Balkanska jela na veganski način. Na prvi pogled zvuči kontradiktorno, jer svi znamo da na Balkanu nema dobrog jela ako nije i meso u njemu, zar ne? No, tu bismo se većina ipak prevarili jer meso je nekada na stolovima naših baka i djedova zapravo bilo rijetkost, a mnoga su jela iz ove regije zapravo temeljena na biljnoj bazi.
Upravo su, među inim, to shvatili i Jelena Cvetković Šarkanović i Igor Šarkanović, bračni par koji živi u Beču i promovira prednosti veganske prehrane i načina života. Jelena je rodom iz Slovenije, a Igor iz Bosne i Hercegovine, a osim što su autori portala Bite with Zest (Zagrizi s užitkom) veliku su pozornost izazvali upravo sa svojom kuharicom Balkan VEGAN.
“Suprug Igor po zanimanju je programer, a dolazi iz Tuzle. Ja sam po struci dizajnerica, odrasla u Novom Mestu. Oboje volimo istraživati svoje potencijale, pa smo se tako prvi put sreli na jednom silence retreatu u Sloveniji. Obitelj smo osnovali u Beču, gdje nam se prije 12 godina rodio sin Bor. Bor je vegan od rođenja i veliki ljubitelj životinja. Posebnu ljubav ima prema pticama. Do nedavno je, tako, njegova najdraža životinja bila kokoš. Uz rukomet, Bor je i strastveni natjecatelj u slaganju Rubikove kocke“, predstavlja nam Jelena svoju malu, ali složnu obitelj.
Ona je prije 25 godina prestala jesti meso iz suosjećanja prema životinjama. Igor je, pak, prestao jesti meso iz zdravstvenih razloga – naime, kada se u mladosti suočio s dijagnozom raka počeo je istraživati zdraviji način prehrane. Dogodilo se i da je njihov sin Bor s četiri mjeseca dobio alergiju koja se manifestirala na koži kao veliki svrbež i crvenilo. Kada su njegovi roditelji iz prehrane izbacili sve proizvode koji sadržavaju mlijeko, alergija se skroz povukla i nestala. To ih je dodatno motiviralo da svi zajedno pređu na potpuno biljnu prehranu. Istodobno, istražujući o veganstvu, sve više su otkrivali činjenice o dobrobiti biljne prehrane za zdravlje, o okrutnim stvarima koje se događaju životinjama u mliječnoj i mesnoj industriji te o velikom uništavanju prirode uzrokovanom masovnim uzgojem stoke. A tada su otkrili, zvuči sudbinski, i da je njihov sin Bor rođen 1. studenog, na Svjetski dan veganstva!
“Veganstvo nije samo prehrana, već način života koji odražava naše vrijednosti – brigu o zdravlju, okolišu i životinjama. Ne želimo iskorištavati životinje niti ih jesti, jer vjerujemo kako svako živo biće zaslužuje život u skladu sa svojom prirodom. Bor od rođenja odrasta na biljnoj prehrani, ali ga nikada nismo prisiljavali. Kada je bio u vrtiću, pitali su me kako objašnjavam djetetu zašto on jedini ne jede meso. Međutim, Bor se nije bavio tim pitanjem, nego ga je nešto drugo zanimalo: “Zašto djeca vole pile, a onda ga jedu?” Njegovo razmišljanje je jednostavno – ako nekoga voliš, ne želiš ga pojesti. Primijetila sam da mnoga djeca ni ne znaju odakle meso dolazi i da jedu dijelove tijela možda svoje najdraže životinje. Kroz odrastanje, Bor je sam osvijestio važnost veganstva i jednostavno ne može zamisliti da pojede dio neke životinje“, objašnjava nam Jelena.
Kroz svoj portal Bite with Zest dijele svoju životnu priču i iskustvo, recepte na biljnoj bazi te savjete kako voditi veganski način života. No, zanimanje javnosti najviše je izazvala ipak njihova kuharica Balkan VEGAN.
“Znali smo da će ime Balkan VEGAN izazvati znatiželju, posebno jer ljudi povezuju Balkan s velikim mesnim obrocima. No to nije uvijek bilo tako. Kada sam istraživala materijal za knjigu i razgovarala sa starijima o njihovim jelima iz djetinjstva i navikama, shvatila sam da je meso nekada bilo na stolu samo povremeno. Većinom se jelo povrće, žitarice, mahunarke i voće. Tako smo kroz knjigu Balkan VEGAN željeli pokazati da su mnoga balkanska jela već u osnovi na biljnoj bazi ili se lako mogu prilagoditi. Da je knjiga dostupna na četiri jezika pokazuje veliko zanimanje za pristup veganskoj prehrani, a naručiti ju možete preko našeg portala ili kupiti u knjižarama Školska knjiga i Planetopija“, dodaje naša sugovornica.
Njihova je publika i pratitelji na društvenim mrežama raznolika – veliki dio dolazi iz zemalja Balkana, ali i iz drugih dijelova Europe i svijeta, jer ljude sve više zanima veganska prehrana. I Jelena ističe kako se svijest ljudi diljem svijeta o zdravoj i veganskoj prehrani sve više mijenja i razvija, pa tako i na Balkanu. Sve je veća svijest o nasilju prema životinjama i iskorištavanju u prehrambenoj industriji, pa sve više ljudi prelazi na vegetarijansku ili vegansku prehranu iz zdravstvenih razloga, ekološke osviještenosti ili etičkih uvjerenja.
“Danas je lakše nego ikada biti vegan! Ponuda biljnih proizvoda raste, restorani nude više opcija, a informacije su lako dostupne. Najveći izazov je možda društveni aspekt i organizacija – ljudi su često vezani za prehrambene navike i ne znaju kako i gdje bi počeli s veganskom prehranom. No, mi vjerujemo kako je ključ u edukaciji i inspiraciji, zato i dijelimo svoja iskustva i znanje. Kroz naš blog, društvene mreže, kuharicu i radionice dijelimo recepte, savjete i priče koje pokazuju koliko veganska prehrana može biti ukusna, jednostavna i pristupačna. Također, sudjelujemo na kulinarskim showovima i edukativnim događanjima gdje uživo pokazujemo kako pripremiti veganska jela koja su istodobno ukusna i nutritivno uravnotežena. Na tim događanjima sudjelujemo svi kao obitelj: Igor, Bor i ja, koji na svoj jedinstven način dijeli svoja razmišljanja o veganstvu. Uvijek je zabavno čuti njegove misli o izazovima s kojima se susreće u društvu, kao i kako mladi danas doživljavaju izbor veganske prehrane“, ističe Jelena.
I u 2025. godini imaju u planu razne radionice, kuharske showove i evente po Europi. Posebno priželjkuju i neke radionice u Hrvatskoj pa bi voljeli da im se jave svi koji imaju neke lokacije ili događaje na kojima bi se uklopila i njihova radionica. Ističu kako su otvoreni za suradnju i vesele se novim prilikama za zajedničko stvaranje i povezivanje. Jer njihov je primarni cilj, ipak, povezati ljude kroz hranu te ljubav prema životinjama i pokazati im da veganstvo može biti zabavno, ukusno i dostupno svima. ‘Passion for life, compassion for the animals’!