Mladi luk sada možete pronaći tijekom cijele godine, no savjetujem vam da tjesteninu od mladog luka pripremate u proljeće, kada možete pronaći najbolji, posebno aromatičan i jeftin mladi luk. Ako je, pak, mladi luk jako veliki i okrugli, prepolovite dozu u odnosu na onu koja je navedena u receptu.
Tjestenina s mladim lukom vrlo je jednostavno, jeftino i lagano jelo. Također se brzo priprema i izvrstan je recept za recikliranje pecorina, više ili manje začinjenog.
Tjestenina s mladim lukom
Sastojci:
- 160 g tjestenine
- 4 dugačka tanka mladog luka
- 30 g pecorina
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 50 ml vode ili juhe od povrća
- sol
- svježe mljeveni crni papar
Priprema:
Mladi luk očistite tako da mu odstranite korjenčiće i dobro ga isperite pod mlazom vode. Uklonite kožni vanjski sloj i narežite ih na ploške debljine otprilike 2-3 milimetra.
Pripremite pecorino pahuljice.
U tavu s uljem stavite mladi luk i zapalite vatru. Kuhajte ih par minuta na jakoj vatri, dodajte juhu od povrća, malo soli, mljevenog papra, poklopite i kuhajte desetak minuta na laganoj vatri uz povremeno miješanje.
Tjesteninu skuhajte u dosta posoljene vode i neposredno prije nego je ocijedite dodajte pola žlice vode od kuhanja u tavu mladog luka, pa upalite vatru.
Preskočite ocijeđenu tjesteninu na jakoj vatri u tavi za umak nekoliko minuta, dodajući polovicu pecorina. Okrenite da se temeljito izmiješa. Poslužite garnirajući preostalim pecorino sirom i velikodušno mljevenim paprom.
Pročitaj i ovo:
- Edita Šimić (Kuživancija): Tjestenina od gljiva, inćuna i limuna
- Brza zelena tjestenina: Pripremite savršeni obrok pun zdravog povrća
- Brza tjestenina iz jednog lonca – jer nitko ne voli sudoper pun suđa