Njihova široka primjena u kuhinji te visoka nutritivna vrijednost i blagodati koje pružaju našem zdravlju, donijeli su im status japanske superhrane. Ime branda Okinawa Factor asocira na poznatu dugovječnost Japanaca s otoka Okinawe, koju uvelike duguju upravo svojoj uravntoteženoj tradicionalnoj prehrani.

    7 supernamirnica Okinawa Factor

    Miso je fermentirana pasta od soje (ili soje fermentirane sječmom ili rižom) i morske soli uz dodatak pokretačkog enzima koji. Sadrži žive enzime koji pomažu probavu, jačaju krv i osiguravaju ravnotežu složenih ugljikohidrata, esencijalnih masnoća, bjelančevina, vitamina i minerala. Miso neposredno pomaže probavljanje hrane, a potiče i izlučivanje probavnih sokova u želucu. Prirodne bakterije koje miso sadrži najpovoljnije potiču probavne organe u izbacivanju nepoželjnih mikroorganizama. Slanog je okusa te je izvrstan za začinjavanje juha (poznata miso juha), variva, namirnica s morskim algama i povrćem te za razne preljeve.

    7 najzdravijih japanskih supernamirnica

    Foto: Ines Curman Martinko

    Miso se dodaje na kraju kuhanja juhe, razmućen u malo vode, kad je povrće već skuhano. Juha ne smije ponovno zakipjeti jer će miso tako izgubiti svoje vrijedne sastojke i enzime. Jedna čajna žlica dostatna je za izradu jedne zdjelice juhe od 2,5 dl.
    Pastu od soje i riže/ječma koja tri godine fermentira u cedrenim bačvama proizvodi obitelj Kawasaki prema recepturi staroj 600 godina, koristeći samo najkvalitetnije sastojke iz ekološkog uzgoja.

    Umeboshi je vrsta voća (marelice) koja dozrijeva u lipnju, a porijeklom je iz Azije. U orijentalnoj medicini koristi se više od 2000 godina za jačanje želuca i crijeva te čišćenje krvi. Limunska kiselina kojom umeboshi obiluje pomaže rad jetre, pojačava izdržljivost i uklanja umor. Umeboshi šljive Okinawa Factor najviše su kvalitete, uzgojene na tradicionalan način u Japanu, ubrane isključivo ručno, sušene na suncu i fermentirane prirodnim putem. Dodatak shiso lišća održava lijepu crvenu boju umeboshi šljiva. Konzumacija 1-2 umeboshi šljive dnevno preporučuje se za regulaciju probave, zdravu funkciju želuca te jačanje cijelog tijela, posebice kod gripa i prehlada. Od umeboshi se radi i ocat koji daje izniman kiselo-slani okus salatama, a preporučuje se koristiti ga kao dodatak preljevima, za kiseljenje povrća te u kuhanim jelima jer čuva i pojačava intenzitet boje povrća.

    Tamari umak izrađen je od čiste soje, vode i morske soli bez dodatka pšenice te stoga predstavlja bezglutenski proizvod. Okinawa tamari proizveden je u Japanu na tradicionalni način fermentacijom u trajanju od minimalno jedne godine u drvenim bačvama od cedra. Dobar je izvor bjelančevina i aminokiselina, a zbog mikroorganizama koje sadrži pospješuje prirodnu fermentaciju koja pomaže probavu. Slanog je okusa i stoga se može upotrijebiti kao zamjena za sol u pripremanju mnogih jela od žitarica i povrća, ali i u proizvodnji hrane. Tamari ne sadrži gluten.

    7 najzdravijih japanskih supernamirnica

    Shoyu je tradicionalni japanski začin slanog okusa, pripravljen od soje i pšenice. Koristi se svakodnevno u kuhanju za začinjavanje jela. Okinawa shoyu pripravljen je u Japanu na tradicionalan način bez kemijskih dodataka. S obzirom na to da je kod takvog proizvoda fermentacija u potpunosti obavljena, nisu mu potrebni nikakvi umjetni dodaci ili konzervansi. Takvu prirodnu proizvodnju u svijetu je zadržalo još samo nekoliko malih proizvođača, a proizvodnja Okinawa soja sosa tijekom cijelog ciklusa fermentacije odvija se uz zvuke nježne japanske tradicionalne glazbe. Zbog raznolike upotrebe shoyu su preuzele i mnoge druge kuhinje svijeta. Može se upotrebljavati u pripremanju juha, variva, umaka, salata, pirjanog povrća itd.

