Obično je uloga ulja u receptima ta da održava pečenje vlažnim, tako da njegova zamjena mora imati istu zadaću, ali može i rezultirati novom trajnom promjenom u načinu na koji pripremate omiljene kolače i pečenja.
Ovo su najbolje zamjene za ulje koje možete koristiti kada vam u kući ponestane ovog esencijalnog sastojka.
Topljeni maslac
Otopljen, neslani maslac savršena je zamjena za ulje, a vašim receptima čak može dodati i bogatiji okus. Zamijenite maslac uljem u omjeru 1:1, otopite maslac u mikrovalnoj ili na ploči štednjaka. Veganski maslac ili ghee također može biti kvalitetna zamjena za ulje.
Avokado
Avokado je pun prirodnih masnoća koje mogu kopirati ulje i dodati kremastost vašim jelima. Upotrijebite omjer 1:1 za izmjenu ulja sa smrvljenim avokadom (svježi je najbolji, ne smrznut ili pakiran, koji može biti vodenast kada se odmrzne ili imati stabilizatore).
Imajte na umu da boja voća može utjecati na recept, stoga koristite avokado samo u nečem tamnijem, kao što su kolačići ili čokoladna torta, ili u receptu gdje vanjski izgled nije bitan, kao što je poslastica s glazurom. Također, možete pojačati ili sakriti boju pečenog avokada bojom za hranu.
Nezaslađeni umak od jabuka
Dodavanje umaka od jabuka pečenim proizvodima umjesto ulja uobičajen je trik koji unosi malo više hranjivosti i vlažnosti u kolač. Odaberite prirodni umak od jabuke koji neće previše promijeniti okus vaših peciva i isprobajte ovaj trik s pečenim proizvodima s odvažnim okusom, poput muffina s bundevom začinjenim cimetom ili kolača od jabuke sa začinima. Zamjena se može napraviti u omjeru 1:1.
Grčki jogurt
Grčki jogurt s punom masnoćom odlična je zamjena za ulje u pekarskim proizvodima. Kremast je i bogat te daje lijepu teksturu kolačima, keksima i muffinima s borovnicama, uz malo dodatnih proteina. Zbog njegove gustoće, poželjet ćete dodati malo više jogurta u recept od potrebne količine ulja. Počnite s omjerom 1:1,25. Primjerice, ako recept zahtijeva 1 šalicu ulja, koristite 1¼ šalice jogurta za pečenje. Ako vam se tijesto čini suho, polako umiješajte još malo jogurta.
Mast
Ako u smočnici imate masti, njome možete zamijeniti ulje u jednakom omjeru. Zagrijte mast na laganoj vatri u malom loncu dok ne postane tekuća. Prebacite je u zdjelu, ostavite da se malo ohladi, a zatim je dodajte svom receptu kao što biste dodali ulje. Ovo dobro funkcionira za čvršće pekarske proizvode poput klasičnih kolačića s komadićima čokolade, kruha ili keksa.
Kokosovo ulje
Iako se često prodaje u krutom stanju, kokosovo ulje je idealno kada se koristi kao tekuće, i to u jednakom omjeru s drugim uljima za kuhanje. Stavite u mikrovalnu željenu količinu da se otopi i umiješajte ga u svoj recept prema uputama. Kokosovo ulje ima neutralan okus i može se koristiti u većini recepata, a može dodati težinu bilo čemu prhkom (poput lisnatog kolača) što mijenja rezultat.
Mast od slanine
Prije nego što izbacite tekuću mast od slanine iz posude, pecite s njom! Ocijedite sve krutine s pomoću malog mrežastog sita ili jednokratnog filtra za kavu, a zatim ulijte mast, koristeći pola količine masti od slanine u odnosu na ulje u receptu, u omjeru 1:0.5. Mast od slanine zadržava okus slanine, stoga je koristite samo u receptima u kojima možda želite neke slane note – u palačinkama, slanim pogačicama ili pečenju za doručak – ovo bi mogao biti dobrodošao dodatak.
Maslac od oraha
Bogat, kremast i sam po sebi izvor prirodnih ulja, maslac od orašastih plodova može biti ukusna zamjena za ulje u mnogim receptima. Koristite jednaku količinu maslaca od orašastih plodova da zamijenite ulje u bilo kojem receptu, mjereći prema volumenu. Ako vam se čini da je maslac od oraha pretvrd za mjerenje, stavite ga u mikrovalnu na 10 sekundi da malo omekša. Odlučite se za prirodni, nezaslađeni, glatki maslac od oraha ako ne želite previše promijenili kemijski sastav ili konzistenciju tijesta. Ovaj trik dobro funkcionira u pekarskim proizvodima koji bi izvrsno slažu s maslacem od orašastih plodova.
Pročitaj i ovo:
- Sirovi med: 5 načina kako ga kreativno iskoristiti za bolje zdravlje
- Zdrava zamjena za kavu: Isprobajte prefini latte od đumbira
- Jesu li voćni sokovi dostojna zamjena za vodu?