Ujutro žurite, ubacite bananu u blender, dodate malo bobičastog voća, možda žlicu kakaa – i osjećate se kao da ste napravili nešto dobro za svoje zdravlje. No studija sa UC Davisa mogla bi poremetiti sve što ste mislili da znate o zdravim smoothie kombinacijama.
Naime, ispostavilo se da banane – najčešći sastojak smoothieja – mogu drastično smanjiti apsorpciju flavanola, moćnih antioksidansa koji čuvaju srce, mozak i krvne žile. Zvuči kao loša vijest za sve nas koji smo ovisni o kremastom banana-smoothieju, no evo što o tome misle stručnjaci.
Zašto su flavanoli uopće vrijedni naše pažnje
Ako ste ikad posegnuli za tamnom čokoladom jer ste „čuli da je dobra za srce“, zapravo ste posegnuli za flavanolima. To su spojevi zbog kojih se osjećate bolje, imate više energije, a mozak radi bistrije. Sportska nutricionistica Morgan Walker uspoređuje ih s „mini zaštitarima“ krvnih žila i mozga – čuvaju tlak, smanjuju upale i dugoročno štite pamćenje. Zato nije čudno što ih mnogi pokušavaju svakodnevno unijeti kroz smoothie.
Kako banana sabotira flavanole – i trebamo li ju izbaciti?
Banana je zapravo ‘žrtveno janje’ u ovoj priči. Ona sama po sebi nije „loša“ – ali sadrži enzim PPO, isti onaj zbog kojeg jabuke posmeđe. Kad je izblendate s namirnicama bogatima flavanolima (kakao, borovnice, jabuke), taj enzim ih jednostavno – deaktivira. Rezultat? Tijelo apsorbira i do 84% manje flavanola. Dakle, smoothie je i dalje ukusan i hranjiv, samo ne donosi onoliko antioksidativnih koristi koliko mislite.

Ako ste dosad smoothie koristili kao glavni izvor flavanola, možda je vrijeme da razmislite o zamjeni. Ali ako vam je smoothie samo jedan dio prehrane, i jedete kakao, čokoladu, jabuke ili bobičasto voće i u drugim obrocima – onda možete nastaviti uživati u bananama bez grižnje savjesti.
Voće koje čuva flavanole i ne ometa apsorpciju
Studija UC Davisa uspoređivala je smoothieje od banana i smoothieje od miješanog bobičastog voća (borovnice, jagode, kupine, maline). Rezultat: smoothieji od bobičastog voća zadržali su znatno veću razinu dostupnih flavanola.
Evo najboljih alternativa za kremozan smoothie bez banana:
- mango
- ananas
- dinja
- breskva
- naranča
- datulje za slatkoću
- kokosovo mlijeko ili grčki jogurt za kremastiju teksturu
Joy naglašava – ako je cilj povećati unos flavanola, najbolje je odvojiti namirnice poput kakaa, jabuka i bobičastih plodova od smoothie kombinacija koje uključuju banane.
Najpametniji pristup? Koristite banane – ali taktički
Ako volite banane, zadržite ih. Ako vam je cilj povećati unos flavanola, samo odvojite „banana smoothie dane“ od dana kad želite maksimalnu antioksidativnu dozu. Walker to sažima ovako: „Nema potrebe demonizirati banane – samo ih koristite pametno.“
Pročitaj i ovo:
- Zdravi sladoled za doručak pun antioksidansa i proteina? Može!
- Doručak za dug život: 8 recepata iz plavih zona koje vrijedi probati
- Smoothie bowl: 5 kombinacija za doručak po vašoj mjeri







