Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
  • Anna Korzun: Personalizirana kozmetika je jedino rješenje za sve kožne probleme!
    • Posted on 28. veljače 2023.27. veljače 2023.
    • Foto: Privatni album
  • Napravite sami vrećicu za višekratnu upotrebu – od stare majice!
    • Posted on 28. veljače 2023.27. veljače 2023.
    • Foto: Paper & Stitch
  • Helena Puratić (Sovica): Personalizirani darovi otkrivaju koliko doista mislite o nekome
    • Posted on 27. veljače 2023.26. veljače 2023.
    • Foto: Privatni album
  • Nutricionist Branimir Dolibašić: Što je emocionalno hranjenje ili jedenje?
    • Posted on 27. veljače 2023.26. veljače 2023.
    • Foto: Pexels
  • Pasta Carbonara: Popularni chef iz New Yorka otkriva recept za svoj klasik
    • Posted on 26. veljače 2023.26. veljače 2023.
    • Foto: Pexels i Instagram
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
43K
0
348

Početna stranica Lifestyle Ekologija Pet savjeta za smanjivanje otpada od hrane u blagdansko vrijeme

  • Ekologija

Pet savjeta za smanjivanje otpada od hrane u blagdansko vrijeme

Ovih blagdana, osim najmilijih, želimo darovati naš planet i pokloniti mu zeleniju budućnost.

  • Posted on 21. prosinca 2022.21. prosinca 2022.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: promo
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Blagdani su pred vratima, a to može značiti samo jedno – na mnogim stolovima će biti više hrane nego što se može pojesti te ćemo se na kraju dana pitati što s ostacima. Osim što bacanje hrane ne pridonosi ni kućnom budžetu, loše djeluje i na planet. Nepravilno odložen otpad od hrane oslobađa metan, plin koji je čak 80 puta štetniji po atmosferu nego ugljikov dioksid i jedan od glavnih uzroka nepovoljnih klimatskih promjena.

Iz hrvatskih kućanstava godišnje bacimo više od 86 tona ostataka od hrane koji su mogli biti prenamijenjeni ili pojedeni. Emisija stakleničkih plinova koja bi se, primjerice, stvorila bacanjem više od 90 kilograma hrane, ekvivalentna je količini struje za jedno kućanstvo, dovoljnoj za gotovo 16 dana. Da je bacanje hrane nepovoljno za Zemlju pokazala je i ovogodišnja Biraj Zeleno kampanja posvećena važnosti smanjenja otpada od hrane.

Većina ljudi vjeruje kako pojedinačno ne mogu učiniti mnogo, no dovoljno je da svatko krene od sebe implementirajući jednostavne promjene u svakodnevnom pripremanju jela. Prije odlaska u trgovinu s popisom, bitno je provjeriti datume otisnute na pakiranjima proizvoda u hladnjaku i smočnici. Oznaka “najbolje upotrijebiti do” ne znači da je proizvod pokvaren već da se preporučuje iskoristiti do tog datuma. Drugim riječima, siguran je za konzumaciju u nadolazećim danima.

Jedan od savjeta koji će za blagdane pomoći kućnom budžetu i smanjenju otpada od hrane je odlazak u kupovinu namirnica s popisom. Prilikom planiranja važno je znati što želimo pripremati te količina namirnica koja nam je za to potrebna. U velikoj božićnoj nabavci biramo između različitih opcija, a s ciljem poticanja brige za okoliš uzimamo proizvode koji dolaze u pakiranjima koje je moguće reciklirati. Za kupljene proizvode dugoročno su najbolja opcija platnene vrećice jer su višestruko iskoristive.

Rezultati Statističkog istraživanja o otpadu od hrane u Republici Hrvatskoj pokazali su kako je najčešći razlog bacanja jestivog dijela prevelika količina kupljene, odnosno pripremljene hrane. Zato je korisno educirati se o iskorištavanju istih namirnica za različite obroke, a nadolazeći blagdani pravo su vrijeme za pokazati što smo naučili. Ako za Badnjak tradicionalno večeramo ribu, ostatke je moguće iskoristiti za pripremu ukusne savijače, prema receptu koji je osmislio chef Mario Mihelj. I božićni ručak prilika je da oko stola okupimo obitelj i prijatelje, a višak pripremljene purice ili nekog drugog bijelog mesa poput piletine ili puretine chef Mate Janković preporuča iskoristiti za talijanski specijalitet arancine.

  • Savijača s ribom prema receptu Maria Mihelja
  • Arancini od piletine prema receptu chefa Mate Jankovića

Ovih blagdana, osim najmilijih, želimo darovati naš planet i pokloniti mu zeleniju budućnost.

