U našim pekarama i kuhinjama se skriva niz proizvoda napravljenih od raznih tijesta, počevši od kruha, preko kolača i peciva, pa sve do palačinki. No jedan od najbržih i najfinijih recepata od tijesta je onaj za vafle. Vafle kakve znamo danas svoj su oblik dobile u Francuskoj u 15. stoljeću, ali razne verzije vafli plivaju vodama povijesnih recepata još od antike. Danas vam ipak donosimo jedan suvremeni, brzi i fini recept za tijesto s kojim možete napraviti i američke i belgijske vafle.
Sastojci
- 2 šalice višenamjenskog brašna
- 2 velike žlice bijelog šećera
- 2 čajne žlice praška za pecivo
- 1 čajna žlica soli
- 2 velika jaja
- 1 ½ šalica mlijeka
- ⅔ šalice neslanog maslaca, rastopljenog
- 1 čajna žlica ekstrakta vanilije
Preljeve i dodatke birate po vlastitom izboru, a mi vam predlažemo ove kombinacije:
- šumsko voće i šlag
- čokoladni preljev i mljeveni orasi
- kremasti sladoled od vanilije
- džem od šljiva i sirni namaz
Za izradu vafli će vam biti potreban i aparat za vafle, kao i sprej za pečenje. Ako nemate sprej za pečenje, poslužit će i jako tanak sloj maslaca ili biljnog ulja.
Za pripremu sastojaka će vam trebati oko 5 minuta, a pečenje vafli ovisi o modelu aparata, ali se uglavnom kreće oko 2 do 4 minute.
Priprema
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. U manjoj zdjeli pomiješajte jaja, mlijeko, rastopljeni maslac i ekstrakt vanilije i miješajte ih dok se ne spoje. Ulijte mješavinu tekućih sastojaka u zdjelu sa suhim sastojcima i miješajte dok smjesa ne postane homogena.
Pustite da smjesa odstoji par minuta prije nego što ćete prijeći na idući korak, a u međuvremenu uključite aparat za vafle i pustite ga da se zagrije, te ako je potrebno, namastite aparat uljem za kuhanje i prženje u spreju. Ulje ne morate nanositi ponovno, samo prije prve ture pečenja.
Nakon što se aparat zagrije, jednostavno ulijte smjesu za vafle u aparat i pecite dok ne dobiju tamnozlatnu boju. Poslužite sa svojim omiljenim dodacima i uživajte – dobar tek!
Zamrzavanje i odmrzavanje
Ako želite smrznuti vafle, pustite ih da se u potpunosti ohlade, spremite ih u vrećicu za led i smrznite. Ako u istoj vrećici čuvate više vafli, odvojite ih papirom za pečenje kako se ne bi zalijepili jedan za drugi.
Kada im dođe vrijeme za odmrzavanje, zagrijte ih u aparatu za vafle ili tosteru dok se u potpunosti ne odmrznu. Možete ih odmrznuti i u pećnici: zagrijte ih na 180 stupnjeva i pokrijte aluminijskom folijom kako im se površina ne bi osušila.