Mladi bračni par Matulić svojim je brandom kozmetičkih i prehrambenih proizvoda obogatio turističku i gastronomsku ponudu otoka Pašmana. Ana i Krsto Matulić domaće su proizvode poput maslinovog ulja i ljekovitog bilja pretvorili u prave otočne poslastice koje s ponosom nose oznaku Hrvatski otočni proizvod.
Anina je znatiželja i želja za eksperimentiranjem prvo iznjedrila mirisne sapune na bazi maslinovog ulja i aromatiziranog otočkog bilja, da bi nedugo potom proširili proizvodnju na ostale proizvode za njegu tijela i kose, kao što su kreme, pilinzi te sprej za kosu i tijelo. Svjesni blagotvornog potencijala dalmatinskog smilja za zdravlje i ljepotu kože, njihova kozmetička linija proizvoda uključuje i Hidratantnu dnevnu kremu sa smiljem Immortelle te druge fine kremice koje će vašu kožu ostaviti nahranjenom i njegovanom.
>> Ana i Krsto Matulić: Ljepotu i bogatstvo Pašmana pretočili smo u naše proizvode
Linija prehrambenih proizvoda, za koju je glavni i odgovorni Anin suprug Krsto, u sebi spaja autohtone otočke proizvode s modernim zaokretom. Tako se u ponudi nalaze Pašmanska kvasina, izvorni proizvod s otoka Pašmana, Aromatizirana sol s lokalnim travama, aceto od smokve Pašman Libre te namaz od sira i bosiljka Pesto Pašmanese. Za kraj još ostaje zaljutiti dan uz njihov Pašmanero, domaći ljuti umak od čili papričica i pašmanske kvasine, bez aditiva i konzervansa.
A zimski ručak prožet okusima i mirisima otoka Pašmana može se naći i na tvojem stolu. Isprobaj recepte prema preporuci Ane i Krste Matulića u kojima su glavne zvijezde tri popularna proizvoda OPG-a Matulić.
Za predjelo: Pesto Pašmanese – namaz od bosiljka i sira
Sastojci:
– 5 dkg badema
– 1 dcl maslinovog ulja
– 20 dkg svježeg lista bosiljka
– 10 dkg parmezana
– 200 dkg svježeg sira
– češnjaka i soli po želji
Sve izmiksati i namazati na prepečenac. Može se poslužiti i s tjesteninom jer nije tajna da se Pesto Pašmanese i tjestenina vole.
Za glavno jelo: Sipa s bobom i Pašmanerom
Sastojci:
– 1/2 kg sipe
– 250 g boba
Nasjeckati i popržiti luk, ubaciti nasjeckane sipe, dodati peršin, češnjak, ružmarin i origano. Kuhati na laganoj vatri 30-ak minuta pa dodati malo bijeloga vina. Zatim ubaciti svježi bob i kuhati još 10-ak minuta. Na kraju, kad je sve gotovo, dodati Pašmanero. Baš onoliko koliko treba. Pašmanero svakoj sipi daje poseban gušt.
Za desert: Ledena smokva
Sastojci:
– 3 kuglice sladoleda
– kuglica svježeg sira
– 2 jušne žlice mljevenih suhih smokava
Sve izmiksati i ostaviti da se zaledi. Izvaditi u obliku kuglica i na kraju preliti s najboljim acetom od smokve – Pašman Libre.
Osim u trgovini OPG Matulić na Pašmanu, njihove domaće proizvode potraži i u Zagrebu – kozmetika je dostupna u dućanu Kantarion, a Pašmanero u dućanu Bura i sol. Narudžbe su moguće i preko njihove Facebook stranice.