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Ekologija

Više radosti, manje otpada: 7 načina kako se veseliti blagdanima misleći i na Planet

  • Posted on 21. prosinca 2022.20. prosinca 2022.
  • Autor: Nikolina Petan
  • Foto: Pexels
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Ekologija

Mislite ‘zeleno’: 5 ekoloških savjeta za dekoriranje doma i stola

  • Posted on 22. prosinca 2022.22. prosinca 2022.
  • Autor: Nikolina Petan
  • Foto: Pexels
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Ekologija

Koje stvari nikad ne biste trebali kupovati rabljene?

  • Posted on 25. veljače 2023.24. veljače 2023.
  • 2 min
  • Autor: Nikolina Petan
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Ekologija

Čisto vodikovo gorivo proizvodi se izravno iz morske vode – bez filtriranja

  • Posted on 22. veljače 2023.21. veljače 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Ekologija

Hrvatu donirano 25 milijuna dolara za masovno čišćenje plastike iz oceana

  • Posted on 16. veljače 2023.14. veljače 2023.
  • 2 min
  • Autor: Nikolina Petan
  • Foto: The Ocean Cleanup
Pročitaj
  • Ekologija

Karta s mapiranim golemim morskim dnom otkriva tajne pomicanja tektonskih ploča kroz povijest

  • Posted on 15. veljače 2023.14. veljače 2023.
  • 2 min
  • Autor: Nikolina Petan
Pročitaj
  • Ekologija

‘Nevidljivi’ solarni paneli izgledaju poput povijesnih krovova od terakote

  • Posted on 8. veljače 2023.8. veljače 2023.
  • 2 min
  • Autor: Nikolina Petan
  • Foto: Dyaqua
Pročitaj
  • Ekologija

Koju hranu najviše bacamo i zašto većina nas ne uzima doggy bag u restoranima?

  • Posted on 6. veljače 2023.6. veljače 2023.
  • 5 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Canva
Pročitaj
  • Ekologija

Zašto je održivo poslovanje kompanija sadašnjost, a ne budućnost?

  • Posted on 6. veljače 2023.5. veljače 2023.
  • 2 min
  • Autor: Marija Margareta Klika
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Ekologija

Potrošnja energije u kućanstvu: 7 trikova za niže režije i manje zagađenje

  • Posted on 2. veljače 2023.1. veljače 2023.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Najnovije
  • Koje stvari nikad ne biste trebali kupovati rabljene?

    • Posted on 25. veljače 2023.24. veljače 2023.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Aktivna u trudnoći: Triatlonka Tina Goreta pod stručnim nadzorom Marije Andrijašević planira vježbati sve do poroda!

    • Posted on 24. veljače 2023.24. veljače 2023.
    • 7 min
    • Foto: Privatni album
    Pročitaj
  • Prva pomoć kod lošeg zadaha – izbjegnite neugodne situacije!

    • Posted on 24. veljače 2023.23. veljače 2023.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Probudite zaspale strasti: Male, a jednostavne stvari koje će vratiti iskre u vašoj vezi

    • Posted on 23. veljače 2023.22. veljače 2023.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • 5 TikTok trikova za čišćenje koji će vam promijeniti život

    • Posted on 23. veljače 2023.22. veljače 2023.
    • 2 min
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Anna Korzun: Personalizirana kozmetika je jedino rješenje za sve kožne probleme!
    • Posted on 28. veljače 2023.27. veljače 2023.
    • Foto: Privatni album
  • 2
    Napravite sami vrećicu za višekratnu upotrebu – od stare majice!
    • Posted on 28. veljače 2023.27. veljače 2023.
    • Foto: Paper & Stitch
  • 3
    Helena Puratić (Sovica): Personalizirani darovi otkrivaju koliko doista mislite o nekome
    • Posted on 27. veljače 2023.26. veljače 2023.
    • Foto: Privatni album
  • 4
    Nutricionist Branimir Dolibašić: Što je emocionalno hranjenje ili jedenje?
    • Posted on 27. veljače 2023.26. veljače 2023.
    • Foto: Pexels
  • 5
    Pasta Carbonara: Popularni chef iz New Yorka otkriva recept za svoj klasik
    • Posted on 26. veljače 2023.26. veljače 2023.
    • Foto: Pexels i Instagram

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
348
Najnovije objave
  • Jellyfish In Space postaje omiljena lokacija za subotnji brunch party
    • Posted on 22. veljače 2023.22. veljače 2023.
    • Foto: Sven Čustović
  • Čisto vodikovo gorivo proizvodi se izravno iz morske vode – bez filtriranja
    • Posted on 22. veljače 2023.21. veljače 2023.
    • Foto: Pexels
  • ‘Vikend ratnici’ – što ako ne stignete vježbati tijekom (radnog) tjedna?
    • Posted on 22. veljače 2023.21. veljače 2023.
    • Foto: Pexels
  • Fraktal Beauty: novo lice kozmetike u Hrvatskoj
    • Posted on 21. veljače 2023.21. veljače 2023.
    • Foto: promo
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2023 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići