Iza svake uspješne kuharice/kuhara stoji nekolicina kuhinjskih pomagala bez kojih bi priprema obroka bila bilo puno teža i pomalo otužna! Meni osobno sve što u kuhinji treba je sljedeće: mir i tišina (jedino je mačku dopušteno kunjati na stolici, sve ostale tjeram van) i moje stvarčice.
Kao što netko ima pun ormar cipela, torbica, naušnica i slično, ja marljivom skupljam kuhinjske accessories i uzbuđeno obilazim trgovine specijalizirane takvim čudesima! Lista meni dragih pomagala prelazi brojku 50, ali sam za vas Naturalce probrala listu od top 15 stvarčica koje će svakome pomoći da kuhanje ide brže, lakše & ugodnije. Možda neke od navedenih već imate, a one koje nemate stavite na svoju listu želja za sljedeći rođendan ili Božić! Nećete požaliti!
1. Mjerne šalice i žlice
Ovi, potpuno obavezni setovi mjernih šalica i žlica/žličica kod nas su još uvijek rijetka pojava u većini kuhinja, a bome i trgovina. I to se hitno mora promijeniti! Apeliram da obiđete sve bolje opskrbljenje trgovine kuharskom opremom i pronađete ih, ili jednostavno krenete u online shopping! Neće više biti nedoumica poput ‘koliko velika šalica je 1 šalica?’ ili zbunjenosti kada u ladici nađete veću i manju čajnu žličicu i pitate se na koju se veličinu mislilo u receptu gdje je preciznost jako važna…
Ova dva seta riješit će te, i slične probleme u roku od odmah! One putuju samnom gdjegod idem kuhati/peći/miksati, bez njih sam izgubljena. Totalno
2. Noževi
Tko nema dobar set noževa, ne zaslužuje ni ući u kuhinju, a kamoli masakrirati povrće, voće i sve ostalo s tupim, iskrivljenim, zahrđalim i savitljivim nožićima! Možda zvuči grubo, ali to je moje mišljenje; ne imati bar dva dobra, redovito naoštrena noža je isto kao da želite slikati četkicom za zube umjesto finim kistom…Treba vam: obavezno jedan nož za povrće (japanska katana ili santoku) te jedan mali nožić za guljenje i čišćenje. Kvalitetan nož za kruh je također važan. Jedan za filetiranje isto nije na odmet!
3. Oštrač noževa
Prepustite da se oštrenjuem noževa uz pomoć štapnih keramičkih oštrača bave kršni momci u mesnicama, a vi si lijepo nabavite ovaj mali elegantni kutni oštrač pomoću kojeg, u svega nekoliko poteza, možete naoštriti sve noževe, velike i male! Budući da je preporuka stručnjaka da se nož oštri nakon svakog (da, svakog!) korištenja, ova mini spravica olakšat će vam život!
4. Ekspres lonac
Ako želite jesti besprijekorno skuhanu rižu ili npr. grah ili slanutak, ekspres lonac je ono što vam treba! Nije potreban neki skup i kompliciran svemirski brod sa sto dugmića i poklopcem za koji vam treba diploma da ga zatvorite- uštedite novac i potražite najjednostavniji i najpouzdaniji ekspres lonac talijanskog proizvođača L’Agostina. Zamjenski dijelovi nisu skupi pa vam taj lonac može besprijekorno služiti desetcima godina! Vrijedi ‘skočiti’ do Italije samo zbog njega, a usput se još nakupujte najbolje mozzarelle i parmezana za malo eura!
5. Rukavice
Rukavice koje većina ljudi koristi za primanje vrućih tava, tepsija i lonaca su sve samo ne izolirajuće, a nedo bog da su vlažne- zaradiš tri opekline da samo pogledaš nešto vruće što treba primiti…
Zato ljudi- uložite u prave, skuplje, dobro izolirane rukavice- po mogućnosti podebljane silikonom ili napravljene od super-izolirajućih materijala Nomexo ili Kevlar. Svaka rukavica će se kad tad zapaliti, probušiti, ispucati i sl. ali ako je dobra to se bar neće desiti i vašim rukama!
6. Štapni mikser
Super lak za održavanje, efikasan, neumoran, vječan…to je moj štapni mikser! Tako malo sam u njega uložila, a tako puno mi je dao zauzvrat! Uvijek je u mom kuharskom koferu, gdjegod me zovu moj štapni ide sa mnom, pa čak i kad znam da možda nije nužan, ipak ga nosim. Jer tuđi štapni mikseri ne blendaju tako dobro kao moj!
7. Vaga
Ima svakakvih kuhinjskih vagi, ali meni je ova od svih najbolja! Mjeri od 1g do 5 kg i nikad me do sada nije iznevjerila, a nisam još ni baterije morala zamijeniti iako je neumorno koristim već nekoliko godina. A ni dizajn nije loš! Izgleda malo krhka i nježna, ali ako ne važete slonetinu trebala bi poslužiti svrsi!
