Srce i mozak su nesumnjivo dva najvažnija organa našeg tijela. Srećom, briga o jednom nehotice teži drugom. Jednostavan način da podržimo mozak i srce je konzumacija hrane bogate hranjivim sastojcima – i ne, nije sve u voću i povrću. Prema neuroznanstvenici i istraživačici neurodegenerativnih bolesti, dr. Kristen Willeumier, tamna čokolada jedna je od najsnažnijih funkcionalnih namirnica koju možemo dodati svojoj prehrani.
Prije svega, koja je veza srca i mozga?
“Kada razmišljamo o povezanosti srca i mozga, razmišljamo o svojim krvnim žilama”, kaže Willeumier. “U našem mozgu imamo 400 kilometara krvnih žila i 60 000 kilometara krvnih žila u cijelom tijelu. Ova su dva sustava apsolutno povezana.” Tjelovježba, upravljanje stresom i, naravno, prehrana, mogu igrati ulogu u zaštiti mozga i srca. Jedna od njezinih omiljenih je tamna čokolada.
Blagotvornost crne čokolade za srce i mozak
Tamna čokolada bogata je antioksidansima, zvanim polifenoli, koji pružaju protuupalno djelovanje i u tijelu i u mozgu. “Može prijeći krvno-moždanu barijeru i pomoći u zaštiti neurona u mozgu“, kaže doktorica. Flavonoidi u tamnoj čokoladi također potiču ekspresiju neurotrofičnog faktora (BDNF) izvedenog iz mozga, koji je protein odgovoran za neurogenezu.
Drugim riječima, konzumacija tamne čokolade može pokrenuti kemijske reakcije u mozgu koje pomažu u rastu novih moždanih stanica. Ipak, ne bilo koje moždane stanice. Prema Willeumier, rast se događa u “području mozga zvanom hipokampus, koje je odgovorno za učenje i pamćenje“. Zato čokolada može smanjiti rizik od razvoja kognitivnog pada ili Alzheimerove bolesti.

“Druga sjajna stvar kod tamne čokolade je što pomaže oslobađanju dušikovog oksida”, dodaje ona, “što osigurava obilnu opskrbu mozga protokom krvi bogate kisikom.” Kroz ovaj mehanizam jedenje tamne čokolade može pomoći u snižavanju krvnog tlaka. “Imala sam pacijente koji su bili potpuno šokirani koliko im je pao krvni tlak kad su svakodnevno konzumirali tamnu čokoladu”, kaže.
Kako uživati u tamnoj čokoladi?
Tamna čokolada obično ima malo šećera, tako da može zadovoljiti žudnju za slatkim, a da značajno ne promijeni razinu šećera u krvi. Uključivanje u svakodnevnu prehranu jednostavno je, ali vjerojatno vam to ni ne trebamo dodatno pojašnjavati.
Evo samo nekoliko načina za uživanje:
- Pojedite kvadrat tamne čokolade.
- Dodajte žličicu kakao praha u smoothie ili zobene pahuljice.
- Za doručak pojedite kvadratić tamne čokolade na tostu.
- Napravite tartufe od tamne čokolade.
- Sljedeći put kad budete uživali u čokoladi, znajte da činite nešto dobro za svoje srce i mozak, ali naravno, bez pretjerivanja!
Pročitaj i ovo:
- Čokolada i avokado u zagrljaju po receptu Gordona Ramsaya
- Ti si moja čokolada: Tartufi s čili iznenađenjem koji će osvojiti vaše nepce
- Koju odabrati? Mliječna ili tamna čokolada, pitanje je sad!
Naturala Life br. 12
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!








