Skuhati rižu trebao bi biti jedan od najjednostavnijih recepata koji postoje. No, nažalost, to nam često ne polazi jednostavno za rukom. Umjesto poželjne pahuljaste i savršeno skuhane riže, dobijemo mljackavu smjesu ili nedovoljno skuhana zrna pa nam svaki zalogaj zapravo prisjedne.
S obzirom na to da je riža, smeđa ili bijela, ili bilo koja druga vrsta koju preferiraš, osnovna namirnica u brojnim jelima, svatko bi je trebao znati skuhati na savršen način. A tajna nije samo u pravom omjeru vode:
Kako skuhati rižu na savršen način
Sastojci:
- 1¾ šalice vode
- 1 šalica riže
- 1 žličica soli
Priprema:
Zakuhajte vodu i posolite je. Nakon što isperete rižu, ulijte vodu (za svaku dodatnu šalicu riže dodajte još 1¾ šalice vode) u veliki lonac s čvrstim poklopcem. Polagano davajte rižu u kipuću vodu i pazite da voda ne iscuri iz lonca.
Promiješajte jednom, ili tek toliko da se riža odvoji. Drvenom žlicom odvojite sve grudice. Nemojte previše miješati: to je razlog zašto riža postaje ljepljiva!
Poklopite lonac i pustite da se sve pirja. Pripazite da poklopac dobro priliježe loncu i uključite vatru na najnižu postavku. Potom pustite da se riža kuha oko 18 minuta, a zatim je sklonite s vatre i ostavite da se dodatno kuha na pari u loncu još cca 5 minuta. Ne dižite poklopac i ne miješajte rižu tijekom kuhanja.
Neposredno prije posluživanja, nježno promiješajte rižu vilicom da se odvoje zrna.
Ako je riža gotova prije nego što ste je spremni poslužiti, stavite presavijeni ručnik preko lonca, vratite poklopac preko ručnika i ostavite lonac sa strane. Ručnik će, naime, upiti suvišnu vlagu i kondenzaciju, te tako spriječiti rižu da se prekuha i pretvori u kašu!
Pročitaj i ovo:
- Griz: Zdravije verzije griza u 3 neodoljive kombinacije
- Gotovo za tren: Salata (ili prilog) s divljom rižom i orašastim plodovima
- Tako to rade Japanke – pet savjeta za besprijekornu kožu