Zdravo i fino

Punjene tikvice u sosu od rajčica

Tikvice se mogu pripremiti na bezbroj načina - Tamara ih predlaže u kombinaciji s purećim mesom

Punjene tikvice u sosu od rajčica

Ovo je varijanta našeg domaćeg kontinentalnog jela-punjene paprike. Punjene paprike ne volim, to jelo mi ne odgovara. Sjećam se da sam mrzila one epizode kad sam bila klinka i za ručak smo imali punjene paprike, jedva sam se prisilila pojesti koji zalogaj. Onda je jednog dana mama skuhala punjene tikvice. U koje je stavila mljeveno pureće meso. I kupila me.

Tikvice imaju puno suptilniju i po meni finiju aromu od paprika. Možete ih puniti mljevenim junećim mesom ili kombinacijom mljevenog junećeg i svinjećeg, ali meni najviše odgovara ova naša varijanta s mljevenim purećim mesom. Za vegeterijansku verziju ih napunite sojinim ljuskicama (umjesto mljevenog mesa). Kao i punjene paprike, kuhaju se u sosu od rajčica i poslužuju uz pire krumpir.

 
Punjene tikvice u sosu od rajčica5 tikvica srednje veličine
500 g mljevenog purećeg mesa
malo maslinova ulja
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
1 šaka riže
½ žličice bosiljka
½ crvene paprike u prahu
1,5 dcl pirea od rajčice
1,5 dcl vode
2 žlice brašna
 
Oprane tikvice prerežite na pola, izdubite, meso sačuvajte. Na malo maslinova ulja izdinstajte sitno sjeckani luk, dodajte češnjak, rižu, sjeckano meso tikvica i začine. Dodajte i pureće mljeveno meso, podlijte vodom i izdinstajte. Ovom smjesom punite tikvice.
Za sos pomiješajte pire od rajčica s vodom i u tome razmutite brašno. Premjestite u veći lonac, dodajte punjene tikvice i kuhajte dok one potpuno ne omeknu. 
Poslužite uz pire krumpir.
 
Napisala: Tamara Novaković
www.bite-my-cake.blogspot.com
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.