    Kuzu je biljka iz porodice mahunarki koja raste divlje u planinama, a proizvod koji mi poznajemo je korijen veličine i do nekoliko metara. Bijeli škrob dobiven iz snažnog korijena kuzua u Japanu se od davnina cijeni kao hrana, ali i lijek. Upotrebljava se za zgušnjavanje variva, umaka, preljeva kao i za pripravljanje toplog napitka. Kuzu je učinkovit za jačanje organizma kod prehlada, neuralgija i reume jer ublažava upalu i snižava temperaturu. Kuzu sadrži veliku količinu izoflavona koji opuštaju mišiće i krvne žile, a posebno je učinkovit za regulaciju probave te podržava pravilan rad želuca i crijeva.

    Alge Okinawa Factor (kombu, arame, nori…) uzgajaju se u zaštićenom području nacionalnog parka Iseshima te su iznimno čiste i kvalitetne. Alge su bogatije mineralima od bilo koje druge vrste namirnica, a također su vrlo bogate vitaminom C, tiaminom, riboflavinom, niacinom i beta-karotenom. Morske su alge bogate i bjelančevinama i vlaknima, a sadrže vrlo malo masnoća. No, one su također odlični "čistači" organizma i stoga pogodne za detoksikacijske tretmane.

    Matcha je japanski premium zeleni čaj u prahu kakav se stoljećima koristi u japanskim čajnim ceremonijama. Grmovi zelenog čaja rastu u hladovini jer se tako potiče sinteza klorofila i povećava razina aminokiselina. Iznimno je snažan antioksidans, a sadrži i amino kiselinu L-teanin koja aktivira osjećaj smirenosti, fokusiranosti i relaksacije. Blagi je stimulans koji podiže razinu „održive energije“ bez naglih oscilacija pa je idealan napitak za početak dana. Potiče metabolizam i brže sagorijevanje masnoća te je bogat mnogim nutrijentima. Ne čudi stoga što je upravo matcha najpopularniji nutricionistički trend u 2016. godini.

     

     

    Total
    0
    Shares
    0
    0
    0
    Prethodni članak

      Uspješno izvedena rekonstrukcija uške 3D organom

      • Posted on 17. veljače 2016.9. siječnja 2025.
      • Autor: Naturala.hr
      Pročitaj
      Sljedeći članak

        Testirajte svoje vidno polje u Poliklinici Ghetaldus

        • Posted on 19. veljače 2016.9. siječnja 2025.
        • Autor: Naturala.hr
        Pročitaj
        Pročitaj i ovo
        Pročitaj

          Odobrili nutricionisti: 10 namirnica koje će vam pomoći da bolje spavate

          • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
          • 3 min
          • Autor: Naturala.hr
          • Foto: freepik, Pexels
          Pročitaj
          • Nutricionisti savjetuju

          6 zdravih načina kako konzervu tune pretvoriti u proteinski obrok

          • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
          • 3 min
          • Autor: Naturala.hr
          • Foto: Pexels
          Pročitaj
          • Fitness i joga

          Ne možete se natjerati na trening? Možda razlog nije volja, nego osobnost

          • Posted on 24. listopada 2025.23. listopada 2025.
          • 3 min
          • Autor: Naturala.hr
          • Foto: pexels
          Pročitaj
          • Zdravi recepti

          Protuupalni muffini od bademovog maslaca sa samo 3 sastojka

          • Posted on 23. listopada 2025.23. listopada 2025.
          • 2 min
          • Autor: Naturala.hr
          • Foto: Pexels
          Pročitaj
          • Superhrana

          7 najzdravijih načina kako iskoristiti sjemenke bundeve

          • Posted on 21. listopada 2025.21. listopada 2025.
          • 3 min
          • Autor: Naturala.hr
          • Foto: Pexels
          Pročitaj
          • Dugovječnost

