Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Frankfurt – grad koji će vam se uvući pod kožu bez puno filozofije
    • Posted on 23. listopada 2025.23. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
  • Protuupalni muffini od bademovog maslaca sa samo 3 sastojka
    • Posted on 23. listopada 2025.23. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
  • Dr. Nina Kello: „Bol i ukočenost nisu normalan dio starenja – tijelo nam time uvijek nešto poručuje“
    • Posted on 23. listopada 2025.23. listopada 2025.
    • Foto: Freepik, canva, Poliklinika Sinteza
  • Donošenje odluka: Kada prihvatiti okolnosti, a kada napraviti promjenu?
    • Posted on 23. listopada 2025.23. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
  • Egzosomi – revolucija u regeneraciji kože i poticanju rasta kose
    • Posted on 23. listopada 2025.22. listopada 2025.
    • Foto: freepik, humed pharma
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Prehrana Zdravi recepti Špageti sa škampima na buzaru

  • Zdravi recepti

Špageti sa škampima na buzaru

Osim što fino kuha i prekrasno fotografira, Maja nas i savjetuje kako na peškariji prepoznati svježe škampe.

  • Posted on 9. rujna 2011.7. listopada 2019.
  • 4 min
  • Autor: Maja Matus
  • Foto: Maja Matus
Total
16
Shares
16
0
0
Total
16
Shares
16
0
0

Buzara je tradicionalni dalmatinski umak pripremljen od bijelog vina, češnjaka i peršina „na crveno“. Ako ste se ikada pitali šta to domaćim ljudima u Dalmaciji znače izrazi „na crveno“ i „na bilo (na bijelo)“, vrijeme je da vam netko kaže da je „na crveno“ tradicionalni način spremanja brujeta, špageta, rižota i općenito sve ribe jer uključuje dodatak soka od rajčice, a najčešće koncentrata rajčice u umak, koji jelo oboji u crveno. Izraz „na bilo“ nešto je novijeg datuma i uključuje dodatak slatkog vrhnja za kuhanje. Finog, laganog okusa, ali i masno.

Ako ste se ikada susreli s dalmatinskim restoranima, zasigurno ste primjetili da nema restorana koji vam neće ponuditi buzaru. Buzara je u restoranima najčešće naručivano jelo, ali pored jastoga sa grilla i riblje plate, najskuplje jelo koje zaista možete brzo pripremiti kod kuće.

Na ovom jelu sam odrasla i veliki sam ljubitelj škampa, a moja baka mi ih je znala  često spremati ljeti. Uvijek dodajem luk u umak jer mi je buzara na taj način boljeg, punijeg okusa, a dok se kuha jednostavno ćete uživati u mirisima bijelog vina i škampa koji će obogatiti svaki kutak vaše kuhinje. Pritom ćete se pitati odakle stiže taj divni miris koji nikada niste okusili i zazubice će vam rasti. A onda, kada je jelo napokon servirano ispred vas, zar nije divno šta je ovo jedno od rijetkih jela koje možete jesti rukama i pritom biti dijete dok se igrate hranom u svom tanjuru?
 
Budite sigurni da ste upotrijebili domaće maslinovo ulje ili ako isto nemate, barem da ulje bude dobre kvalitete, kao i vino. Naravno, i da škampi budu svježi, pa preferiram kupiti ih još dok su živi.
 
Prvi puta kada sam M. poslala na peškariju (ribarnicu) da kupi škampe, nastala je prava avantura jer nekoga ko nema domaći naglasak lako je privarit i svježe zaminit za zaleđene. Doma vas dočekaju škampi iz leda ulovljeni prije tkoznakoliko dana, pa vas čeka i borba s prodavačicom za povrat novca jer kg škampa košta oko 80 kn i niste spremni popustiti. Na kraju dobijete svježe škampe jer je domaće ljude teško privarit, a sve se to na kraju isplati da bi imali fini ručak, koji ste naravno platili iz svog džepa. Svježi škampi imaju lijepu narančastu boju, dok zaleđeni škampi u gornjem dijelu tijela poplave/pomodre pa budu zelenkasti. Već znate po tome da ulov nije jutrošnji i da su čekali na ledu dok se ne prodaju (a šta prodavači često rade. Naime, kada je liti lipo vrime, škampa ima u obilju i onda ne budu skuplji od 40 po kilogramu. Na lošije vrime nitko ne ide u škampe pa se prodaju ka suho zlato). 
Dakle, ako se ikada nađete na peškariji, obratite pažnju na boju škampa 🙂
Spremni? 
 
