Savjeta i trikova u kuhinji nikad dosta, posebno kada se radi o pripremanju slastica. Oni nam pomažu da skratimo vrijeme pripreme, izvučemo maksimum iz nekih namirnica te da budemo što praktičniji u pripremi raznovrsnih delikatesa.
S obzirom na to da nam se bliži Uskrs, donosimo vam 15 zanimljivih savjeta koji će vam, sigurni smo, pomoći da ovaj blagdan dočekate raspoloženi jer ste na vrijeme svladali mnoge tajne koje svi poznati chefovi redovito primjenjuju u svojoj kuhinji!
Kuhanje s čokoladom, jajima i smeđim šećerom
Čokoladu u komadu najjednostavnije ćete otopiti ako je stavite u lončić, pa njega u veću posudu, u koju dolijte toliko tople vode da dopire do dvije trećine visine lončića te zagrijavajte u pećnici. Pazite da se ne pregrije jer će promijeniti okus i boju. Za kuhanje je vrlo praktična čokolada u prahu. Mislite li da će kolač biti presvijetao uz čokoladu dodajte žličicu-dvije gorkog kakaa.
Držite smeđi šećer u hladnjaku kako bi spriječili da se skameni. No, ako se to već dogodilo, stavite ga u plastičnu vrećicu zajedno sa komadićem svježeg kruha ili kriškom jabuke, pa zagrijte u mikrovalnoj pećnici 30 sekundi.
Kada za slasticu miješate cijela jaja sa šećerom, nemojte odmah dodati svu količinu: najprije dobro izmiješajte jaja s malo šećera da se sve dobro poveže pa tek onda primiješajte ostatak.
Nekoliko trikova s mlijekom i maslacem…
Maslac obvezno držite u hermetički zatvorenoj posudi kako ne bi poprimio miris ostalih namirnica koje čuvate u frižideru.
Mlijeko neće iskipjeti ako rub lonca premažete maslacem ili margarinom.
Ako pečete kolač sa sitnim voćem, poput ribizla ili višanja, povaljajte bobice u brašno ili šećer prije nego ih pomiješate s tijestom. Tako neće u njega sasvim utonuti.
Palačinke će biti ukusnije ako tijestu dodate žličicu-dvije ruma. Ostane li samo mala količina lijevanog tijesta, obično je već zgusnuto, pa ga također možete prorijediti opet s malo ruma.
Hladan, tvrd maslac, tek izvađen iz hladnjaka, ne miješa se lako i otežava izradu slastica. Pomoć: zdjelu u kojoj ćete ga miješati isplahnite vrelom vodom da se zagrije – omekšat će.
Roladu i druge kolače od biskvitnog tijesta lake ćete izrezati ako ih najprije ostavite da se ohlade do kraja. Želite li ubrzati hlađenje stavite je u hladnjak, ali omotajte roladu aluminijskom folijom koja će spriječiti da se slastica ne osuši ili poprimi druge mirise.
Dok pečete slatko domaće pecivo ili kolače od tijesta s kvascem povremeno ih premazujte sirupom od prokuhanog šećera – dobit će jako lijepi sjaj.
Tvrda korica, fina glazura i(li) suhi biskvit…
Ako se na kolaču u pećnici stvori pretvrda korica, slasticu odmah, čim je izvadite iz pećnice, premažite mlijekom.
Glazura će se bolje držati na kolaču ako ga najprije lagano pospete brašnom.
Biskvit za torte (kupovni ili domaći) brzo se suši pa ga prije premazivanja nadjevom navlažite voćnim sokom, mlijekom ili smjesom mlijeka i nekog likera.
Ako vam se tanko biskvitno tijesto raspadne pri vađenju iz lima, možete ga spasiti tako da raspukle rubove premažete bjelancem i pažljivo ponovno slijepite.s
Umjesto brašnom ili mrvicama kalup za pečenje kolača možete posuti i kokosovim brašnom. Kolač se neće zalijepiti a bit će posebnom okusa.
Pročitaj i ovo:
- Pet savjeta za smanjivanje otpada od hrane u blagdansko vrijeme
- Isprobajte kuhanje na kokosovom ulju!
- Začinite svoje kuhanje – kuhajte na komadu himalajske soli