8. Četkica za povrće
Ako niste znali, ova četkica napravljena je od vlakana iz kore kokosa! Stvarno je otporna, ekološka i taman lijepo sjedne u šaku.Uglavnom ju koristim za pranje korjenastog povrća, ali ponekad i za pranje posuđa od gusa, jer nije agresivna kao žičana spužva.
Jako je važno da se nakon upotrebe dobro otrese, objesti za kukicu i ostavi da se osuši, u protivnom će se usmrdjeti, ili čak istruliti. Ali ako ju lijepo održavate trajat će godinama, ova ljepotica ima oko 6 godina i još ne pokazuje znakove starenja!
9. Mutilice & spatule
Moje mutilice su svoje izmutile. Skroz su izlizane. Mučim ih svakodnevno, mutim sve i svašta; palenta bez grudica- zaslužna je mutilica; glatki puding- ništa bez mutilice; treba zgusnuti juhu- dodaj mi mutilicu! Zvuk mutilica pozadinska je glazba u mojoj kuhinji. Jesam spomenula da volim koristiti mutilice?
A što se spatula tiče- ah ta fina, savitljiva i glatka pomagala, bez njih bi mi kuhinjski život bio puno tužniji! Koristim ih za sve; silikonske za besprijekorno skidanje svega što se lijepi za stijenke posuda i lonaca, ove od inoxa za zaglađivanje kremi na tortama i torticama, keksima i keksićima…Ova rupičasta je odlična za okretanje palačinki, a kako je obučena u silikon, neće oštetiti tavicu!
10. Cjedila
Nužno je imati barem dva cjedila u kuhinji, ili barem pet kad sam ja u pitanju! Mini cjedilo za čaj, pa plastično za cijeđenje kombuche i kefir gljivica (oboje ne podnose dodir s metalom), jedno cjedilo-vadilicu za vađenje povrća iz kipuće vode, pa jedno veće okruglo za sve i svašta, i jedno najveće koje se može okačiti u sudoper i idealno je za cijeđenje veće količine tjestenine, zelenog povrća, i sl. Znači ukupno pet. Pet cjedila. Kužite?
11. Wok i tava od gusa
Njih jednostavno morate imati! Koliko sam samo brzih i zdravih jela napravila u woku, i koliko je samo palačinki moj muž ispekao u ovoj tavici (koji sam davno kupila za smiješnih 7 Eura na sniženju u Ikei). Wok je malo veća investicija, ali imam sreću da mi je svekrva mudra žena koja zna birati rođendanske poklone!
12. Gnječilica za krumpir i gnječilica za češnjak
Nikud ne mrdam bez ova dva pomagala! U stvari ovo za krumpir izgleda potpuno isto kao ovo za češnjak, samo u gigantskoj verziji. Za brzinsko gnječenje češnjaka tokom kuhanja mini gnječilica je dušu dala (kako bi rekla moja baba Fumica), a ne znam kako itko može napraviti pire krumpir, njoke, i knedle bez grudica ako u kuhinji nema gnječilicu za krumpir!
13. Ribeži
Još jedan set oštrih predmeta koji vas mogu opako ozlijediti ako dok kuhate razmišljate o tome kako bi bilo ljepše ležati na nekoj pješčanoj plaži…
Oštri ribeži su nezamjenjivi, a meni omiljeni je ovaj bijeli ‘za kupus’ na koji, priznajem, češće ribam vitice tamne čokolade za ukrašavanje svojih veganskih torti…
14. Guljač
Dobar guljač zlata vrijedi, a oni koji tvrde da sve mogu bolje i brže oguliti nožem bezobzirno lažu, i to samo zato jer im upotreba guljača ne ide od ruke! Malo se šalim, ali moram priznati da nisam nikada shvaćala kako netko ‘ne zna guliti guljačem’. Ja vam garantiram, ako imate dobar guljač (poput mog iz Metroa by Fackelmann) onda itekako znate brzo i efikasno guliti!
15. Raspršivač plamena
Ne, ovo nije neki bacač plamena kojim raspršujem vatru po kuhinji, nego perforirani višeslojni disk od metala koji koristim kada se nešto u loncu mora dugo kuhati, a plamen na štednjaku je previše jak. Nužan je svima vama koji, kao ja, nemate super skupe lonce s debelim dnom, pa je vjerojatnost da vam neko jelo zagori puno veća. Ja imam dva raspršivača koje ponekad koristim zajedno, jedan na drugom, kad kuham na štednjacima na kojima se plamen ne da smanjiti na minimum…
I to bi bilo to!
Ako vam 15 pomagala nije dosta, provjerite moju top 30 listu, a uskoro se bacam na pisanje top 50 budući da mi se u zadnjih godinu dana pridružilo još korisnih stvarčica! U međuvremenu, nabavite neke od ovih pomagala, dobro će vam poslužiti!
Do sljedećeg javljanja, kuhajte veselo!
Dunja