Kad je život gorak, ima li boljeg lijeka od čokolade? Kad ide dobro, uz čokoladu ide još bolje…
Naturalci su bez odgađanja odlučili ovu tortu napraviti za vikend. Vodili smo se mišlju – padat će kiša, nema odlaska u prirodu – ne preostaje ništa drugo nego u toplini doma (ako nam puste grijanje, naravno) uživati u klopi.
Upute su tu, točne omjere pronaći ćete na www.kuhari.com – javite nam kako je ispalo!
Nego, na posao!
Čokoladna torta s lješnjacima
– Čokoladu i maslac otopite na pari.
– Jaja pjenasto umutite sa melasom (može i šećerom). Ako imate (meni ponestalo:)) slobodno ulijte i malo likera npr. Monin od lješnjaka.
– U jaja lagano dodajte usitnjene lješnjake i čokoladu ali nakon što se malo ohladila.
– Kalup za tortu premažite maslacem i ulijte smjesu.
– Pecite u duploj posudi (vruća voda do 1/3 kalupa od torte) i poklopite alu folijom. Bilo bi dobro kada bi kalup, u kojemu je smjesa, obložili alu folijom i s doljnje strane kako smjesa ne bi iscurila. Tortu pecite 55 min na 160 °C.
Creme Anglais
– U lonac stavite vrhnje za šlag i upalite slabiju vatru. Unutra ubacite i sjemenke vanilije (unutrašnjost istružemo vrhom noža). Polako mješajte dok se smjesa ne zagrije-ne smije zakipiti.
– U međuvremenu pjenasto istucite žutanjke sa smeđim šećerom.
– Žutanjke temperirajte lagano dodavajući jednu trećinu smjese vanilije i slatkog vrhnja, stalno miješajući.
Dobar tek vam žele