          Pravilo 30 minuta: Mala navika, ali velika razlika za vaše zdravlje

          • Posted on 21. listopada 2025.21. listopada 2025.
          • 2 min
          • Autor: Naturala.hr
          • Foto: kaboompics
          Pročitaj
          • Dugovječnost

          Nedostatak ovog vitamina ugrožava srce i metabolizam – provjerite imate li ga dovoljno

          • Posted on 20. listopada 2025.20. listopada 2025.
          • 3 min
          • Autor: Naturala.hr
          • Foto: pexels
          Pročitaj
          • Nutricionisti savjetuju

          Najbolji izvori proteina za vegetarijance – kako unijeti dovoljno proteina bez mesa

          • Posted on 20. listopada 2025.20. listopada 2025.
          • 2 min
          • Autor: Naturala.hr
          • Foto: Pexels
          Poliklinika Sinteza
          Poliklinika Sinteza
          Najnovije
          • Zbogom, podočnjaci: 5 prirodnih pomagača iz smočnice

            • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
            • 2 min
            • Foto: Pexels
            Pročitaj
          • Ne možete se natjerati na trening? Možda razlog nije volja, nego osobnost

            • Posted on 24. listopada 2025.23. listopada 2025.
            • 3 min
            • Foto: pexels
            Pročitaj
          • Frankfurt – grad koji će vam se uvući pod kožu bez puno filozofije

            • Posted on 23. listopada 2025.23. listopada 2025.
            • 4 min
            • Foto: Pexels
            Pročitaj
          • Protuupalni muffini od bademovog maslaca sa samo 3 sastojka

            • Posted on 23. listopada 2025.23. listopada 2025.
            • 2 min
            • Foto: Pexels
            Pročitaj
          • Dr. Nina Kello: „Bol i ukočenost nisu normalan dio starenja – tijelo nam time uvijek nešto poručuje“

            • Posted on 23. listopada 2025.23. listopada 2025.
            • 6 min
            • Foto: Freepik, canva, Poliklinika Sinteza
            Pročitaj
          Izdvojeno
          • 1
            Najnježniji jesenski desert: Kesteni u neodoljivo kremastom pireu
            • Posted on 25. listopada 2025.24. listopada 2025.
            • Foto: canva
          • 2
            5 načina kako ostati optimističan kada vam se čini da je sve protiv vas
            • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
            • Foto: freepik, pexels
          • Večernja čaša vina dio je vaše rutine? Otkrijte 5 jednostavnih rituala koji pomažu u opuštanju i poboljšavaju vaše zdravlje 3
            5 zdravih rituala koji su bolji od vaše večernje čaše vina
            • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
            • Foto: Pexels
          • 4
            Odobrili nutricionisti: 10 namirnica koje će vam pomoći da bolje spavate
            • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
            • Foto: freepik, Pexels
          • 5
            6 zdravih načina kako konzervu tune pretvoriti u proteinski obrok
            • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
            • Foto: Pexels

          Newsletter

          Prijavite se na naš newsletter

          PRATITE NAS
          0
          0
          Najnovije objave
          • Donošenje odluka: Kada prihvatiti okolnosti, a kada napraviti promjenu?
            • Posted on 23. listopada 2025.23. listopada 2025.
            • Foto: Pexels
          • Egzosomi – revolucija u regeneraciji kože i poticanju rasta kose
            • Posted on 23. listopada 2025.22. listopada 2025.
            • Foto: freepik, humed pharma
          • Je li vrijeme za postavljanje granica? Evo kako to učiniti u 3 koraka
            • Posted on 22. listopada 2025.22. listopada 2025.
            • Foto: unsplash
          • Možemo li promijeniti loše navike, i zamijeniti ih onima zdravima?
            • Posted on 22. listopada 2025.22. listopada 2025.
            • Foto: mEDIKOR
          O nama
          • Impressum
          • Opći uvjeti korištenja
          • Pravila privatnosti i politika kolačića
          • Kontakt
          Naturala.hr
          • Zdravlje
          • Prehrana
          • Mindfulness
          • Odnosi i veze
          • Ljepota
          • Lifestyle
          • Majčinstvo
          • Ekologija i održivost
          • Aktualno
          COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

          Upiši traženi pojam i stisni Enter.