 
Špageti sa škampima na buzaru
(za dvije osobe)
 
Potrebni sastojci:
 
•         500 g svježih škampa, neočišćenih
•         300 g špageta
•         400 ml suhog bijelog vina
•         1 glavica luka, krupnije narezana
•         3 režnja češnjaka, sitnije narezana
•         60 ml maslinovog ulja, domaćeg
•         2 žlice koncentrata rajčice ili soka od rajčica
•         2 manje svježe rajčice, krupnije narezane
•         ½ limuna, krupnije narezanog
•         40 g krušnih mrvica
•         1 vezica svježeg peršina, sitnije narezanog
•         sol, svježe mljeveni crni papar
 
 
 Priprema:
 
Škampe operite pod mlazom hladne vode pa im očistite crvene „brčiće“ ako želite. Možete ih i očistiti ili očistiti samo dio, ali ja ih preferiram kuhati cijele jer je u tome cijela čar ovog jela.
U manjem loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte krupnije narezani luk pa dinstajte dok luk ne poprimi kristalno bijelo-žutu boju. Dodajte cijele škampe pa ih popržite par minuta bez tekućine, tek toliko da puste miris. Miješajte cijelo vrijeme kako vam luk ne bi izgorio.
Dodajte sjeckani češnjak, peršin, malo soli, koncentrat rajčice i cijelu količinu bijelog vina. Kuhate povremeno protresajući loncem oko 20-30 minuta na srednje jakoj vatri.
Kada su škampi kuhani, dodajte sjeckane rajčice i limun, te krušne mrvice. Dodajte cijele špagete pa kuhajte dok vam se špagete ne skuhaju al dente.
Provjerite slanoću prije nego skinete buzaru s vatre. Ako želite, dodajte još krušnih mrvica za gušći umak, još peršina, soli.
Skuhane špagete s škampima podijelite u dvije zdjelice i pospite s svježe mljevenim crnim paprom, s peršinom ili parmezanom. Poslužite odmah dok  je jelo još toplo.
Jednom kada je jelo ispred vas, dajte mašti na volju i budite jednom dijete za stolom. Dopustite da vam se umak cijedi niz ruke dok čistite repove škampi i pritom uživajte u svakoj minuti predivnog tradicionalnog Dalmatinskog jela 🙂
 
 
Napisala: Maja Matus
www.dalmatiagourmande.blogspot.com
 

 

Total
16
Shares
16
0
0
Prethodni članak

    Zdravo kao – jabuka? Možeš si misliti!

    • Posted on 8. rujna 2011.7. listopada 2019.
    • Autor: Olga Horvat
    Pročitaj
    Sljedeći članak

      Što učiniti s tom alojom?

      • Posted on 10. rujna 2011.9. siječnja 2025.
      • Autor: Andrea Šitum, urednica
      • Foto: Andrea Šitum
      Pročitaj
      Pročitaj i ovo
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Protuupalni muffini od bademovog maslaca sa samo 3 sastojka

      • Posted on 23. listopada 2025.23. listopada 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: Pexels
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Sočan kruh od bundeve s hrskavim preljevom – okus jeseni koji se pamti

      • Posted on 13. listopada 2025.13. listopada 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: canva
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Bundeva je kraljica jeseni, a ova dva namaza ćete obožavati

      • Posted on 7. listopada 2025.7. listopada 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: kaboompics, canva
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

      • Posted on 6. listopada 2025.6. listopada 2025.
      • 7 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: pexels
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Zdravo, brzo i za prste polizati: Losos s pečenom mrkvom i pistacijama

      • Posted on 3. listopada 2025.3. listopada 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: canva, Pexels
      Zdjela s kriškama dehidriranih jabuka, savršen primjer kako dehidrirati jabuke kod kuće
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Kako dehidrirati jabuke za uživanje u njihovom slatkom, jesenskom okusu

      • Posted on 3. listopada 2025.2. listopada 2025.
      • 3 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: canva
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Heljdoto s gljivama – alternativa običnom rižotu koja će vas oduševiti

