Htjeli biste napraviti savršenu rođendansku tortu, ali vaše vas amaterske vještine u tome ograničavaju? U tome vam mogu pomoći vaši i naši prijatelji Kuhari.com! Uz ovu ukusnu tortu Nikoline Dianežević vaše rođendansko slavlje ostat će u sjećanju svih zahtjevnih sladokusaca.
Za 16 osoba potrebno je sljedeće:
Sastojci:
Biskvit
– 30 g brašna
– 1 žličica praška za pecivo
– 1 prstohvat soli
– 100 g mljevenih badema
– 100 g šećera
– 1 limun (korica)
– 3 jaja
– 50 g maslinovog ulja
– 100 g zamrznutih malina
Žele od malina
300 g odmrznutih malina
45 g šećera
3 listića želatine
Čokoladni mousse
– 150 g mliječne čokolade
– 150 g tamne čokolade
– 95 ml mlijeka
– 495 ml vrhnja za šlag
– 3 žumanjaca
– 30 g šećera
Priprema:
Biskvit
Prosijati brašno i prašak za pecivo, dodati sve ostale sastojke za biskvit osim malina, dobro izmiješati mikserom pa miksati još 2 min na najvećoj brzini.
Smjesu izliti u kalup promjera 26 cm koji je na dnu obložen papirom za pečenje.
Poravnajte i po njoj ravnomjerno pospite zamrznute, malo razmrvljene maline.
Pecite oko 20-25 min na 170°C (prethodno ugrijano) te ohladite. Odvojite nožićem od kalupa.
Žele od malina
Maline usitnite u blenderu i protisnite kroz fino cjedilo da odstranite koštice.
Namočite želatinu da omekša.
U lončiću zagrijte pasirane maline sa šećerom, a kad provrije maknite s vatre i u tome otopite ocijeđenu želatinu.
Malo ohladite, a zatim izlijte u okruglu metalnu posudu obloženu prozirnom folijom te stavite u zamrzivač da se zaledi.
Žele treba ispasti kao lagana kupola pa obratite pažnju pri odabiru zdjele.
Čokoladni mousse
Zagrijte mlijeko s cca 95 ml vrhnja.
Žumanjce pjenasto istucite sa šećerom, ulijte provrelo mlijeko s vrhnjem pa dobro izmiješajte pjenjačom (mlijeko treba dodavati pomalo kako se žumanjci ne bi skuhali!).
Smjesu potom stavite u lonac na pari te miješajući zagrijavajte dok se ne počne zgušnjavati (cca 15 min).
Maknuti s vatre i odmah dodati fino sjeckanu čokoladu (70% kakaa) i miješati dok se ne otopi i poveže s kremom.
Na kraju u još lagano vruću smjesu umiješati čvrsti šlag (tučen od preostalog vrhnja za šlag, cca 400 ml).
Slaganje
Biskvit staviti na pladanj, na njega preokrenite žele pomoću folije, maknite foliju te oko biskvita zatvorite podesivi obruč za torte. Premazati čokoladnim mousseom i poravnati.
Staviti na minimalno 4 sata (najbolje preko noći) u hladnjak, a zatim odvojiti obruč te tortu ukrasiti po želji.