      • Posted on 2. listopada 2025.2. listopada 2025.
      • 1 min
      • Autor: naturala.hr
      • Foto: canva
      Domaći crumble od zobi, oraha i bobičastog voća poslužen na pladnju
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Zdravlje u svakom zalogaju: Crumble od oraha koji osvaja na prvi griz

      • Posted on 25. rujna 2025.25. rujna 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: freepik, kaboompics
      Poliklinika Sinteza
      Poliklinika Sinteza
      Najnovije
      • Je li vrijeme za postavljanje granica? Evo kako to učiniti u 3 koraka

        • Posted on 22. listopada 2025.22. listopada 2025.
        • 3 min
        • Foto: unsplash
        Pročitaj
      • Možemo li promijeniti loše navike, i zamijeniti ih onima zdravima?

        • Posted on 22. listopada 2025.22. listopada 2025.
        • 2 min
        • Foto: mEDIKOR
        Pročitaj
      • Prirodni vodič kroz njegu kože: sastojci koje vrijedi imati u rutini

        • Posted on 22. listopada 2025.22. listopada 2025.
        • 6 min
        • Foto: pexels, canva
        Pročitaj
      • Meditacija ili tehnike disanja: Što je bolje za smanjenje stresa?

        • Posted on 22. listopada 2025.21. listopada 2025.
        • 2 min
        • Foto: Pexels
        Pročitaj
      • Otkrijte 5 ključnih znakova da previše hidratizirate lice te naučite kako vratiti ravnotežu i zaštititi svoju kožu

        5 znakova da previše hidratizirate lice – i kako pronaći ravnotežu

        • Posted on 22. listopada 2025.21. listopada 2025.
        • 2 min
        • Foto: Pexels
        Pročitaj
      Izdvojeno
      • 1
        Frankfurt – grad koji će vam se uvući pod kožu bez puno filozofije
        • Posted on 23. listopada 2025.23. listopada 2025.
        • Foto: Pexels
      • 2
        Protuupalni muffini od bademovog maslaca sa samo 3 sastojka
        • Posted on 23. listopada 2025.23. listopada 2025.
        • Foto: Pexels
      • 3
        Dr. Nina Kello: „Bol i ukočenost nisu normalan dio starenja – tijelo nam time uvijek nešto poručuje“
        • Posted on 23. listopada 2025.23. listopada 2025.
        • Foto: Freepik, canva, Poliklinika Sinteza
      • 4
        Donošenje odluka: Kada prihvatiti okolnosti, a kada napraviti promjenu?
        • Posted on 23. listopada 2025.23. listopada 2025.
        • Foto: Pexels
      • 5
        Egzosomi – revolucija u regeneraciji kože i poticanju rasta kose
        • Posted on 23. listopada 2025.22. listopada 2025.
        • Foto: freepik, humed pharma

      Newsletter

      Prijavite se na naš newsletter

      PRATITE NAS
      0
      0
      Najnovije objave
      • Pauza u vezi može donijeti jasnoću ili samo odgoditi prekid. Saznajte kako je pravilno provesti i izbjeći zamke koje vode do kraja veze
        Pauza u vezi: Spas za odnos ili samo produženje agonije?
        • Posted on 22. listopada 2025.21. listopada 2025.
        • Foto: Pexels
      • 7 najzdravijih načina kako iskoristiti sjemenke bundeve
        • Posted on 21. listopada 2025.21. listopada 2025.
        • Foto: Pexels
      • 7 znanstveno dokazanih načina za oslobađanje od stresa u samo 10 minuta
        • Posted on 21. listopada 2025.21. listopada 2025.
        • Foto: Pexels
      • Pravilo 30 minuta: Mala navika, ali velika razlika za vaše zdravlje
        • Posted on 21. listopada 2025.21. listopada 2025.
        • Foto: kaboompics
      O nama
      • Impressum
      • Opći uvjeti korištenja
      • Pravila privatnosti i politika kolačića
      • Kontakt
      Naturala.hr
      • Zdravlje
      • Prehrana
      • Mindfulness
      • Odnosi i veze
      • Ljepota
      • Lifestyle
      • Majčinstvo
      • Ekologija i održivost
      • Aktualno
      COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

      Upiši traženi pojam i stisni Enter.